fredag, december 12, 2008

Från Alcobendas till Alcala de Henares på 10 minuter

När jag bodde i Madrid bodde jag i den lilla staden Alcobendas 13 kilometer norr om Madrids centrum. Eller lilla och lilla - i Alcobendas bor 110000 människor och staden är ihopväxt med staden San Sebastian de los Reyes där ungefär lika många bor. Hade området legat i Sverige hade det varit den fjärde största staden till folkmängd , något mindre än Malmö men större än Uppsala.

Vill man åka kollektivt från centrala Madrid till Alcobendas så kan man ta buss , metro eller pendeltåg. Väljer man pendeltåget kan man istället för att stiga av i centrum vid Atocha fortsätta till staden Alcala de Heneres 30 kilometer väster om Madrid som är slutstationen för cercanicas -pendeltåget. Alcala de Henares har ungefär 200000 invånare. Stadens historiska centrum är mycket vackert och finns faktiskt på Unescos världsarvslista. Staden är platsen där Spaniens nationalskald Miguel Cervantes föddes. Alla vet säkert att det var han som skrev Don Quijote de La Mancha. Romanen är en dråplig parodi på samtidens populära riddarromaner och stilbildande för den västerländska romankonsten. Till Cervanes ära delas sen 1976 årligen ut ett mycket prestigefyllt litteraturpris i staden. Det har ibland kallats den spanskspråkiga världens Nobelpris. Det ges enbart till spanskspråkiga författare och delas ut av spanska kungen. Prissumman är på drygt 90000 euro och Här finns mer information om priset samt en lista över dom som fått det

Min son som är mycket intresserad av tåg och att surfa på youtube hittade för ett tag sen den här video som visar resan på Linea C1 Cercanicas från Alcobendas till Alcala de Henares. Resan tar normalt cirka 1.5 timme men är här nerkortad till under 10 minuter och bildkvaliteten är inte den bästa. Kanske bara något för riktigt inbitna Madrid-älskare men ni är väl åtminstone två såna som brukar läsa här.

Är någon intresserad av kommunikation i Madrid så finns här en karta över Madrids metro Jag bodde väldigt nära stationen Marqués de la Valdavia som ligger långt upp i norr på den mörkblå linje 10.
Men nu blir det pendeltåg. Från Alcobendas till Alcala de Henares på tio minuter.

4 kommentarer:

Nadia sa...

Alcalá de Henares är ju såå mysigt! Jag pluggade där även om jag valde att bo i centrala Madrid.
Gillar särskilt torget framför universitetet där gubbarna sitter och snackar tills solen går ner.

Thérèse sa...

Nadia - Alcalá de Henares är väldigt mysigt. Jag har tyvärr inte varit där så mycket och hade ganska mycket otur med väderet varje gång. Två kalla vinterdagar och en stekhet sommardag... Som du vet är det kallt i Madrid då är det verkligen kallt och är det varmt då är det verkligen varmt. Torget du menar som jag inte minns namnet på är väldigt mysigt liksom hela centrala delarna av stan. En trevlig utflykt från Madrid om man turistar eller bor där.

Thérèse sa...

Nadia - vet förresten inte hur noga du läste men jag nämnde två som läser här som älskar Madrid lika mycket som jag. Inga namn i bloggen. Men här i kommentarerna tar jag mig friheten att hänga ut dig och Pumita som jag syftade på ;) Skönt med bloggkompisar som förstår ens känslor i något så viktigt som kärleken till Madrid

Anonym sa...

nä nu raderades min kommentar igen...skriver om den!
Kan du tänka dig, efter 6 år i Madrid, att jag aldrig satt ner foten i Alcalá de Henares?Snacka om pinsamt!!Det får bli våran nästa "turist"resa!!
Jag kan föresten säga att jag är med i den lilla gruppen som älskar att läsa om Madrid på din blogg!!Underbara minnen!!