fredag, december 26, 2008

Frukostslarv ger tidigare sexdebut

Det här med forsking kan vara intressant ibland. Vissa forskare har en förmåga att hitta riktigt förbluffande samband. Som dom israeliska forskarna jag läste om som studerat barns TV- och sov-vanor. Dom kom fram till att dom barn som satt uppe sent och tittade på Tv var tröttare och hade svårare hänga med i skolan än dom jämnåriga som gick och la sig tidigt.

För några år sen läste jag också om att brittiska forskare på 30-talet som såg antalet självmord öka under 30-tals-krisen i landet samtidigt som människors ägande av radioapparater ökade drog en parallell där. Ökat lyssnade på radio skulle göra folk mer självmordsbenägna.

Idag läste jag om ytterligare en sån här nyhet. Denna gång från Japan. Unga människor som hoppar över frukosten har en tendens att förlora oskulden tidigare. I en studie av 3000 personer hade genomsnittsåldern för sexdebuten hos dom som inte åt frukost som unga varit 17.5 år. Hos dom som åt frukost var debutåldern 19.4 år.
De som är missnöjda med sina föräldrar, till exempel för att de inte lagar frukost, kan hitta ett sätt att ge utlopp för sin frustration genom sex säger forskningsledaren Kunio Kitamura
Studien backas upp av japans hälsodepartement som letar efter sätt att förebygga oönskade graviditeter.

Personligen tror jag det finns andra , effektivare sätt att förebygga oönskade graviditeter än att få unga att äta en bastant frukost. Tycker också att kopplingen att vara missnöjd med att föräldrarna inte lagar frukost och därför ha sex känns väldigt vag. Dessutom klarar väl dom flesta tonåringar av att göra sin egen frukost.

Jag har själv alltid varit usel på att äta frukost , så väl som barn , tonåring och idag. Knappast en (o)vana jag är ensam om utan jag delar den med en stor del av folk i Sydeuropa. I Spanien är en kopp kaffe frukost för många , matvraken tar sig en rostad macka eller croiassant.

Jag har aldrig tänkt tanken att frukostvanor och sexdebut skulle ha ett samband. Det är klart att om man håller i gång mellan lakanen hela natten kanske man är för trött för att äta frukost när man masar sig upp. Men så roligt är det knappast varje natt varken för mig eller för den stora majoriteten spanjorer som aldrig äter frukost. Tror inte heller att man ska ge den som är sexuellt frustrerad rådet att dumpa havregrynsgryt och fibermackor och nöja sig med en kopp kaffe till frukost så löser det sig nog.

Naturligtvis är mycket forskning väldigt bra och viktig och kommer fram till saker som kan hjälpa människor på olika sätt. Fast det vet ju alla redan så det känns lite fånigt att skriva.

3 kommentarer:

Sara sa...

¨Haha, jag stämmer nog inte in i forskningsresultaten, men jag Är förmodligen bara undantaget som bekräftar regeln. ;)
Det märkligaste är väl ända att det läggs otroligt mycket pengar pa konstig forskning?

barajagjohanna sa...

Jag höll på att garva ihjäl mig när jag hörde den här nyheten på radio. Jag har vääääldigt svårt att tro att frukostslarv och tidig sexdebut skulle ha någon koppling.

Thérèse sa...

Sara - Ja det är obegripligt att det läggs pengar på så mycket märklig forskning. Fast kanske kan det komma bra och nyttiga upptäckter ur märklig forskning också. Fast just det här känns väl inte så extremt nyttigt tycker jag. Läste faktiskt för något år sen att forskare kommit fram till att bland homosexuella män var andelen vänsterhänta större än bland hetrosexuella män. Och? Vad ska man använda denna revolutionerande upptäckt till?

Johanna - Jag har också svårt att se sambandet. Märkligt att någon kommit på att undersöka om det finns ett samband.