måndag, december 29, 2008

kyla

Jag är sån som föredrar sol och värme framför vinterkyla. Jag tycker inte alls det är så fantastiskt med dom olika årstiderna utan skulle gärna ha varmt jämt. Fast då bor jag ju i fel land. Just nu är jag väldigt less på kylan. Speciellt som det har blivit så kallt i min lägenhet dom senaste dagarna. Trots att elementen är varma har jag fått stått ut med 15 grader i sovrummet. Dom andra rummen är lite varmare. Vi kanske är lite extrema i Sverige som har så varmt inomhus att man kan gå runt i t-shirt och shorts även om det är snöstorm ute. I Spanien är 15 grader inomhus på vintern helt normalt kan till och med vara kallare. Man klär på sig , sitter under en filt , har flyttbara element som tas med till rummet där man vistas. Att ställa ett flyttbart element under bordet och likosm dra upp duken nästan till axlarna värmer mycket gott. Jag har aldrig frusit så mycket på nätterna som den vintern jag bodde i Sevilla. Men Sevilla-vintern var ganska kort och snart blev det så varmt att jag hade svårt att sova på grund av hettan...

Nu är det mycket mer irriternade att frysa i sin svenska lägenhet där jag inte har några flyttbara element. Får väl börja med att klaga hos hyresvärden och funkar inte det får jag kanske lägga pengar på ett litet elelement. Tills vidare värmer jag mig med te och sover under tre täcken.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter INTE skönt. Klaga högt! Jag bor i ett gammalt hus så jag är van vid 19-20 grader inomhus och klär mig därefter. Hos mamma måste jag kunna ta av mig kläder det är så varmt. Hoppas du har lite ledigt så du kan ta dig tid och kura ihop i en filt med en kopp te och gotta dig!

Thérèse sa...

Mariannlostinline - klaga ska jag verkligen! Inte så mycket ledigt tyvärr men jag häller i mig te för att hålla värmen. Ska väl säga att så här kallt har jag bara haft i tre dagar nu. 19-20 grader inomhus skulle kännas helt ok.

Cecilia sa...

Hej! Jag håller med dig - det är skönt när det är varmt och solen skiner. Och det gör den nästan varje dag här på Costa del Sol. Nerja sägs ha Spaniens bästa väder, ett par, tre grader varmare än Málaga på vintern och inte lika stekande hett på sommaren som tex i Sevilla eller Madrid. Men som du skriver, det är kallare på kvällarna, nätterna och morgnarna och det gäller att dra runt med element, gasvärmare och annat. Tröjor och tofflor är också bra. Samtidigt tycker jag det är skönt med svala sovrum, 15-16 gr är OK (utom då man måste gå upp förstås!).

Jag köpte en flaska spansk Ponche till jul. Den var riktigt god. Vi tog den till glass + ett litet glas till. Tack för tipset!

Gott Nytt År!

Thérèse sa...

Cecila - det var så lite så , kul att du gillade ponchen. Låter perfekt till glassen , har nog själv också druckit den så. Jag pluggade ju ett halvår i Sevilla och bodde i madrid i lite mer än ett år när min man jobbade där. Vintrarna var kalla , särskilt inomhus när man skulle upp ur sägen på morgonen. Dock mycket bättre i Madrid för där är många hus byggda för just kalla vintrar. Sommrarna var otroligt varma. Fast man vänjer sig ändå ganska snabbt med värmen , värre med kyla den går inte att vänja sig vid. Men du har helt rätt klimatet vid kusterna är mycket bättre än i inlandet , inte så kalla vintrar och inte så heta somrar. Just Costa del Sol måste ha landets bästa klimat tillsammans med Kanarieöarna