fredag, oktober 09, 2009

Dåligt och korkat val

Barack Obama har fått Nobels fredspris. Först trodde jag det var ett skämt. Men tyvärr inte. Obama kanske är bra som person och president, men vad har han gjort för freden? Man kan beundra Obama för många saker men knappast för att han är en fredsaktivist. Att vara president i ett land som just nu är involverat i två krig borde kanske vara ett hinder att få fredspriset. Obama har inte ens varit president i ett år. Om han i framtiden lyckas bidra till att skapa fred och stabilitet någonstans på något sätt så kanske han skulle kunna få priset efter sin presidentperiod. Obama firade priset genom att några timmar efter beskedet fatta beslut att skicka ännu fler soldater till Afghanistan.

Jag tycker att fredspriset bör gå till en person eller organisation som under många år gjort en insats för fred och stabilitet. Det kan vara sånt som att jobba för mänskliga rättigheter, demokrati, yttrandefrihet, bekämpa fattigdom, jobba med utbildning eller något likande. Kandidater till priset saknas knappast utan listan på enskilda personer och organisationer kan göras lång. Nästa år får gänget i den norska Nobelpris-kommittén gärna kontakta mig för lite hjälp så det inte blir ett lika dåligt och konstigt val som i år.

Till och med att ge priset till mig hade varit ett bättre val. Jag har aldrig deltagit i krig. Sist jag använde fysiskt våld var när jag som barn slogs med min bror. Han är förövrigt den enda jag har slagit. Jag mäklar ofta och framgångsrikt fred när mina barn råkar i luven på varandra. Jag är bästa vän med mitt ex, något många inte verkar klara av. Jag är dessutom medlem i flera organisationer som arbetar för fred och mänskliga rättigheter. Jag har jobbat som volontär i Indien och bott hos väldigt fattiga människor så fattigdomsbekämpning är något jag anser är mycket viktigt och gärna och ofta talar om. Jag är också grym på att laga mat och den som blir bjuden på riktigt god mat blir lycklig och vill absolut inte bråka, kriga eller på annat sätt göra skada.

7 kommentarer:

Erica sa...

Om jag suttit i Nobels freds kommité hade jag utan tvekan valt dig Therese! Inget skämt utan helt seriöst. Jag tror att barn som växer upp med föräldrar som är sams och kan umgås trots att man valt att leva ifrån varandra verkligen i praktiken förstår de principer som fred handlar om. Jag är imponerad av vuxna som orkar och vågar vara vuxna hela vägen ut!

Nadia sa...

Kan bara instämma. tyvärr. Ett mycket verkligt val.

Nadia sa...

Menade förstås märkligt och inte verkligt :)

Sara sa...

Jag håller med!

Anonym sa...

Hej,
Vill tipsa om en ny sajt om billiga övernattningar i Sverige. www.allarum.se har lagt upp alla billiga hotell, bed and breakfast, rumsuthyrning, rum, bo på lantgård osv..
Jag hittade genom allarum.se ett fantastiskt trevligt rum med självhushåll i Kristianstad, Idabo rumsuthyrning. Ett litt bed and breakfast som var mycket trevligare än de hotell jag brukar bo på. Bara ett tips.
Hälsningar Anita.

Thérèse sa...

Erica - tack, vad gullig du är

Nadia - visst är det märkligt, Obama verkade själv bli minst sagt förvånad

Sara - Ja vi kan väl vänta och se hur det blir först och sen diskutera ev. nobelpris

Anita - tack för tipset

Anonym sa...

Det brukar visserligen bli en diskussion om fredspristagarna, men i det här fallet tror jag att även Obama-anhängarna ställer sig frågande. Jag anser f ö att fredspriset blivit ett slags "politikerpris", och tycker att det borde vara fler organisationer eller andra personer som inte är politiker som borde få priset.

/Anna S.