lördag, oktober 31, 2009

tofuJag har hört att tofu kallas köttet utan ben i Kina. Tofu är en massa gjord på sojabönan som innehåller mycket protein men lite fett och helt klart kan ersätta kött. Tofu är populärt i en del asiatiska länders matlagning. Vi svenskar kanske oftast ser det som dom vita små tärningar som finns i misosoppa på sushirestauranger.

Tofu i sig är väldigt smaklöst så det är användbart i grytor, soppor, wok och annat då det tar smak av kryddor och andra råvaror. Både gott och billigt och helt klart en bra ersättning för kött om det är väl tillagat. Mycket populärt i länder som till exempel Kina, Japan, Korea. Absolut värt att prova. Vet man inte hur man ska använda tofu är det enklaste att skära den i kuber och steka den med grönsaker (och kött) och kryddor och kanske blanda i någon sås och servera till ris. Eller i misosoppa. Den billigaste och bästa tofun hittar man oftast på asiatiska affärer även om ICA och Konsum också säljer tofu ibland. Men då är det oftast både dyrare och sämre tofu.

Men helt klart mycket gott och otroligt användbart. Dessutom billigt. Så köp och prova. Jag har faktiskt ett fantastisk gott recept där tofu spelar huvudrollen. Ma po tofu , den koppärriga kärringens tofu, där tofu blandas med en del starka kryddor och grönsaker och blir fantastiskt gott. Inte helt ovanlig rätt på bättre Kinarestauranger. Annars är det som sagt väldigt gott att bara steka med lite grönsaker, soja och kryddor som man gillar.

2 kommentarer:

Erica sa...

Själv är jag förtjust i tofu som ligger och simmar i misosoppa. Denna rätt intetsägande soppa är ju så grymt gott. Kan bara inte förstå varför, bara inser att så är det! :-)

Anonym sa...

Jag skulle vilja tipsa om att tofun ocksa kan mosas tillsammans med strobrod och lata svalla till sig en stund. Sedan formas och stekas som vegobiffar! Jag brukar blanda i apple och kanel eller ta groddar, lok och peppar. Det ar sa enkelt att gora, billigt och far en fin stekyta. Annars kan man ocksa marinera tofubitar en stund i ungefar vad som helst, innan den steks upp. Sesam och ingefara (teriyaki) ar supergott och ger lite "grillkansla" om man gor grillspett!