fredag, december 19, 2008

känguru och kamel på tallriken

Jag har tyvärr inte varit i Australien, än. Men det är absolut ett land jag länge tänkt att jag skulle vilja besöka. Under en period när jag var barn var jag väldigt intresserad av Australien och lärde mig mycket. Min pappa bodde där när han träffade min mamma. Han ville att hon följa med dit. Men så blev det inte. När jag var barn kunde jag ibland tänka på hur det hade varit om jag hade växt upp i Australien istället för i Sverige. Nu känns väl dom tankarna ganska avlägsna för det var aldrig aktuellt. Men en resa till Australien någon gång vore självklart trevligt.

En kompis som var där berättade att hans ressällskap åt känguru på en restaurang. Ingen ovanlig mat i Australien åtminstone inte att servera turister men även australiensarna har uppmanats äta känguru. Kängururna är tydligen väldigt många och ställer till en del skada så varje år skjuter man av stammen ganska rejält och försöker få folk att äta upp dom.

Min kompis har varit vegetarian sen han var sju år så han smakade inte på kängurun. Men han reagerade inte så mycket på att dom andra ville äta det. En tjej som var med i ressällskapet blev dock mycket upprörd och tyckte det verkade otroligt äckligt att äta känguru. Jag har faktiskt hört någon annan som tyckte det också. Även det en person som gärna åt kött.

Måste säga att trots att jag är vegetarian sen 21 år har jag svårt att bli så upprörd över att äta känguru. Tycker inte det verkar äckligare än annat kött. Kängurus har dessutom ett bättre liv än många grisar och kor som föds upp i djurfabriker.Så jag kan inte se något moraliskt fel i det heller och kan inte förstå att det skulle vara värre än att äta ett rådjur. Varför skulle det vara det?Nyligen läste jag att man i Australien uppmanar folk att börja äta kamel. På 1800-talet fördes kameler till landet och dom har förökat sig enormt. Man skjuter av kameler och uppmanar folk att äta köttet. Kamel äts väl i en del andra länder också även om dom främst inte hålls i fångenskap som slaktdjur. Vill man äta kött kan jag väl inte se det som särskilt motbjudande att äta varken kamel eller känguru även om inga av dessa rätter någonsin kommer att hamna på min tallrik. Har mycket svårt att tänka mig att jag någonsin kommer att lägga kött på min tallrik. Skulle jag någon gång resa till Australien tillsammans med någon som vill prova att äta känguru och kamel följer jag dock glatt med men beställer något som inte har ansikte eller föräldrar.

Vad säger ni som läser. Skulle ni kunna tänka er att äta kamel eller känguru? Varför eller varför inte?


Kamel nära Silverton i Australien. Jag har lärt mig att det ska kallas dromedar när den har en puckel. Det är dom med en puckel som finns i Australien om jag förstått rätt. På Wikipedia där jag har tagit bilderna till det här inlägget stod det dock kamel så därför valde jag att använda det här i texten.

3 kommentarer:

Hanna sa...

Jodå, jag åt känguru igår (i Frankrike). Det var inte särskilt olikt annat kött och jag förstår inte varför det skulle vara konstigt att äta det.

Australien försöker exportera kängurukött, då det är en naturtillgång de har gott om. Dessutom förstör intensiv fåruppfödning markerna, vilket kängurur inte gör (åtminstone inte i lika stor utsträckning). USA har bestämt sig för att det är synd om kängurur och har därför förbjudit import. Det enda land som nappat på allvar är Tyskland.

christel sa...

Jag skulle kunna tänk mig att äta både känguru och kamel. Något som kändes lite konstigt att äta var Lunnefågel på island, de är så små och söta med stora näbbar, men när vi smakade det tänkte vi "fågel som fågel". Det kanske jag inte skulle äta igen.

Såg att du skrivit om " är början värt slutet" tidigare i veckan, men nu hittar jag inte inlägget så du kanske tagit bort det. Jag tycker att början är värt slutet, och även om slutet känns tungt så klarar man sig alltid igenom det. Fall seven times, rise eight, och om man inte vågar inleda något så tror jag att man förlorat ngt redan där.

Hursomhelst, hoppas du får en GOD JUL! Kram!

Anonym sa...

Jag håller med om att det kan ju inte vara skillnad på kött och kött. Är också vegetarian, men visst skulle jag kunna tänka mig att servera känguru eller kamel här hemma till dom som vill.