tisdag, december 30, 2008

den korta varianten

Eftersom ni kanske inte är så många som orkar ta er genom inlägget under men jag ändå tycker det vore kul med era synpunkter kör jag en kort variant också. Det handlar om alkohol , föräldrar och barn. Hur mycket eller lite är det okay att man som förälder dricker när barn är med och varför?

Fråga två varför blir den som väljer att inte dricka alkohol , oavsett om det är bara en enstaka gång eller jämt , så ofta ifrågasatt? Varför måste man ha något skäl som att man ska köra hem , är gravid, tar mediciner, nykter alkoholist eller liknade för att man inte ska uppfattas som suspekt för att man inte dricker. Det kan faktiskt vara så enkelt att man känner mer för läsk eller vatten än öl eller vin en kväll. Det kan vara så att man har ett skäl till varför man inte dricker men det kanske man inte har lust att redogöra för alla man träffar. Nu generaliserar jag så klart och ska man fortsätta göra det så är det av någon anledning i Sverige oerhört provocerande att inte dricka när det är fest. Min egna erfarenhet är att i andra länder där jag har bott eller vistats längre perioder bryr man sig väldigt lite vad andra har och inte har i glaset.

Men som sagt glöm inte frågan i inledningen. Hur mycket eller lite är okay att man som förälder dricker när barnen är med?

15 kommentarer:

Lisa sa...

Svårt att säga, men jag tycker inte att man ska vara "packad" inför sina barn, men att ta ett glas vin är väl inget fel i mina ögon. Nu dricker jag inte eftersom jag ammar, men jag har också insett att jag inte VILL bli berusad ens om jag fick, för jag vill ha full kontroll när jag är med Julie och hon är så liten. När hon blir större kommer jag nog att känna annorlunda. Tycker absolut inte att man behöver vara nykterist inför sina barn.

Jag blir berusad relativt lätt och jag tycker att det är jobbigt när vissa vill att man ska "hålla tempot" med dem. Jag kan helt inte få i mig samma mängder utan att bli helt däckad och kräkas som en tonåring ;) Folk tycker ofta att jag är suspekt om jag inte vill dricka. Tyckte att det var lite jobbigt i London där många tjejer drack väldigt mycket och pubkulturen för många innebar att dricka och göra bort sig. Det är inte min grej.

Lisa sa...

Vill bara förydliga att jag inte tycker att man måste vara helnykterist omkring sina barn, men jag tycker helst inte att man bör visa sig påverkad inför sina barn. Med min toleansnivå innebär det nog max ett glas till maten när Julie blir större ;)

becka sa...

Man ska inte vara berusad framför barnen och inte heller ha vin till varenda middag (oavsett berusning). Dels vill jag inte lära barnen att det alltid krävs alkohol för att vuxna ska kunna ha roligt, dels vet jag att barn tycker det är obehagligt med fulla människor (särskilt föräldrar) och slutligen får man ju vara ett föredöme då barnen själva vill börja dricka. "Nej, det är inte okej att du dricker" kan annars bemötas med att barnen svarar "men DU dricker ju..." Hos oss dricker vi något glas till midsommar och påsk och lite vinglögg på julen om barnen är med. Det är allt! Ingen blir full. Mina barn har flera gånger uttryckt att de är glada för att jag aldrig är full och att det i princip aldrig förekommer alkohol hemma och hur obehagligt de tycker att det är när kompisars föräldrar och andra vuxna blir fulla.

barajagjohanna sa...

En stor och svår fråga. Under min barndom har jag i princip aldrig sett mina föräldrar dricka alkohol. Mamma är visserligen nykterist (av den enkla anledningen att alkohol är onödigt), så det har såklart mycket med det att göra. Pappa är inte nykterist, och jag minns bara att jag sett honom dricka öl till maten. När jag blivit vuxen ser jag att han dricker vin till maten ibland också, men det kan jag inte minnas att jag sett som barn. Kanske är det för att han aldrig tar fram en flaska som han dricker, utan han häller alltid upp lite i en karaff eller tillbringare - då blir det inte så uppenbart att det är alkohol (och som barn kanske man inte märker det då). Dessutom ser jag honom fortfarande inte påverkad. Av den enkla anledningen att mamma är nykterist, och faktiskt större delen av släkten är mer eller mindre nykterister, har det aldrig förekommit alkohol hemma hos oss (mer än det lilla, lilla till maten, men det är nog extremt lite om man jämför med andra familjer).

