måndag, december 08, 2008

Ponche Caballero

En av mina favoritdrycker är den spanska punschen eller kanske likören Ponche Caballero. Den är söt , mjuk, påminner mycket om svensk punsch men med lite smak av apelsin och andra kryddor och ska drickas med is. Tyvärr finns den inte på Systembolaget och mitt förråd av ponche är slut.Vet inte heller när jag nästa gång kommer i väg till Spanien och kan köpa på mig några flaskor. Ska man be Systemet importera åt mig måste man köpa en hel kartong flaskor och även om den är god har jag absolut inte behov av så många. Jag dricker både lite och väldigt sällan så kartongen skulle bara stå och ta plats och samla damm. Men 2-3 flaskor skulle jag kunna tänka mig att köpa. Visst är det väl numera tillåtet att köpa alkohol på nätet? Men hur fungerar det? Ska man betala skatt på flaskorna i Sverige? När jag köpte en äkta matta i Marocko för många år sen och skickade den hem tog tullen den och tog ut ganska ordentlig skatt. Blev inte så billigt som jag hade tänkt mig men jag är mycket förtjust i min matta och ångrar inte köpet.

Sen är det ju det här med att handla på nätet. Om man inte handlar hos större välkända företag kan det kännas lite osäkert. Jag känner inte till någonting om någon av alla nätbutiker som säljer alkohol. Kanske är det enklast att vänta tills jag eller någon jag känner åker till Spanien.

Har ni inte provat ponche än så kan jag verkligen rekommendera det. Hur gott som helst. Hoppas Systembolaget också inser det och tar in det i sitt sortiment snart.

11 kommentarer:

AnneliH sa...

Jag har varken provat ponche eller försökt att handla hem på nätet...undrar om man måste köpa hem många flaskor för att det ska löna sig???
Jag vill slå ett slag för honungsromen (RonMiel) som de säljer på Gran Canaria...den är väldigt mild och god...finns på systemets beställningslista...äntligen.

pumita sa...

Har inte testat näthandeln så jag har ingen aning om hur den funkar men berätta gärna om du får reda på det. Kan du inte föreslå att de tar in Ponche i sortimentet. Man kan alltid försöka.

Thérèse sa...

AnneliH - I Madrid smakade jag kanarisk rom men har inte smakat den med honung , låter gott borde prova någon gång. Borde även åka till Kanarieöarna. Har varit runt mycket i Spanien men inte där

Pumita - För några år sen bad jag faktiskt Systemet att ta in den. Bad en kompis som jobbade där med inköp att kolla upp möjligheten. Tror inte att han gjorde det och idag är han inte kvar på Systemet. Kanske skulle göra ett nytt försök att säga till dom

Cecilia sa...

Jag har inte heller smakat spansk punsch, men det verkar gott med lite mer kryddor och apelsinsmak! Ska leta efter den nästa gång jag handlar.

Betr näthandel så finns det flera alternativ, en firma är t ex Vinospritbolaget.com. Vet ej om de har spansk punsch. Skatt ska man visst betala i Sverige om man ej hämtar godset själv i tex Tyskland. Tror dock inte att så många gör det. Man bör nog beställa en del om det ska löna sig och sen tillkommer frakt till transportföretaget. Men det blir avsevärt billigare än köpa på Systemet. Men kolla gärna en gång till om de kan importera punschen. Lycka till!

Thérèse sa...

Cecilia - tycker verkligen du ska smaka ponche caballero , den är jättegod.

Känns inte som jag vill ha större mängder. Med tanke på hur sällan och lite jag dricker skulle en flaska räcka väldigt länge och att då importera 10-20 stycken känns både dyrt och onödigt. Kanske enklast att vänta till nästa Spanienresa eller be någon som ska dit att köpa. Klarar man sig undan skatt bara så där? Min matta som jag skriver om fastnade i tullen och jag fick inte hämta den förrän skatten var betald. Jag kanske ska göra ett försök att kolla med Systembolaget om dom kan ta in den. Dom har ju andra produkter som till exempel fino från Osborne

Nadia sa...

Har aldrig smakat ponche men blev ju grymt sugen pa en provsmakning efter att ha last ditt inlagg. Honungsrom later ju inte heller helt fel. Annars smakar bacardi coco ocksa alldeles utmarkt! :)

Thérèse sa...

Nadia - om du kommer till Spanien måste du absolut smaka ponche , otroligt gott. Mellanlandar ni i Madrid eller Barcelona när ni åker från Chile kan du köpa en flaska på flygplatsen. Kommer inte ihåg vad en Ponce kostar men tror inte det är mer än 10 euro kanske till och med mindre

Lisa sa...

Det låter jättegott! Och det verkar många tycka. Om vi alla vore på samma plats hade vi kunnat köpa in ett lager och provsmaka ;)

Thérèse sa...

Lisa -vilken bra idé , tänk vad kul det hade varit att kunna samla alla bloggkompisar och dricka ponche caballero tillsammans. Jag har träffat två bloggkompisar , mailat och blivit vän på facebook med några fler och jag hoppas få träffa fler i framtiden. Men vi bor ju så utspritt allihopa. Fast en gemensam bloggfika på Seychellerna , i Chile , Spanien, Costa Rica, Frankrike eller någonstans i Sverige hade varit jättekul. Trodde aldrig att jag skulle lära känna så många trevliga människor genom att blogga. Även om jag inte har träffat många av er IRL så känns ni som vänner.

Per sa...

Mycket gott, fast kanske inte så vanligt att dricka bara sådär i spanien, möjligen till familjens söndagslunch(brunch) då man kör på med hierba (gul lite söt-besk örtlikör) eller kanske ponche caballero till kaffet.

Thérèse sa...

Per -visst det är väl mer en typ av avec eller något sånt. Föredrar Ponche framför Hierba. Den är inte heller lika stark bara lite över 20%