fredag, augusti 08, 2008

kräftskiva och lite surströmmingJag har varit på årets första kräftskiva. Det är några släktingar som har en varje år och förra året var jag för första gången med. Både i år och förra året var det mycket trevligt. Kräftskivor känns ju så där verkligt svenskt. Man sitter i trädgården under papplamporna med löjliga hattar , sjunger och har allmänt trevligt. Om jag är rätt informerad förekommer kräftskivor i den svenska formen bara i Sverige och Finland. Förr var det ju en speciell kräftpremiär i augusti då kräftor fick börja säljas. Numera kan man köpa frysta kräftor året runt i Sverige. Visst äter man kräftor även i andra länder men mitt intryck är att havskräftor är vanligast och då kanske äts på en skaldjurstallrik och inte omgärdas av någon speciell fest.

Även om jag tycker att kräftskivor är trevligt så har jag svårt för ätandet av kräftor och andra skaldjur. Nu är jag vegetarian och äter inte kött , fisk eller skaldjur överhuvudtaget men jag har ju inget emot att äta tillsammans med folk som äter kött eller fisk. Skaldjur däremot känns lite läskiga. Dom ser ut som stora insekter (jag brukar kalla dom vatteninsekter ibland) ögon , ben , antenner och allt. Sitta och bryta sönder dom , pilla ut extremt små köttbitar och suga och slafsa med kroppar och ben känns smått motbjudande. Fast jag brukar ju inte få medhåll när jag yppar såna här åsikter. Många människor verkar älska skaldjur och jag kanske bara är överdrivet känslig och löjlig.

Nu är jag inte jobbig och ouppfostrad och sitter och tjatar om sånt här på kräftskivor. Jag går gärna på kräftskiva men då för att umgås med trevliga människor och inte för att äta kräftor.

Förresten så säger många här i Uppsala kräfter istället för kräftor. Tror -er-ändelsen används mer än så för man hör också ganska ofta väsker istället för väskor.Som sagt gårdagens kräftskiva var mycket lyckad. Vissa som var där träffar jag alltför sällan så det var kul. Jag har alltid haft väldigt kul på kräftskivor trots att ätande av vatteninsekter förekommer. Jag är faktiskt bjuden på ytterligare en kräftskiva om två veckor och hoppas att jag kommer att kunna närvara även om det är lite osäkert just nu.

I slutet av augusti är det traditionellt premiär för surströmming även om jag tror man kan köpa även den året om. Någon gång vore det kul att gå på surströmmingsfest eller iallafall prova att äta det med någon eller några vana surströmmingsätare. Jag har aldrig provat men skulle kunna tänka mig trots att jag inte brukar äta fisk. Surströmming känns så där spännande att jag blir så nyfiken att jag skulle ha svårt att inte prova. Dessutom ser den inte ut som insekter och tittar inte på mig så jag skulle nog prova. Låter också ganska gott med en klämma på tunnbröd med surströmming , lök, mandelpotatis och gräddfil. Det luktar mycket och det luktar speciellt men även om det inte luktar parfym så tycker jag faktiskt inte att surströmming luktar så illa. Fast som vegetarian som knappast känner någon som äter surströmming är väl mina chanser att bli bjuden på en sån fest minimala.

Ska påpeka att bilderna inte är från kräftskivan jag var på för då stannade kameran i min väska. Jag hittade dom på expressen och wikipedia.

14 kommentarer:

AnneliH sa...

Du får faktiskt medhåll av mig till 100% angående "kräfterna". Fest kan man ju gå på det är ju alltid trevligt;)

Surströmming har jag inte provat ännu men det skulle vara spännande...kanske skulle ta tag i den biten...det är väl rädslan av doften som jag inte har gjort mig besväret att smaka den...kanske en förutfattad mening.

Thérèse sa...

Annelih - skönt att få medhåll. Jag trodde att jag mest skulle få protester här i kommentarerna. Jag har ju varit på skaldjurfester också då man äter olika skaldjur och har samma känsla inför räkor och krabbor (en krabba ser ju ut som en stor spindel) men fest med trevliga människor är alltid kul. Jag var förresten på en väldigt trevlig galisisk skaldjusfest i min lilla stad utanför Madrid i maj 2006 , finns bilder på min gamla blogg. Det var galisiska föreningen i området som ordnade festen , det var folkdans och en massa kul och åts mängder av skaldjur.

