söndag, augusti 17, 2008

pruta

När jag såg Rapport idag fanns förutom inslaget om aborter som jag skrev om i inlägget nedan även ett inslag om märkeskopior i Kina. Reportern frågade några svenska turister i Beijing/Peking om vad dom betalat för kläder dom köpt och om dom prutade. En person sa att vill dom ha 100 kronor ska man inte betala mer än 20 kronor.

I en del länder är prutandet en del av att handla och man förväntas pruta. I staden Shenzhen i södra Kina tittade jag på ett par solglsögon jag inte visste om jag ville köpa. Hon som sålde föreslog ett pris jag sa att jag inte var intresserad , hon halverade priset. Jag bestämde mig för att jag inte ville ha dom och gick då kom hon springande efter mig och föreslog hälften av det halverade priset. Då köpte jag faktiskt dom och är i efterhand glad för det eftersom jag använder dom mycket. Vet inte riktigt om det kan räknas till prutande.

Jag har under många resor prutat mycket och tycker det är ganska kul. Dessutom har det visat sig att jag är bra på det. Fast jag kan också tycka det är lite problematiskt med att pruta. I dom länder där prutning är comme il faut är ofta befolkningen fattig och priserna redan låga för en svensk. Jag har sett svenskar stå och försöka pruta på redan små summor och försöka få ner dom några kronor. Som att betala 18 kronor istället för 20 kronor. Som svensk är man ofta väldigt välbärgad om man jämför med folk som säljer saker på marknader och liknade i fattiga länder. Många av dessa människor hankar sig fram i den informella sektorn och har det kanske ofta svårt att få det att gå ihop. Som svensk tycker jag då att jag kan betala ett visst överpris. Det svider inte i min plånbok och gagnar försäljaren. Säkert får man oftast som turist och utlänning betala mer än vad lokalbefolkningen gör. Istället för att pruta ner 20 kronor till 18 kronor kanske man kan betala 25-30 kronor som inte är mycket pengar för någon svensk men kan vara för den som säljer.

Även om jag tycker det kan vara kul att pruta och det förväntas att man ska göra det på vissa ställen tycker jag det inte känns helt oproblematiskt och vet inte riktigt hur man ska förhålla sig till det.

5 kommentarer:

Maja sa...

eller som att pruta ner taxiresan från 6 kronor till 5. Ibland kan det till och med hända att man "prutar" upp priset - nej det är för billigt! en krona till blir det.

Sara sa...

Jag prutar aldrig. Jag har aldrig känt mig bekväm med det, och att ägna tid åt att försöka tjäna några kronor känns inte helt bra, även om jag vet att på vissa ställen hör det nästan till god ton att pruta!

Thérèse sa...

Maja - pruta ner 6 kronor till 5 kronor när man är svensk i ett fattigt land känns verkligen snålt. Pruta upp priset är ju också en variant , fast det är nog ganska lätt

Sara - jag kan tycka det är kul att pruta och stå och diskutera men jag vill liksom inte pruta ner saker för mycket för i länder där det är billigt och människorna betydligt fattigare än svenskar tycker jag det är okey att betala lite mer för det är ofta ändå billigt för mig. Ja , jag tycker inte det är helt oproblematiskt. Känner många som precis som du inte känner sig bekväma med det , delvis är jag väl inte heller det fast jag också kan tycka det är lite kul. Kluven där;)

grancanariamamman sa...

Jag tycker inte heller om att pruta. Eller ja, jag prutar väl också, men på ett annat sätt. Om priset de säger är för dyrt i mina ögon lägger jag undan grejen och går vidare, ibland sänker de då priset... Ofta på marknaden här på Gran Canaria säger de " Tusristpriset är X euros, men för kanarier är det si och så mycket - vilket ju betyder att de räknar med att turisterna ska pruta...?!

Thérèse sa...

Grancanariamamma - jag prutar men tycker inte det är helt lätt alltid , köper man något av en försäljare i tredje världen så känns det som man gärna kan betala "turistpris" men på Gran Canaria kanske jag inte skulle tycka det i samma utsträckning som i Indien , Bolivia eller något annat fattigt land. För dom som står på marknader och säljer grejer i såna länder tillhör oftast inte dom rika eller ens någon slags medelklass. Det måste vara oerhört jobbigt att hanka sig fram i den informella sektorn med ständigt dålig ekonomi. Så till dom vill jag gärna betala lite mer än vad lokalbefolkningen gör. Måste erkänna att jag tycker det är skönt att slippa pruta som i Sverige och mestadels i Spanien