måndag, september 28, 2009

Lavadero

Ikväll har jag haft tvättsugen och pratade då i mobilen med en god vän om vad tvättstuga heter på spanska. Jag visste inte. Det finns inte i Spanien. Mina spanska kompisar har tyckt att det verkar både märkligt och smått ohygienskt att dela tvättmaskin med grannarna, Enligt mitt lexikon heter det Lavadero eller Cuarto de lavar. Spontant tycker jag det första ordet känns lite bättre och det jag skulle föredra att använda.

Normalt har alla spanjorer tvättmaskin i lägenheten. Även om du hyr något finns oftast tvättmaskin. Men torktumlare verkar inte så vanligt. Jag och alla grannar hängde ut tvätten. Går eller åker du runt i en spansk stad ser du tvätt på tork på alla takterasser och balkonger.

När jag för många pr sen plugga i Sevilla hyrde jag under ett halvår en lägenhet utan tvättmaskin. Då lämnade vi ibland in tvätten på ställen där man fick den tvättad, manglad och strykt. Andra gånger tvättade vi hos vänner som hade tvättmaskin i sina lägenheter vilket var ungefär alla utom vi. Lite tvättade vi också för hand i badkaret.

SWtällen att lämna in tvätt är inte jättevanliga och lätt att hitta i Spanien och jag har aldrig sett den typen av tvättomater man ser i amerikanska filmer där folk står med mynt och hänger, umgås och vaktar tvätten.

Tvättstugor är nog något väldigt svenskt och faktiskt inget jag själv haft särskilt länge. Innan jag flyttade till Madrid hade jag egen tvättmaskin i lägeheten i 10-12 år. Sen fanns en i min Madrid-lägenhet. Var först när jag kom till Uppsala för drygt två år sen som jag fick börja använda det. En spansk kompis tyckte svenska tvättstugor lät som socialism i praktiken. Fast en ganska trevlig light variant av socialism. Kan ju inte säga att det känns särskilt politkst i någon riktning att stå i tvättstugen en söndagkväll för att se till att barnen får rena kläder till skolan i veckan. Men helt ok är det med tvättstugor och i min finns inte en massa lappar som : den som inte tar bort luddet i torktumlaren ska då eller må loppor från tusen kameler hemsöka ditt könsorgan om du inte tar bort luddet

Vet inte i hur många ländet tvättstugor förekommer men tror det är ganska få länder som har detta fenomen.

Inga kommentarer: