fredag, oktober 23, 2009

StarbucksJag läser i DN att Starbucks ska öppna sitt första fik i Sverige. Nästa år öppnar man på Arlanda. Starbucks finns ju redan i så många länder att det väl egentligen bara varit en tidsfråga innan man kom till Sverige. Nästan konstigt att dom faktiskt inte finns här redan. För bland "trendigt folk" i Sverige verkar Starcks otroligt "hypat". Jag förstår mig inte alls på Starbucks-hypen. I Spanien finns inte alls samma hype kring Starbucks som här där kedjan inte finns. Där har företaget länge dragits med dålig lönsamhet och stänger kaféer. Dom flesta spanjorer dricker hellre sitt kaffe på den lokala baren. Trevligare och godare kaffe.

Starbucks är lite som kaffets McDonalds. Inte särskilt mysiga lokaler, inte särskilt gott kaffe och man får dricka ur pappmuggar. Svindyrt dessutom. För ungefär ett år sen köpte jag en latte på Starbucks på Kastrup i Köpenhamn 68 danska kronor kosta kalaset.

Jag tror att Starbucks-hypen kommer från alla amerikanska TV-serier där folk är vackra, coola och har en pappmugg med Starbucks-loggan på utsidan och blaskigt kaffe på insidan. I Sverige liksom i Spanien har vi redan gott kaffe och gott om olika varianter på kaféerna så att få hit Starbucks känns inte så angeläget. Jag kommer inte att bli stammis. Jag har inget emot att dom öppnar i Sverige men jag har inte saknat stället. Bodde faktiskt nästan granne med två Starbucks i Madrid, en av dom var jag aldrig in på den andra besökte jag en eller möjligen två gånger på 1.5 år. Dom skröt förresten om att David Beckham bruka fika där och hade bildbevis på väggarna fast han var inte dom gångerna jag var där. Bilden ovan är från Madrid men det är inget av dom Starbucks som låg vid mitt hus.

En sak som var trevligt med Starbucks i Spanien var att det var rökfritt. Många andra kaféer kan vara tämligen dimmiga p.g.a all rök. Men det problemet har vi ju inte längre i Sverige. En annan bra sak är att dom bara använder ekologiskt och rättvisemärkt kaffe. Men särskilt gott eller billigt är det inte. Bara väldigt "hypat".

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag älskar Starbucks. Tycker det är världens coolaste café. När jag var i London köpte jag en Starbucksmugg som jag brukar göra eget kaffe och gå runt med på stan. Känner mig så Carrie i Sex and the City då. Men visst jag har väl gått på att det är glamour. Men vem vill ha en väska från HM då man kan köpa en Balenciaga? Starbucks är Balenciaga och Waynes är HM.

Lina i Västerås

Erica sa...

Kaffe är inte min grej, men oavsett så gillar jag hellre personliga fik än ställen som bygger på reklam från olika filmer. Hellre personlighet än kvantitet.

Nadia sa...

Kan inte riktigt hålla med dig om Starbucks. Tycker dom har riktigt gott kaffe (om än dyrt). Dessutom älskar jag deras frappucinos. Sen är det där med dyrt förstås relativt. I chile kostar en latte på starbucks ungefär lika mycket som den skulle kosta på vilket fik som helst i Göteborg.

Anonym sa...

Själv gillar jag "gammeldags" kaféer med atmosfär, mysigt inrett i äldre stil och med stort utbud! Gärna med möjlighet att sitta ute och fika på en mysig gård eller trädgård på sommaren.

Tror precis som du att amerikanska filmer, ofta romantiska komedier, har bidragit till att Starbucks betraktas som trendigt.

/Anna S.

Lotte sa...

Va? finns inte starbucks i Sverige?
Dricker inte kaffe, deras Chai är för sliskig, det som är positivt är att dom har wireless och man kan jobba eller varför inte blogga?
Starbucks är enligt mig inte ett dugg hippt, eller lika hippt som Ica i sverige ungefär!

Anonym sa...

Jag tror du varit förvirrad på Kastrup när du skulle betala för din latte och fick betala 68 SEK... en grande latte kostar 49 dkk,