torsdag, oktober 15, 2009

Berömt foto



Den 5 mars 1960 var en sorgens dag i Kubas huvudstad Havanna. Det var ovanligt kyligt för årstiden, och himlen var gråmulen, vilket passade scenariot väl. Dagen före hade minst 76 människor omkommit när det franska fartyget La Coubre, fullastat med belgiska vapen, totalförstörts av två massiva explosioner i Havannas hamn.
Fotojournalisten och före detta modefotografen Alberto Diáz Gutiérrez, med artistnamnet Korda, fanns på plats i ett gathörn vid Colóns kyrkogård för att bevaka sorgeceremonin för dagstidningen Revolución.
Korda fotograferade en del av höjdarna på ceremonin. Naturligtvis fotade han Fidel Castro som tagit över makten i landet några månader tidigare. Vid Fidels sida syntes Kubas nya finansminister och chef över riksbanken Ernesto "Che" Guevara. Korda knäppte två bilder på honom men tidningen var inte intresserad av en bild på finansministern. Tidningen Revolución valde istället att publicera bilder på Fidel och dom kända gästerna Sarte och Beavoir

Korda satte upp den refuserade bilden på väggen i sin ateljé. Inte förrän ett år senare när Dr Ernesto Guevara skulle föreläsa på universitetet i Havanna publicerades bilden i en tidningsannons


Det skulle dröja sju år till det internationella genombrottet. Bara månader innan Che Guevara 1967 greps och avrättades av bolivianska regeringsstyrkor och kubansk-amerikanska CIA-agenter, skrev journalisten Jean Lartéguy ett dokument om gerillarörelsen i Latinamerika. Artikeln illustrerades med bilden av Che och publicerades i Paris Match juli 1967.

Samma år hade italienaren Giangiacomo Feltrinelli köpt rättigheterna till rebellernas dagbok och fått tillstånd att gratis använda Kordas bild på omslaget. Efter Che Guevaras död hösten 1967 gav han ut Dagbok från Bolivia. Den irländska konstnären Jim Fitzpatrick såg bilden och omvandlade fotografiet genom att förstärka kontrasterna till max. Han tryckte tusentals affischer i svart och rött som han gav bort och dom kom sedan att användas och spridas bland annat vid studentrevolten i Paris i maj 1968.


Jim Fitzpatricks orginalaffisch.


Idag påstås bilden vara en av världens mest spridda och har synts inte bara på t-shirts och affischer utan diverse olika typer av varor. Giangiacomo Feltrinelli har troligen tjänat miljoner på bilden. Korda som avled 2001 krävde honom aldrig på pengar men fick mot slutet av sitt liv ändå 50000 dollar för bilden då det uppmärksammats att han inte tjänat ett öre (eller en enda peso) på foto. Korda skänkte alltihopa till den statliga kubanska hälsovården. Han menade att det var så Che hade velat att pengarna skulle ha använts.



Säga vad man vill om Che och det hans stod för men snygg var han. Rysligt snygg. Så visst hade det gått att stå ut med lite revolutionsprat för att få hångla mot någon bardisk eller något mer. Säkert var han inte lätt att leva med. Han skiljde sig från sin första fru, en kvinna från Guatemala, när han mötte kubanska Aleida Marcha. Aleida lever idag i Havanna och är omgift. Ches och hennes fyra gemensamma barn lever också på Kuba. Med sin första fru hade han dottern Hilda som dog 1995. Den första frun även hon med namnet Hilda är också död.

John Lee Anderson har skrivit två mycket läsvärda böcker om Che guevara, hans liv och den tid han levde i. Nyligen har det också kommit två filmer om Che med Benicio del Toro i huvudrollen. Jag har sett en av dom och den var helt klart sevärd. Naturligtvis kan man ha mycket åsikter om Che och den ideologi han stod för men det här inlägget var tänkt att fokusera på det berömda fotot och inte hur han var som person och hans politik. Även om han såg mycket bra ut så är jag så klart glad att han jag är tillsammans med och helst hånglar mot en bardisk med inte har särskilt många likheter med Che.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Häftigt, som en historia-lektion. Den där bilden finns verkligen överallt. Undrar vad Che skulle ha tyckt om det om han hade vetat?

Erica sa...

Historia och mat skriver du med sådan själ att det är en fröjd att läsa!

Lotte sa...

Kan rekommendera en bra bok om Ches kärleksliv,
"Por amor al Che" utav Ana Menéndez