tisdag, december 30, 2008

en vit jul

Det här borde jag kanske ha skrivit före julen men jag skriver ändå. Tyvärr ser inte alla barn fram emot jul. För alltför många barn är det en dag då mamma och/eller pappa alltid blir fulla. Att supa just på julen som på något sätt är en helg främst för barnen är både trist och dåligt. Men jag tror inte att något barn vill se mamma eller pappa fulla någon gång på året.

Visst kan man dricka med barn men då tycker jag man ska hålla det på en mycket måttlig nivå. Jag tror att även lite lätt berusade föräldrar kan vara obehagligt för ett litet barn.

Jag vet dom som har som regel att aldrig dricka när barnen är närvarande. Inte ens ett glas vin till maten. Överdrivet kanske en del kan tycka. Men jag kan förstå poängen. Barnen får inte ut något av att dom vuxna dricker ett eller två glas och det kanske kan vara skönt för barnen att veta att mamma och pappa inte dricker.

Jag hörde en gång en mamma på TV säga att hon såg en poäng i att hennes några år gammal dotter såg mamma då och då ta ett glas vin i soffan. Det avdramatiserade vindrickande. Jag kan faktiskt inte se poängen med att avdramatisera vindrickande för ett barn som är några år gammalt. Visst tycker jag att mamman kan få ta ett glas vin i soffan om hon nöjer sig med ett glas. Det är knappast så att dottern kommer till skada av det. Men jag kan inte se att det tillför dottern något heller. Jag kan nog inte heller riktigt se att man nödvändigtvis måste dricka alkohol när barn är närvarande för att avdramatisera alkohol. Ärligt talat förstår jag inte heller vad som menas med avdramatisera. Att dricka ett glas vin då och då är väl inte så dramatiskt? Samtidigt är det väl vettigt att vara medveten om att alkohol är farligt och orsakar många skador och dödsfall.

Kanske en lite långsökt parallell men mina barn brukar inte se mig ta ett glas vin i soffan. Jag brukar överhuvudtaget aldrig ta ett glas vin ensam i soffan , brukar väldigt sällan dricka alkohol överhuvudtaget faktiskt. Däremot ser dom mig dricka mängder av kaffe och te. Något dom själva inte dricker. Jag känner inte att det skadar dom att jag dricker kaffe och te men jag känner inte heller att det tillför något. Det finns mängder av saker vi äter eller dricker eller inte äter eller dricker. jag äter inte kött men det har inte gjort att mina barn ser köttätandet som något dramatiskt. Tvärtom dom äter mer än gärna kött. Hur viktigt det är för barnen att se det förstår jag inte. Parallellen kanske är en aning långsökt.

Naturligtvis skadar det inte barn om föräldrarna tar ett glas vin till maten då och då men det skadar inte heller barnen om föräldrar låter bli. Så länge man håller sig på en mycket låg promillenivå kan jag tycka det är okay att dricka alkohol när barnen är närvarande. Men jag kan helt klart också förstå poängen att låta bli.

Alla vuxna som vill får naturligtvis dricka alkohol. Eller låta bli att dricka. Det är märkligt att det så ofta ska ifrågasättas varför någon inte dricker alkohol. Helst ska man ha en ursäkt att låta bli som graviditet , man kör bil eller något det räcker inte att säga jag känner inte för det.

Om en förälder känner ett behov av att ta sig en ordentlig fylla så får man naturligtvis göra det. Men då ska barnet vara hos en nykter vuxen någon annanstans.

Jag skulle önska att alla barn hade fått uppleva en vit jul. I morgon är det nyårsafton och jag hoppas alla som firar tillsammans med barn tänker på att ta det lugnt med alkoholen. Det är så kul och mysigt att vara med barn och göra roliga saker utan alkohol eller med väldigt lite alkohol i kroppen.

Det här med barn och alkohol verkar vara något som kan skapa diskussion. Jag antar att en del tycker att jag moraliserar väl mycket. Men jag tycker det är bättre att barnen ser sina föräldrar ta ett glas för lite än ett glas för mycket. Vad tycker ni som läser här om att dricka när barn är närvarande? Hur mycket eller hur lite är okay och varför? Kanske inte har med saken att göra men varför blir den som av olika skäl inte dricker så ofta ifrågasatt och omgivningen kräver att man ska förklara varför?

Posted by Picasa

2 kommentarer:

Sara sa...

Jag vet faktiskt inte vad som är bästa sättet; om man ska avdramatisera eller diabolisera... Men för att vara ganska personlig så kan jag tala om att jag har vuxit upp med en pappa med alkoholproblem och att jular givetvis var ett stort stressmoment och givetvis funderar jag mycket kring det här, nu nÄr jag är mamma.
Att ta ett glas vin, eller 2 tycker jag är okej, men jag skulle aldrig vilja vara berusad eller full framför min dotter (knappt inför någon).
Oj, långt och privat blev det. ;)

Thérèse sa...

Sara - Ingen fara jag gillar långa kommentarer. Kul att du orkade läsa hela Jag tycker nog inte att man ska varken avdramatisera eller diabolisera utan försöka hitta en mellanväg. Så tror jag också att det är bra att man som förälder kan visa att man kan ha kul och äta en god middag utan alkohol också. Förstår att du har funderat en del på det här. Du är inte ensam om att ha haft en sån uppväxt , tror det är mycket vanligare än man tror. Mina föräldrar dricker dock mycket måttligt , jag har aldrig sett dom fulla men det är alltid vin till middagar på helger och när man har gäster