lördag, oktober 17, 2009

bensinpengar och rundor

Häromdagen fick jag skjuts av en kompis från Stockholm hem till Uppsala. Det var väldigt trevligt och vi satt och pratade och åt choklad i bilen. Långt senare kom tanken på att man kanske bör erbjuda sig att betala lite för bensin och biltull. Jag tänkte faktiskt inte alls på det ska jag erkänna. Hon erbjöd mig skjuts och hon skulle åka samma väg.

Jag minns att jag vid något tillfälle pratade med spanska vänner om detta med att dela på bensinpengar om man samåker en längre sträcka. Mina spanska kompisar tyckte det var helt absurt. Inte skulle dom kräva bensinpengar av någon som följer med när man ändå själv ska åka samma sträcka även om det är en längre sträcka. Men bensin är ju ruskigt dyrt i Sverige. Det är inte billigt i Spanien heller men inte riktigt lika dyrt.

I Spanien är man dock lite mer för att bjuda. Går jag ut och tar en öl eller kaffe med några kompisar är det inte ovanligt att någon bjuder. Någon annan kan betala nästa gång och på sikt jämnar det ut sig. Är vi några stycken som sitter och dricker några öl köper kanske någon till alla nu och när våra glas är tomma betalar en annan person nästa runda. Även om inte alla betalar någon runda just idag så betalar man någon annan gång. En spanjor tar inte heller upp sitt cigarettpaket och tar en cigarett utan att bjuda dom som sitter vid bordet. Men kaffe, öl och cigaretter kostar heller inte lika mycket i Spanien. Påtår finns inte och ölen kommer i mindre glas.

Men nu till min bilresa. Jag hade själv inte krävt bensinpengar om jag ändå skulle åt det hållet. Även om det var en bit. Skjutsade till exempel en kompis gratis mellan Göteborg och Malmö när jag ändå skulle till Malmö. Min kompis som skjutsade mig från Stockholm till Uppsala sa inget om bensinpengar. Men borde jag ha erbjudit mig? Stockholm hade dessutom blivit dyrt för henne då hon hade fått en p-bot. Den andra på en vecka på Norrmalm i Stockholm... Det är ju inte försent. Jag träffar henne efter helgen. Så vad tycker ni som läser? Ska jag ge henne lite bensinpengar eller åtminstone erbjuda mig att göra det?

10 kommentarer:

Sara sa...

Erbjud dig att göra det, för artighets skull. Och om hon är lika artig tackar hon nej! ;)

Erica sa...

Jag håller med Sara. Erbjud dig och har hon generöst sinnerlag så tackar hon nej. Men jag förstår ditt dilemma. Det är svårt det där. Jag själv har aldrig brytt mig om jag ska åka samma väg själv. Däremot erbjuder jag ofta skjuts även om det är motsatt håll och det blir en rejäl omväg för mig. Vid sådana lägen vill jag gärna har frågan, även om jag oftast inte bryr mig om pengarna. Men jag inser att jag är rätt ensam om att erbjuda både hjälp, skjuts och annat och i dessa lägen kan jag ibland fundera över att jag skiter egentligen i pengarna, men skulle uppskatta andra saker som hjälp som kanska andra skulle kunna erbjuda mig utan att jag jämt ska behöva fråga. Omtanke är något som är sällsynt idag och det skulle jag själv behöva ibland inser jag. Ja, jag tror att det är det jag saknar allra mest, någons omsorger och tankar om mig.

Nadia sa...

Tycker det egentligen det är lite löjligt att man a l l t i d måste dela på precis a l l t i Sverige istället för att tänka "Du bjuder idag, jag bjuder imorgon". Men eftersom seden i Sverige säger att man bör erbjuda sig att betala även om man blir bjuden så brukar jag alltid erbjuda mig. Fastän jag föredrar att bjuda själv när jag har möjlighet och låta andra bjuda mig om dom vill/kan.

Nori sa...

Jag tycker också att det är trist att man ska behöva känna sig tvingad att erbjuda betalning, eller kanske framförallt att man ska känna skuld.

Varför ska man känna sig skyldig om någon erbjuder någonting?

Hanna sa...

Nej, jag tycker inte att du skall erbjuda i efterhand. Det känns mest konstlat. Bjud henne på en fika istället.

KARLAVAGNEN sa...

jo erbjud dig. Å säg som det var att sällskapet var så trevligt och chokladen var god att du helt glömde bort att ... osv... Snyggare att fråga. Men jag tror att hon säger att det räcker om du bjuder på fika för hade hon velat ha bensinpengar så hade hon nog sagt det från början. Tror jag..

Thérèse sa...

Jag kommer att skjutsa henne med min bil samma väg nästa vecka så det kommer att jämna ut sig så jag har struntat i att erbjuda några bensinpengar. Har tidigare bjudit henne på fika och lunch men hon har också bjudit mig på fika och lunch så det jämnar nog ut sig över tid.

KARLAVAGNEN sa...

Ja men då så!!!

Anonym sa...

Här i Thailand där jag bor är det inte ovanligt att frugans kompisar frågar om skjuts och ställer jag upp så har det aldrig hänt att någon frågat mig om jag vill ha bensinpengar, däremot om det varit lång väg och vi måste stanna och äta ser dom det som självklart att jag även betalar maten MVH flor

Lotte sa...

Det är aldrig så petnoga med att dela lika som när man umgås med svenskar. Vi är uppfostrade i rättviseland och alla ska ha millimeterlika delar av kakan. Även om det blir fånigt i praktiken, så tycker att det är ganska gulligt!