Hursomhelst är jag väldigt glad att jag aldrig sett mina föräldrar dricka särskilt mycket. Det har gjort min uppväxt väldigt trygg på det viset. Jag har aldrig behövt fundera på om någon kan hämta mig (om de har druckit eller inte), och själv var jag ju nykterist till jag var 20 år. Jag skulle vilja ge mina barn samma trygga uppväxt och den synen på alkohol att det INTE är någon naturlig del i vardagen, utan att det faktiskt är onödigt. Jag tror att de barn som ofta ser sina föräldrar dricka, får lära sig att det är så man gör - att alkohol är en naturlig del i livet, att det helt enkelt är så att man dricker vin till maten och så vidare.

Precis som Lisa så tycker jag inte att man behöver vara nykterist inför sina barn. Men jag tycker absolut inte att man ska vara berusad inför barnen. Dessutom kan jag tycka att om man vill dricka vin till maten, så ska man inte göra det särskilt ofta när barnen är med - just för att visa dem att alkohol inte behövs. Det finns annat som är gott, och vill man dricka vin för att det är gott, så gör man det på en lagom nivå, där man inte blir berusad.

Det är väldigt märkligt det här med hur ifrågasatt man kan bli om man väljer att inte dricka (det har jag ju erfarenhet av). Jag uppfattar det som att omgivningen blir lite provocerad, nästan. För visst är det så att man ofta får försvara sig. Åtminstone höjer folk på ögonbrynen och blir förvånade. Umgås man dock med samma personer och de har lärt sig att man aldrig dricker, så går väl ifrågasättandet ofta över, men det är det här med att träffa nya människor och hela tiden behöva förklara sig varje gång...

Thérèse sa...

Lisa - Jag tycker också det kan vara okay att ta ett glas vin när barnen är med men jag tycker också att man som förälder ska visa att man kan ha kul även utan att dricka. Precis som du är jag väldigt lättpåverkad och håller med om att det blir jobbigt när det förväntas att man ska "hålla tempo". Jag förstår ju att du vill ha full koll när din dotter är så liten men tror också att även ganska stora barn som klarar sig själva kan tycka det är läskigt när mamma eller pappa dricker för mycket. Jag menar inte att du kommer att göra det. Håller med att man inte behöver vara helnykterist om man vet var ens gräns går och inte går över den när barnen är med.

Becka - Håller helt med dig! mycket bra skrivet. Jag tycker inte heller man ska dricka vin till varje måltid och man ska visa sina barn att det inte krävs alkohol för att vuxna ska ha roligt. När jag och mina barn har någon mysig middag eller kollar film eller annat och dricker läsk känner jag inget som helst behov av att ta mig ett glas vin skulle bara kännas konstigt. Visst lite vinglögg på jul och ett glas till maten på påsk och midsommar är väl helt okay.

Johanna - tycker det låter som du haft en bra uppväxt när det gäller föräldrar och drickande. Utan att känna dina föräldrar får jag känslan av att dom är såna som alltid druckit lite/ingenting och hade gjort det oavsett om dom hade barn eller inte. Jag dricker i princip inte heller med mina barn , knappt ens annars längre. Tycker inte det där vinglaset till maten är så otroligt viktigt. Visst kan det vara gott men det upphöjs ibland på ett sätt som är överdrivet. Det skulle bara kännas konstigt att ta ett glas vin när jag och barnen äter middag ensamma. Jag tycker att man som förälder ska visa att det kan vara kul och man kan ha fest , middag utan att man måste dricka varje gång. samtidigt kan jag tycka att ett glas vin eller två också är helt okay någon gång ibland.

Jag dricker själv nästan aldrig numera och skulle absolut kunna bli nykterist. Ibland när jag går på någon middag eller liknande känner jag mer för mineralvatten eller läsk till maten än vin. Tar man bilen är det helt okay , annars blir det frågor , iallafall ibland. Det blir väldigt många fler frågor om man inte dricker än om man är vegetarian... Jag har en kompis som sen några år är nykter alkoholist , han har aldrig haft något problem med att säga nej tack jag dricker inte för jag är alkoholist. Han jobbar numera som alkoholteraput på behandlingshem och berättade att många särskilt i början tycker det är jobbigt att alltid behöva berätta för nya människor att man haft alkoholproblem. Andra kanske inte dricker för dom äter medicin mot någon sjukdom dom kanske inte vill diskutera med nya människor. Så det är faktiskt ganska ohyfsat och påfluget att ifrågasätta och kräva att en person ska berätta varför han eller hon inte dricker. Något jag upplever är väldigt svenskt eller iallafall skandinaviskt , i dom flesta länder struntar man mer i vad andra har i glasen.

Thérèse sa...

Johanna - blev ett långt svar till dig ändå tar jag mig friheten att fortsätta lite... Det är också jobbigt att folk kan säga till den som inte dricker saker som ett glas kan du väl ta , lite kan du väl smaka...Min kompis som är nykter alkoholist har berättat att han ibland blir ifrågasatt av nya människor , inte kan väl du som är så ung vara alkoholist. Samtidigt ska jag i rättvisans namn också säga att han blev överraskad av alla positiva kommentarer han fick när han slutade dricka. Omgivningen har varit väldigt stöttande. Det är väl något positivt att inse att man har alkoholproblem och göra något åt det när man är 30 istället för att vänta tills man blir äldre.

Carlos P.F. sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nadia sa...

Oj vad langa och intressanta svar fran manga. Jag tycker det ar helt okej att dricka ett glas vin till middagen varje dag om man tycker det ar gott. Daremot tycker jag absolut inte att det ar okej att vara berusad eller ens lite lullig nar man har sma barn. Precis som Lisa vill jag kanna att jag har full kontroll over situationen sa lange jag har en liten (och for det mesta annars ocksa)
Min pappa och hans fru dricker nastan sa gott som dagligen ett glas vin till middagen. Jag tyckte aldrig det var nagot konstigt och har aldrig sett nagon av dem berusad.
Svart det dar egentligen att ha asikter om sant har utan att moralisera men jag kan inte se att det ar nodvandigt att inte dricka alkohol alls framfor barnen.

Thérèse sa...

Nadia - Ja det blev väldigt långa och intressanta kommentarer. Det är svårt att säga vad som är rätt och fel. Jag tycker egentligen att varje familj måste göra så som det känns bäst. Däremot tycker jag inte att barn ska behöva se sina föräldrar berusade och det kan vara en poäng med att föräldrarna visar att man kan ha kul utan alkohol. Men visst ett glas vin eller två någon gång tar ju inte barnen skada av om det stannar där. Samtidigt tillför det inte heller barnen något men det gör det väl knappast när föräldrarna dricker kaffe heller

Nadia sa...

Jag kan tillagga att jag ocksa har lite svart for den svenska installningen att man "maste" dricka nar man ar pa fest, annars ar man liksom konstig. Tycker att vi svenskar ofta har en ganska marklig installning till alkohol. Det ar inte okej att dricka ett glas rott till maten en vardag men nar det ar helg och fest, da skall man helst supa skallen i bitar. Lite hardraget kanske men ungefar sa verkar manga resonera.

Hade forresten en kompis i tonaren vars pappa ofta drack sig rejalt berusad pa midsommarafton och andra fester. Jag upplevde det sjalv som lite obehagligt att se hur nagon annans pappa upptradde totalt oansvarigt och undrar vad min kompis tyckte. Trots att vi da alltsa var ganska gamla. Kanske bor tillagga att kompisens pappa inte var alkoholist, han blev bara rejalt full varje gang det var fest.

Thérèse sa...

Nadia - jag håller med dig att vi har en ganska märklig inställning till alkohol i Sverige. Absolut ingenting på vardagarna men är det helg och fest måste det drickas. Gör man inte det är man skum på något sätt och måste förklara sig. I dom flesta andra länder tror jag folk struntar mer i vad andra har i glaset när det är fest. I väldigt många länder skulle det inte bli en enda fråga om man satt vid en middag eller på en restaurang alla hade öl eller vin i glaset utom en person. Men i Sverige blir det garanterat frågor varför han eller hon inte dricker just då. man behöver inte vara nykterist eller ha andra skäl man kanske bara inte känner för öl eller vin just den kvällen

Nadia sa...

Haller absolut med dig om att barn inte skall behova se sina foraldrar berusade. Och som du sager tror jag inte heller det tillfor barnet ngt att se foraldrarna dricka vin till maten varje dag, men det ar knappast heller skadligt. Som sagt, jag sag min pappa och hans fru dricka vin nastan till varje middag och tyckte aldrig det var konstigt eller obehagligt. Daremot hade jag definitivt tyckt att det skulle vara obehagligt att se dem berusade, oavsett om det handlade om salongsberusning efter ett par glas for mkt till middagen eller en rejal fylla vid fest. Men som sagt, jag har aldrig sett vare sig min pappa eller hans fru berusade och darfor tycker jag inte heller att det ar fel att dricka vin till middagen varje dag om man sa onskar. Kanner man for det skall man val kunna dricka vin, precis som man ibland kanner for att dricka cola eller te (under forutsattning att det ar i mattliga mangder forstas).

Thérèse sa...

Nadia - blir nästan som en chatt här ;) Håller naturligtvis med att det inte är skadligt för barnen om föräldrarna dricker som din pappa och hans fru. Kan man hålla det till ett eller två glas till maten är det inga problem. Tyvärr kan inte alla hålla det på den nivån....

christel sa...

Jag tycker som alla andra att ett glas vin skulle vara ok men absolut inte packad eller lullig.

När jag bodde på irland såg jag flera ggr mammor med barnvagnar sitta på uteserveringar och pubar och dricka öl, det hajade jag till på. Tror inte det skulle hända lika ofta i swe och tror jag aldrig skulle göra det om jag inte visste attbarnet var ngn annanstans "i säkerhet".

Anonym sa...

Jo, det är en konstig inställning vi har till alkohol här i landet. Och det här att man blir ifrågasatt om man inte vill dricka alkohol.

Som någon annan skrev, jag tror att vissa blir proverade av att se att det finns någon i sällskapet som inte vill dricka. Personen säger kanske inte ett enda knyst om de andras alkoholintag, men trots det ser vissa det som en provokation och ett ifrågasättande av deras egen alkoholintag.

Jag tillhör också dem som i princip aldrig dricker alkohol, jag gillar inte smaken och dricka mig full skulle jag aldrig göra för jag är en person som vill ha kontroll över vad jag gör. Jag drack mig aldrig full i tonåren heller, vilket jag var ganska ensam om. Jag är heller inte uppvuxen i ett frikyrkligt hem.

Det händer nästan alltid, att jag blir påhoppad och avkrävd en förklaring till varför jag ej vill dricka alkohol. Vissa blir extremt otrevliga! Men det säger ju mer om dem själva, än om mig. Det måste vara så att de som blir så provocerade, trots att jag aldrig säger ett enda ord om deras drickande, själva någonstans har dåligt samvete eller skäms lite över att de dricker. Kanske har någon annan, kritiserat dem för det.

Sedan till det här med föräldrar och alkoholdrickande. Jag håller med övriga om att barn aldrig ska behöva se sina föräldrar berusade. Det upplevs nog som väldigt obehagligt även när barnen är stora, och kanske t o m vuxna. Jag tycker visst att de kan ta ett glas vin till en finare middag någon gång, men inte till vardags. Alkohol, tex vin kan ju vara en del i en god måltid, men också missbrukas. Barn ska aldrig behöva se sina föräldrar fulla, och det är synd om de barn som växer upp med alkoholiserade föräldrar.

Samtidigt kan det gå snett också, om föräldrar blir för överdrivet varnande om alkohol inför tonåringar, för då kan det bli en extra lockelse just för att det är så förbjudet.

Det bästa är om föräldrar kan förklara att alkohol är bäst att använda med måtta, och att man kan råka ut för diverse saker om man dricker sig full, och att det finns en viss risk för beroende. Att man kan ta ett glas vid en god middag, men inte använda det som ett medel för att våga göra saker eller döva sin ledsenhet, fly från något smärtsamt e dyl. Då finns det risk för att man hamnar snett.

/Anna S.