söndag, december 07, 2008

Kajor och duvor

Jag tycker ganska bra om min nya (eller nya och nya har bott här 1.5 år nu) hemstad Uppsala. Stan är ganska liten men det mesta finns och det finns många trevliga museum och mysiga fik. Vill man ha en större stad med bättre utbud ligger Stockholm 40 minuters tågresa bort. Vet inte om jag kommer att vilja bo i Uppsala resten av mitt liv men just nu känns det bra att bo här.


bild från filmen Fåglarna

Men lite måste jag få klaga också. Uppsala lär vara den stad i Sverige som har mest kajor. Det betvivlar jag inte för här finns sjukt mycket kajor. Ofta ser man stora svarta moln av kajor svepa fram på himlen. Ibland flyger dom så lågt att man nästan känner det som i Hitchcocks film Fåglarna från 1963. Uteplatser och bilar blir snabbt nerbajsade och nedskräpade av kajorna. Duvorna är väl också rätt duktiga på att hjälpa till med det. Jag tillhör inte dom som är så där väldigt förtjust i fåglar , särskilt inte fåglar i stora mängder i städer. Duvor finns ju överallt men så mycket kajor som det finns i Uppsala tillhör knappast vanligheten.


bild från filmen Fåglarna

När jag pluggade spanska i Sevilla under ett halvår för en evighet sen bodde jag på det vackra och mysigatorget Plaza Salvador precis bredvid kyrkan iglesia Salvador. Det ligger mitt i centrum och här finns gott om små tapasbarer där folk samlas för att ta en kaffe , en öl eller ett glas vin och kanske några tapas , prata , njuta i solskenet och titta på folk. En trevlig plats där man gärna dröjer sig kvar.


Plaza Salvador

Men torget verkar också vara favoritplats för Sevillas duvor. Här samlas sjukt mycket duvor och människor som matar dom. Nästan lite smått obehagligt med så många duvor på samma ställe. Jag ska väl påpeka att jag har ingen fobi för fåglar men jag är inte heller så förtjust i dom. Att ställa mig och mata duvor eller ägna fritiden åt att ge sig ut i skogen och skåda fågel känns väldigt främmande för mig. Speciellt duvor och andra stadsfåglar känns inte särskilt renliga och skräpar ner en hel del. Luftens råttor brukar stadsduvor ibland kallas och det ligger väl en del i det. Själv föredrar jag nog råttor framför duvor om jag måste välja.


Plaza Salvador men inga duvor på bilden

Städer där det samlas otroligt mycket fåglar på en viss plats finns ju flera. Trafalger Square i London är känt likson San Marcus Platsen i Venedig. Jag har besökt båd platserna men utan att mata alla duvor. Dessutom är det otroligt mycket duvor på det stora torget Zocalo i Mexico City och fullt av folk som matar dom.


Den vackra kyrkan Iglesia Salvador på Plaza Salvador

Plaza Salvador är ett vackert och mysigt torg och absolut värt ett besök. Det var ett trevligt ställe att bo på under ett halvår. Sevilla är också en stad jag ofta längtar till. Men torget skulle varit trevligare med lite färre duvor och Uppsala skulle vara trevligare med färre kajor.

5 kommentarer:

pumita sa...

Jag var inte så gammal när jag såg filmen Fåglarna och tyckte att den var rätt otäck. Annars är jag inte rädd för fåglar eller andra flygfän men jag tycker riktigt illa om duvor och måsar. Blääk! Kajor bryr jag mig inte så mycket om. De är inte lika äckliga. Jag kan säga att Plaza de Mayo i Buenos Aires var inte rätt ställe för mig!

Thérèse sa...

Pumita - Jag har också bara vaga minnen av den filmen och då tyckte jag den var väldigt otäck. Tror inte jag skulle tycka den var så hemsk idag. Jag är inte heller rädd för fåglar men måsar och duvor är äckliga. Kajorna finns i en sån enorm mängd här i stan att dom blir äckliga. En nytvättad bil som står på en gata i centrala Uppsala kommer inte att vara ren särskilt länge tack vare alla kajor. Är det inte på Plaza de Mayo dom där mödrarna samlas och demonstrerar regelbundet? Kan dom inte banka lite på kastruller och sånt så dom skrämmer bort duvorna då?

Per sa...

Uppsala har ju slagit mynt av kajan och nästan satt den som sin stadssymbol. Såg ett cykelställ under ett träd i centrum där kajorna hade skitat ner alla cyklar. Totalt vita av guano, nästan inte en ren fläck!

Jag är mest fascinerad av dom enorma svarta molnen av kajor som drar omkring. Funderar på att köpa ett storpack pullfor och slänga ut på marken nån stans för att skoja med omgivningen. Filmen fåglarna är skoj.

Per sa...

Jag bodde i Linköping när jag gick gymnasiet och där var det också extremt mycket kajor, en park där kallades i folkmun guano-parken tex. Undrar om det är domkyror som kajorna dras till?

Thérèse sa...

Per - vet inte om det är domkyrkor dom gillar. När jag var liten sa man att dom bodde i domkyrkotornet på nätterna. Fast det gör dom inte dom sitter i träden. Gå genom Engelska Parken i Uppsala i skymningen och du får känslan av filmen Fåglarna. Inte så trevligt.