söndag, december 14, 2008

El Rio Manzanares

Madrid ligger mitt på den torra kastilianska högplatån. Här är torrt, regna sällan och är ofta väldigt hett. Floder och sjöar är få. Men genom Madrid rinner faktiskt en flod. Floden Manzanares som jag faktiskt bara har sett ett fåtal gånger och då har den varit nästan uttorkad. Los Madrileños (Madridborna) brukar ibland kalla Manazanares El Rio sin agua - floden utan vatten. Det är väl inte helt sant. Även om Manzanares ofta är nästan uttorkad och aldrig forsar som en norrländsk älv vid vårfloden händer det att det är en del vatten där. Flera gånger har jag också sett svanar simma omkring på floden.


Puente de Segovia , så här uttorkad är floden ofta.


Men det händer att floden är så här full av vatten. Den stora byggnaden i bakgrunden är Catedral de la Almudena.


Även här vid Puente de la Reina Victoria i Madrid är också Manzanares full av vatten

Bilderna i det här inlägget har jag hittat på Wikipedia och inlägget var väl bara en ursäkt att få visa lite Madrid-bilder.

3 kommentarer:

pumita sa...

Om man nu ska säga nåt "negativt" om Madrid är det just bristen på vatten. En vacker stad skulle bli ännu vackrare. Lilla dammen i Retiro-parken räcker liksom inte riktigt. Det var inte så mycket vatten i Manzanares när jag åkte linbana över heller. Det är länge sedan. Finns den linbanan kvar?

Thérèse sa...

Pumita - visst är det så , särskilt på sommaren saknar man vatten. Vill man bada någon annanstans än i en pool får man åka ganska långt och dom små sjöar som finns på den kastilianska högplatån är inte mycket att ha och till kusten är det långt. Det brukar sällan vara så mycket vatten i Manzanares , jag har aldrig sett så mycket som på dom här bilderna men jag passerade sällan floden. När jag bodde där fanns linbanan så jag antar den är kvar men jag har aldrig åkt den.

Mimo sa...

Nu finns det gott om vatten i Manzanares skulle jag gissa på. Dessutom kom det massor med snö på lucia, som tack och lov är borta nu!
Har säkert hjälpt till att fylla floden ytterligare...

Ps) Jag har flyttat min spaniensida och gjort den till blogg:
http://www.ma-design.net/spain/