tisdag, december 02, 2008

vågar du resa till Nordkorea?

Idag surfade jag in på Aftonbladet. Där hittade jag en artikel om ett reportageteam som tagit sig in i Nordkorea. Dom verkar inte ha kommit på något mer spektakulärt än att Nordkorea är ett bisarrt land , det borde väl alla veta. Det jag istället reagerade på var att i anslutning till artikeln fanns en omröstning där Aftonbladets läsare fick svara på frågan "Vågar du resa till Nordkorea?" Av dom 7200 som röstat när jag kikade vågade 63% inte resa till Nordkorea.

Jag har två vänner som besökte Nordkorea för några år sen. Att få visum och resa dit var inte särskilt komplicerat och tog inte 1.5 år som det står i Aftonbladets artikel. Mina vänner reste med flyg till Beijing och sen tåg till Pyongyang. I resan ingick förutom vistelse i huvudstade Pyongyang en tur till gränsen mellan Nord- och Syd-korea samt en tur till något naturskönt bergsområde. Det går inte att resa på egen hand utan man måste delta i en gruppresa och programmet var strikt reglerat med besök på Kim Il Sungs museum , ett mönsterdagis och lite annat. Det är relativt begränsat hur mycket man själv kan gå runt och svårt att prata med andra än guiderna.

Nordkorea är idag ett land där staten har en extrem kontroll över befolkningen , uppror och protester verkar inte alls förekomma. Enligt mina vänner som var där är man som turist i princip aldrig ute ensam och utbudet av nattklubbar och shopping är extremt begränsat utöver hotellrestaurangen. Jag kan förstå att man inte känner sig lockad av en sån resa men att inte våga är en annan sak. Troligen är risken att råka ut för något betydligt mindre än på dom stora chater-destinationerna vid Medelhavet eller en lördagskväll i Stockholm. Som turist i Nordkorea behöver man troligen inte vara så orolig för sin säkerhet.

Jag kan förstå att man vill resa till Nordkorea för det är ett udda resmål dit få turister hittat och ett mycket annorlunda land. Jag kan också förstå att man tycker det känns trist och meningslöst att åka till ett land där man inte kan röra sig fritt eller komma i kontakt med lokalbefolkningen och där guiderna bedriver politisk propaganda.

Jag kan förstå om man har betänkligheter att resa till en diktatur. Jag kan även förstå argumentet att man ska inte isolera diktaturer utan resa dit och ju mer kontakter dom får med omvärlden desto bättre för en framtida demokratisk utveckling.
Det är väl upp till var och en att välja vad man tycker känns rätt.

Jag tror inte människor som ska välja resmål så väldigt ofta tänker på politiken eller mänskliga rättigheter i landet. Ett av svenskarnas favoritresmål, Thailand är definitivt ingen demokrati , inte heller Kina dit allt fler svenskar reser. Det behöver absolut inte vara fel. Fast finns det en demokratirörelse i landet som uppmanar turister att inte resa dit tycker jag att man bör respektera det. En sån rörelse fanns i Sydafrika under aphartheidtiden och finns i dagens Burma.

När det gäller Nordkorea så skulle jag absolut kunna resa dit och jag skulle inte känna mig rädd däremot finns det andra resmål som känns mer lockande. Jag har svårt att förstå mig på den politik som förs i Nordkorea men en sak kan jag faktiskt sympatisera med , det är sjukt att Korea sen 1953 är ett delat land. Jag förstår koreaner både i norr och syd som förespråkar en återförening men jag har väldigt svårt att se hur det ska gå till rent praktiskt. Länderna är idag så extremt olika. Men under OS-invigningen brukar man tåga in gemensamt under en flagga (en flagga med bild på Korea-halvön i blått och ingen av dom båda ländernas nationsflaggor) trots att man tävlar som två olika nationer. Koreas delning är en rest från kalla kriget som borde tillhöra historien idag.

För den som vågar och vill resa till Nordkorea ordnar researrangören Koreakonsult resor dit. Jag tror jag står över men man ska väl aldrig säga aldrig...

Slutligen tänkte jag ta mig friheten att kolla om ni som läser här är lika rädda för att åka till Nordkorea som Aftonbladets läsare. Kör en omröstning som ni som läser gärna får svara på.

Skulle du vaga resa till Nordkorea?
ja
nej
vet inte
ja , men jag vill inte resa dit
  
pollcode.com free polls

9 kommentarer:

pumita sa...

Efter viss vånda valde jag sista alternativet. Jo, jag vågar men Nordkorea ligger väldigt långt ner på min priolista. När jag läser såna här artiklar blir jag rätt "anti" för det verkar som om han tyckte att han var så himla ball som vågade. Ärligt talat, jag undrar hur riskfyllt det skulle vara att resa dit. Hursomhelst, ingen drömresa för mig.

Thérèse sa...

Pumita - jag håller med dig blev också väldigt anti. Jag tror att Nordkorea är ett väldigt säkert land om man reser dit som turist. Kontrollen över folket och turisterna är väldigt stor så risken att råka ut för något borde vara minimal. Risken att råka ut för rån , våld och annat är säkert väldigt mycket större på Kanarieöarna , Kos , Mallorca , Ibiza och andra populära turistorter. Nordkorea är dock inte något drömresmål för mig heller. Tycker det verkar trist att inte kunna gå eller resa runt på egen hand och träffa lokalbefolkningen som ju är en stor del av nöjet att resa till nya ställen. Av mina kompisar har jag fått veta att allt man får se är så bra och fantastiskt att det till viss del kändes som en Potemkin-kuliss. Får känslan av att det blir lite tråkigt och meningslöst. Just nu är jag dessutom sugen på mer Latinamerika och Spanien längtar jag alltid till ... får se hur det blir med resor nästa år.

Mattias sa...

Känns läskigt.

Thérèse sa...

Mattia - jag kan förstå att det kan kännas läskigt på vissa sätt och främst att det kanske inte är så lockande men om man bara tänker på sin personliga säkerhet tror jag det är ett väldigt säkert resmål.

Med färg och ljus genom vardagen sa...

Jag röstade ja, kan tänka mig resa ditt. Det skulle vara intresant hur som elst. Kanske jag skulle förstår mina rötter bättre som har levt i östtyskland en gång i tiden.En mycket bra blogg du har! / ela

Thérèse sa...

Med färg och ljus - Tack , jag ska kika på din blogg också. Förstår att du med din uppväxt skulle tycka det vore intressant att resa till Nordkorea. Jag är inte heller främmande för att åka dit , skulle nog vara intressant men samtidigt är det inte det resmål som står överst på rese-önskelistan.

Anonym sa...

Jag skulle gärna åka till Nordkorea. Kommuniststater fascinerar mig men visst har jag betänktligheter mot att resa till icke-demokratier och länder som pissar på de mänskliga rättigheterna.

Anonym sa...

du e helt fucking dum i huvet vet du om att dem bedriver moderna koncentrationsläger i nordkorea precis som i tredje riket med avrättningar av barn kvinnor och gamla.Samtidigt sitter du här o skriver om nordkorea som fullkomligt okej resemål.

http://www.youtube.com/watch?v=xwBM-epaKhk

Anonym sa...

http://www.dn.se/nyheter/varlden/unika-videoklipp-visar-nordkoreansk-misar