onsdag, oktober 14, 2009

feta



Något företag som säljer feta-ost gjorde nyligen reklam för att 15 oktober är feta-ostens dag. Det var nämligen den 15 oktober 2007 som EU beslutade att Grekland skulle få ensamrätt på ordet feta. Enbart ostar tillverkade i Grekland skulle få kallas feta. Riktig feta ska vara gjord på fårmjölk. I affärerna kan man ibland hitta ost av "feta-typ", "sallads-ost" och likande för något som ser ut som feta men är gjort på komjölk. Det ger inte alls den där typiska smaken som riktig fetaost ska ha.



Det här med att ha olika dagar för olika livsmedel kan ju tyckas lite fånigt. Ändå kunde jag inte låta bli att baka och äta kanelbullar förra söndagen som ju var kanelbullens dag. Om jag ska äta feta imorgon vet jag inte. Jag har gjort det idag. Varje gång jag äter riktig god feta brukar jag tänka att det här måste jag göra oftare. Egentligen kan man göra det enkelt som på bilden. God feta, lite oliver, god olivolja, bröd och kanske ett glas rött. Enkelt och mycket gott.



En grekisk sallad med feta, oliver, tomat, sallad, gurka med en god dressing gjord på en smakrik olivolja och en god vinäger är ju så otroligt gott. Feta funkar ju bra att använda i annan mat också som grytor, pastasåser, på gratänger och i kalla såser. Vill man ha den i en varm sås eller gryta är det bäst att tillsätta den på slutet så den inte smälter för mycket. Att bara göra en tomatsås på krossade tomater, lök, vitlök, salt, peppar, oregano och hacka i lite feta blir otroligt gott. Har man lite grön paprika och kanske champinjoner passar det jättebra i. Stek lök och ev paprika och champinjoner i lite olivolja häll på tomaterna och ha i några hackade vitlöksklyftor, ta i en nypa socker eller lite ketchup. Låt det gärna koka länge och späd med vatten om det blir för tjockt. Smaka av med salt, svartpeppar och oregano och/eller basilika. Tärna fetan och ha i den straxt innan det ska serveras med nykokt pasta. Vill man kan man ju även ha i köttfärs eller quornfärs i det hela och göra det som en lite lyxigare kött- eller quorn-färssås.



Jag borde nästan starta en matblogg. Jag kan verkligen bli lyrisk över god mat och dryck. Jag gillar verkligen att laga mat, helst tillsammans med någon. Fast självklart lever jag ibland på nudlar och snabbmakaroner och känner att jag inte har tid eller lust till matlagning. Så jag är ingen matsnobb som kräver gastronomiska höjdpunkter vid varje måltid.

Men en god ost som riktigt god feta är alltid trevligt. Jag är också väldigt förtjust i fransk getost och goda smakrika mögelostar av olika slag är aldrig fel. Så har jag min spanska favorit queso curado som jag har skrivit om flera gånger. Tyvärr verkar den svår att hitta i Sverige eller så har jag inte letat tillräckligt bra. Fast oftast blir det inte så kulinariska utsvävningar när det gäller ost utan det blir knäckemackor , rostat bröd eller baguette med prästost, herrgård eller något likande till morgonkaffet.

5 kommentarer:

Erica sa...

Kan du inte ha lite mer mat i denna bloggen? Att äta är också att betrakta världen. Du är verkligen inspirerande när det gäller mat! Fetaost är en av mina favoriter. Ost i alla sorter är en favorit och feta är så användbar till så mycket!

Thérèse sa...

Erica - tack, klart det blir mera mat. Jag håller med dig , mat är viktigt och kul. Jag har lovat att skriva om tapas så det blir nog nästa eller näst nästa inlägg

Sara sa...

MM!Supergott! Jag brukar ha feta i ljummen potatissallad (med lite sparris) eller blanda med kokta rödbetor på rostat bröd till förrätt! Det blir dessutom vackert rosa, och jÄttegott!

Lisa Christensen sa...

Mmm, vad sugen jag blir! Men undrar om jag verklign har smakat äkta fetaost... Getost älskar jag också. Ska frossa när jag är icke-gravid igen! :)

Thérèse sa...

Sara - feta och rödbetor är en jättegod kombination. Ljummen potatissallad, sparris och feta låter jättegott det måste jag prova

Lisa - Getost och en del andra goda ostar var nog bland det jag saknade mest då jag var gravid. Minns att jag åt en macka med brieost på ett kafé utan att tänka på det när jag var gravid med min son. Fick rejält med ågren efteråt...