måndag, augusti 25, 2008

Guatemala

Pumans dotter är en av mina favoritbloggar som tillhör min dagliga läsning. Även om jag inte känner Pumita mer än genom bloggen tror jag vi har en del gemensamt som bland annat vår kärlek till den spanskspråkiga världen. Vi har också rest en del i samma områden i Mexico och Centralamerika. Till skillnad från mig är Pumita ganska duktig på att skriva om den här delen av världen på sin blogg. Alla som går in på hennes blogg måste absolut ta en titt på den fantastiska headern som föreställer den vackra sjön Lago Atitlan i Guatemala. Sjön är omgiven av flera vulkaner och staden som syns på bilden är Panajachel , den största staden vid Lago de Atitlan.

Jag har också rest i Guatemala och efter några veckor där har man hunnit se större delen av det varierande och fascinerande landet. Här finns en stor färgstark befolkning som är ättlingar till mayaindianerna. Dom pratar ett antal olika gamla mayaspråk, går klädda i otroligt vackra och färgglada kläder och håller hårt på sina traditioner. Marknaderna i landet är otroligt färgstarka, roliga och kaotiska , det kanske är en bra beskrivning på hela landet.

Här finns på en liten yta storstäder som Guatemala City/Ciudad de Guatemala , tropisk regnskog som gömmer en av mayarikets största och vackraste städer - Tikal. Att vandra runt bland dom mäktiga ruinerna samtidigt som apor och papegojor tjattar i träden är ett upplevelse. Här finns på en liten yta mängder av vulkaner och många aktiva. Här finns vackra kolonialstäder som pärlan Antigua. I staden Chichicastenango ligger centralamerikas största marknad och ett besök där är verkligen en upplevelse. Det finns höga berg , vackra floder, kust mot både karibien (en liten men vacker kuststräcka) och Stilla havet med långa vackra och nästan folktomma stränder. Att resa i landet är också en upplevelse , vägarna är liksom bussarna dåliga och bussarna stannar ständigt för att ta upp och släppa av folk. En resa på tio mil kan ta flera timmar. Men det gör inte så mycket för jag har alltid haft kul med mina medresenärer. Vi var alltid dom enda utlänningarna på bussarna och med en liten svensk bebis och en sexåring så fick man snabbt många nya vänner. Ett stort antal vänliga kvinnor har kallat sig mina barns guatemalska mammor. Visserligen fick jag lite bannor ibland för att dottern som var bebis inte hade hål i öronen , folk kunde ju tro att hon var en pojke , hu så hemskt! Jag kan förresten avslöja att hon fyllde sju år för två veckor sen och har fortfarande inte hål i öronen. Men den dag hon själv vill ta är det förstås helt okey för mig.

Guatemala är förstås inte bara storslagen natur , färgstark kultur, vackra städer och en fascinerande maya-historia utan tyvärr också stor fattigdom. Det är alltid jobbigt att se stor och utbredd fattigdom på nära håll under resor i länder som Guatemala. Speciellt jobbigt tycker jag det är att se fattiga , magra och smutsiga barn. Men det är ju tyvärr inget som är unikt för Guatemala.

Men Guatemala är ett fascinerande och färgstarkt land som jag gärna skulle återvända till och som jag varmt rekommenderar för den som vill resa i området. Missa absolut inte Tikal , Antigua och Lago de Atitlan (jag tyckte mycket om den lilla staden San Pedro vid Lago de Atitlan, för att komma dit tar man båt tvärs över sjön från den större staden Panajachel) men huvudstaden Guatemala City/Ciudad Guatemala tycker jag personligen inte var så speciell så den kan man missa. Vill man plugga spanska på resan finns en uppsjö av språkskolor i Antigua som till bra priser erbjuder intensivkurser ofta har man inga klasskompisar utan undervisas enskilt av en lärare så man gör troligen snabbt framsteg. Jag har inte själv pluggat spanska där.

Trots mina försök känns det svårt att i ord beskriva känslan av Guatemala. Så jag slänger in en enorm bildkavalkad att njuta av istället. Ska också erkänna att jag inte tagit alla bilder , några är från Wikipedia men jag har varit på alla ställen som visas. Dock har jag inte flugit över Flores men jag har varit där ett par dagar. Därifrån tar det en timme med bil till Tikal (en resa genom tät regnskog) dit jag gjorde en dagsutflykt men det finns möjlighet att övernatta vid ruinstaden också.


Lago de Atitlan , i bakgrunden vulkanen med samma namn


Lago de Atitlan och vy över staden San Pedro de la Laguna


branta stränder runt Lago de Atitlan


San Pedro de la Laguna vid Lago de Atitlan


Grönsaksmarknad i San Pedro de la Laguna


staden Flores i norra Guatemala


staden Flores från ett flygplan


Tikal , många av byggnaderna är så höga att dom sticker upp långt över regnskogens trädtoppar


Marknad


Marknaden i Chichicastenango


Chichicastenango


Livingstone vid karibiska kusten


gata i Antigua och i bakgrunden vulkanen Agua. Vulkanen hade förresten ett mindre utbrott efter många års vila när jag var där. Inte farligt på något sätt utan tvärtom vackert att efter mörkrets inbrott kunna sitta på takterassen till hotellet och njuta av det vackra naturfenomenet.


Antigua


kyrka i Antigua

8 kommentarer:

Sara sa...

Det ser helt sagolikt ut!

Kyrkan i Antigua paminner mig lite om fasaden av kyrkan Sao Paolo i Macao, förresten.

Thérèse sa...

Sara - Guatemala är helt underbart.
Har inte tänkt på det men visst påminner den om kyrkan i Macao. Många kyrkor i Spanien , Portugal och Latinamerika är byggda i den stilen.

Pumita sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Pumita sa...

Vilket underbart inlägg om mitt favoritland! Jag blir alldeles mållös!

Om jag ska vara lite petig... kan ha fel men jag har inte hört talas om en vulkan som heter Antigua. De största runt staden Antigua heter Agua (som syns i bilden bakom husen), Fuego och Acatenango. Pacaya finns också men den är mindre, vad jag vet.

Känslan för Guate är obeskrivlig! Du lyckas mycket bättre än jag. :)

Thérèse sa...

pumita - förstod att du skulle gilla inlägget. Visst är Guate ett underbart land. Varje gång jag ser din vackra header blir jag sugen på att skriva något om det. Det har varit alldeles för lite Guate här på bloggen.
Tack för att du rättade mig , visste egentligen att den heter Auga. Slarvigt av mig. Uppskattar att få hjälp att korrigera fel. Gracias Amiga!

Della sa...

Vad spännande saker du skriver. Nu har jag blivit verkligen nyfiken på Guatemala.

Thérèse sa...

Della - tack , Guatemala är ett väldigt härligt och färgstarkt land. Jag minns resan jag gjorde där som helt fantastisk

pia sa...

Hej!

Jättefina bilder! Jag volontärjobbade i Guatemala år 2004 och kan rekommendera stället ifall någon av dina läsare skulle vara sugna på att åka dit! casa-guatemala.net är ställets hemsida... Längtar tillbaka hela tiden...