måndag, december 29, 2008

nyårslöften

Nyårsafton är bara dagar bort nu. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra den dagen. En sak som jag seriöst har funderat på är om jag för första gången i mitt liv ska avge några nyårslöften. Har aldrig gjort det så jag har ingen koll. Får man avge mer än ett löfte? Ska man hålla tyst eller berätta om det? Brukar ni avge nyårslöften? Vad brukar ni lova? Tanken är väl att jag ska hålla det eller dom nyårslöften jag bestämmer mig för , om det nu blir några alls. Jag har en känsla av att många nyårslöften bryts redan i januari. Brukar ni hålla era löften?

Eftersom jag inte vet om det blir några löften och inte vet om jag får avslöja dom så kan jag bara antyda att det är saker som att sluta slarva med sömn , sluta slarva med mat (jag kan tyvärr gå hela dagar utan att äta eller bara äta extremt lite och dåligt för jag glömmer lätt mat när jag har annat att göra, dålig vana och jag gillar egentligen mat väldigt mycket), sluta skjuta upp saker så jag slipper stressa i sista minuten jämt , bli mer hälsosam ... o.s.v. Ungefär sånt som alla andra lovar...och kanske bryter.

Hur gör man då? Ska jag skåla med någon vid tolvslaget och se denna person djupt i ögonen och säga jag lovar att... eller räcker det att tänka på vad man vill lova.

Nu vet jag som sagt inte om det blir några löften. Men det här är första gången jag har tänkt tanken. Samtidigt tycker jag det känns lite fåningt. Jag kan lova mig själv och andra saker vilka dagar som helst på året och för att ändra osunda vanor behöver det inte vara nyår.

En sak som jag sen flera år har gjort på nyår är att äta tolv druvor vid tolvslaget. En druva för varje slag. Men jag har svårt att hinna med. Det är den spanska varianten av nyårsfirande. I Spanien äter alla tolv druvor , en för varje klockslag , vid midnatt. Även om jag misslyckas varje år med att få i mig druvorna tillräckligt fort känns det lite roligare att äta druvor och skåla in tolvslaget än att titta på när Jan Malmsjö läser "Ring klocka ring" från Skansen.

Men än så länge vet jag inte om det blir varken druvor eller löften eller om jag ska hitta på något, umgås med folk och vara social eller bara ta det lugnt och mysa hemma.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken kul sed med druvorna! Finns det nån anledning? Nyårslöften är inte min grej. Fast jag tycker nog att du kan lova att sluta slarva med sömn och mat! Har du inte familjen hemma att fira med? Vi kommer att ha en lugn nyårsafton hemma och äta gott, dricka gott, lite TV kanske.Vet inte än om äldsta dottern stannar hemma med oss "gamlingar". Det blir bra. Jag har stort behov att vila upp mig tydligen. Det tog på krafterna psykiskt att jobba igen fast det bara var halvtid.

Anonym sa...

Tillbaka igen. Jag har lagt in en Utan Ord hos mig. Vet inte om Pumita gör något idag, eller du?

Thérèse sa...

Mariannlostinline - Jo det kan nog bli lite stillsamt mys med familjen på nyår. Känns som en god idé. Jag har lagt upp utan ord nu. Pumita har inte hört av sig att hon är tillbaka så jag lägger upp någon bild här på måndagar tills hon hör av sig.

Thérèse sa...

Mariannlostinline - Hoppas du får ett trevligt nyårsfirande. Låter skönt att bara vara hemma och ta det lugnt. Blir troligen något sånt för mig också. Önskar dig också ett bra år 2009