måndag, december 08, 2008

kapris och oliv



Kapris i den här formen har vi väl alla sett, många av oss har ätit det och har det hemma. Jag tillhör dom som gillar kapris. Jag använder den gärna i olika grytor, på pizza och sallader. Den passar också mycket bra i kalla såser på majonnäs , gräddfil eller creme fraiche. Kaprsen är en flerårig buske som växer vild runt Medelhavet. Den odlas främst i Spanien , Marocko och Turkiet. Det är den växtens knoppar som läggs i vinäger och då framträder smaken tydligt.



Kaprisens blomma som ser ut så här har kanske inte lika många sett. Har tidigare haft bild på olivblomman här på bloggen. Precis som kaprisen kanske inte heller en blomma som så många svenskar känner igen. I mitt fönster har jag ett olivträd som är ungefär en meter högt. När jag köpte det för 1.5 år sen var det bara 30 centimeter , det har växt och förgrenet sig otroligt mycket så nu väntar jag på blommor och frukter. Jag är verkligen tokig i oliver. Kan äta hur mycket som helst hur ofta som helst. En av dom saker jag saknar från Spanien är att oliverna var betydligt godare och smakade mer.


olivblomma


Oliver är bland det absolut godast man kan äta. Den som påstår något annat ljuger.

11 kommentarer:

AnneliH sa...

Jag har aldrig vågat mig på att köpa ett olivträd..kanske ska göra det ;)
Jag kan bara hålla med...oliver är dEt godaste som finns;)

Pumita sa...

Älskar både oliver och kapris. Och har funderat på ett litet olivträd i kruka men det skulle aldrig överleva hemma hos mig.

Thérèse sa...

AnneliH - Mitt växer verkligen som ogräs. Mannen jag köpte det av sa att dom var lättskötta. Det står i ett soligt fönster och vattnas inte så ofta. Verkar trivas

Pumita - Älskar också både oliver och kapris. Som jag skrev till Anneli , mannen i affären där jag köpte olivträdet sa att dom var lättskötta , skulle stå soligt och inte vattnas för mycket. Mitt verkar trivas hur bra som helst med det. Jag har annars inga gröna fingrar

Della sa...

Oliver ÄR gott!

Thérèse sa...

Della - Absolut , oliver ÄR jättegott

Cecilia Artista sa...

Oliver är verkligen goda. Underbart att gå här i Andalusien och välja ut vilken sort man ska ta, eller kanske lite av flera sorter. Framför allt på saluhallar med sina stora utbud är det både en fröjd för ögat och smaksinnet!

Nadia sa...

Oliver ar underbara. I Chile har jag (for forsta gangen) smakat oliver som inte ar inlagda i olja, salt eller vinager utan har en helt neutral smak. Godare an vantat faktiskt och jag tror nastan att jag foredrar icke-inlagda oliver.

christel sa...

Hmm, jag gillar också oliver och kapris, kanske ska önska mig ett olivträd i julklapp? Eller kanske en kaprisbuske? Känner en som har en sån och har hört att den också ska vara lättskött.

Thérèse sa...

cecilia - åh jag är verkligen avundsjuk... Oliver i Spanien smakar så mycket mer och det är så kul att gå och välja bland alla sorter på saluhallar och marknader

Nadia - det låter ju spännande , skulle också gärna smaka om det går att få tag på i Sverige. Har aldrig aldrig sett det varken i Sverige eller Spanien. Odlas oliver i Chile? I Mexico odlar man tydligen inte oliver och en burk på supermercado var säkert dubbelt eller tre gånger så dyr som en burk på ICA

Christel - Ha ha , jag känner ingen som har en kaprisplanta. Vet inte hur lättskötta dom är. Men ett litet olivträd som jag har är väldigt lättskött , ska stå soligt och inte vattnas för ofta , mitt växer som ogräs. Så nu ser jag fram emot blommor och egenhändigt odlade oliver

Nadia sa...

Ja, det odlas oliver har. Klimatet ar ju likt det spanska. Darfor lampar det sig val att odla samma typer av produkter (oliver, druvor). Antar att icke inlagda oliver finns att fa tag pa i Spanien med men jag hade aldrig sett eller smakat det tidigare. Valdigt gott ar det iaf.

Thérèse sa...

Nadia - Jo jag förstår att man kan odla oliver på grund av klimatet , det går ju på vissa ställen i Mexico också , kanske man till och med gör det. Kul att chilenarna uppskattar oliver.