fredag, oktober 23, 2009

antiabort demostration i MadridI helgen demonstrerade drygt en miljon spanjorer i Madrid mot den spanska regeringens nya förslag till abortlag. Ett förslag som troligen kommer gå genom. Det innebär fri och gratis abort fram till graviditetsvecka 14 och att man från 16 års ålder kan göra abort utan föräldrarnas vetskap. Om det finns risk för moderns hälsa, missbildningar eller skador på fostret tillåts abort till graviditetsvecka 22. Hittills har abort varit förbjudet i Spanien och Jämställdhetsminister Bibiana Aido förklarar att med den nya lagen närmar sig Spanien resten av Europa. Fast förbjudet är inte helt sant. Kan man betala finns det gott om privata kliniker som gör abort och dom gör helt öppet reklam om det. Det finns inga fanatiska abortmotståndare som demonstrerar utanför klinikerna.

Jag tycker det är sorgligt att rätten till abort ifrågasätts. Att göra en abort är inte ett lätt beslut men ibland kanske det är det enda eller åtminstone det bästa alternativet. Förbjuder man abort kommer det alltid att finnas illegala aborter och redan idag dör miljontals kvinnor världen över årligen i illegala aborter. Dom som har pengar och kontakter kan alltid fixa en abort oavsett vilket land dom bor i.

I Sverige är rätten till fri abort inte någon kontroversiell fråga men tyvärr är det inte så i alla länder. Jag tycker det är en viktig fråga att kvinnan själv kan besluta om hon ska göra abort eller inte och väljer hon abort ska den göras så medicinsk säkert som möjligt. Jag tror inte att det förekommer att folk använder aborter som preventivmedel, i så fall är det ytterst sällsynt. För dom flesta är det nog inget enkelt val. Självklart är det bäst om man kan skydda sig så man inte blir gravid men så ser inte verkligheten alltid ut för alla och inget skydd är 100% säkert.

Även om det inte har med saken att göra så har jag själv inte gjort någon abort. Men jag tycker att möjligheten ska finnas för mig och alla andra om det av olika skäl blir nödvändigt. Det ska inte vara en rättighet bara för svenskor utan även spanjorskor och andra nationaliteter bör ha samma rätt till fri och säker abort.

Under 1.5 år då jag själv bodde i Madrid diskuterade politikerna aldrig abort. Däremot såg jag en gång en stor demonstration inne i centrala Madrid och då var det parkeringsavgifter man demonstrerade mot. I några delar av stan skulle p-automater sättas upp och det gillade inte befolkningen i Madrid. Staden där man kan se många kreativa och intressanta parkeringar. Men nu kom jag i från ämnet. Grattis till dom spanska kvinnorna som äntligen får tillgång till fri abort.

1 kommentar:

Lotte sa...

Håller fullständigt med om att detta är en rättighet som alla kvinnor borde ha, vi ska vara tacksamma som har den, men för de flesta är det en lång väg kvar. Ett skräckexempel är ju USA!