Vi kanske bor för långt söderut. Jag har känslan av att surströmmingsfester är vanligare i norra Sverige. Men får jag någon gång chansen att prova så är det inte omöjligt att jag gör det.

Pumita sa...

Surströmming har jag aldrig smakat på och kommer troligtvis inte att göra det heller. ;) Kräfter har jag ätit men håller med dig om att det är kul med fest, kräftorna kan jag hoppa över. Jag äter hellre räker, haha, kladdigt det också men trevligare.

Thérèse sa...

Pumita - jag tycker nog att räker/räkor är lika läskiga och insektsaktiga som kräftor. Har just pratat med en kompis som nyligen ätit rostade gräshoppor. Fick lite rysningar , men han tyckte det var spännande fast det smakade ganska lite och var rätt torrt

barajagjohanna sa...

Du får medhåll från mig med. Har aldrig gillat kräftor. Har dock inte heller något emot att gå på kräftskivor - även om jag typ aldrig gör det... :)

Thérèse sa...

Johanna - hade väntat mig medhåll från dig , fast mothugg från dom flesta andra men så verkar det inte så. Jag har en känsla av att många älskar skaldjur fast jag själv tycker det känns äckligt att äta djur som ser ut som stora insekter

Nadia sa...

jag går också gärna på kräftskiva men hoppar över kräftorna. Kräftskiva känns på något vis som en bra avslutning på sommaren

Sara sa...

Jag går också gärna på kräftskiva, och Nadia, jag kan ta dina kräftor också! Så kan du få min nubbe! ;)

Karolina sa...

Hej där. Jag kanske ska till Cordoba och plugga nu till hösten och du verkar ha koll på det mesta i Spanien - därför undrar jag om du skulle vilja berätta lite om Cordoba? Finns det något nöjesliv där och vad kan man mer göra?
Tack på förhand
/Karolina!

Thérèse sa...

Nadia - Usch avslutning på sommaren redan låter trist. Men visst ska man avsluta sommaren är en kräftskiva ett bra sätt

Sara - jag hoppar gärna över nubben också , har aldrig varit förtjust i att snapsa men ölen kan jag tänka mig att dricka

Karolina - vilken kul fråga. Jag har bott i Madrid i lite mer än ett år samt pluggat i Sevilla ett halvår och pluggat tre månader i Cadiz. Så Cordoba känner jag inte till så väldigt bra men jag har varit där två gånger och det är en väldigt fin och trevlig stad med bra nöjesliv och många sevärdheter. Jag kan skriva ett inlägg om Cordoba så du får lite utförligare svar. Förhoppningsvis kommer det upp här snart

nina sa...

Jag håller nog med om att det trevligaste med kräftskivor är sällskapet. Dessutom är det rätt jobbigt att sitta och pillra med kräftor, samma sak med krabbor som man ofta får i maten här när man äter någon skaldjursvariant. Jag brukar alltid ge bort min för det känns inte värt besväret. ;-)

Trots att jag växte upp med surströmmingsätande släkt och vänner har jag bara ätit surströmming en enda gång (och då var det bara för att jag hade besök från utlandet och skulle visa mig modig).

Då var det i en klämma så jag kände inte så mycket smak faktiskt. Fast det sägs att man blir lätt rätt dålig i magen dagen efter ett surströmmingskalas, inte konstigt egentligen...

Och det luktar mindre om man öppnar burken under rinnande vatten. Vilken surströmmingsexpert jag låter som. :-D

Thérèse sa...

Nina - Jag har faktiskt pratat med en jag känner som gillar surströmming och förhoppningsvis ska jag få proväta med en surströmmingsexpert i slutet på månaden. Hoppas det blirav. Fast dålig i magen har jag ingen lust att bli men jag kanske klarar mig för jag tror inte jag ska smälla i mig några större mängder. Men om man öppnar under rinnande vatten sköljer man inte bort lite av smaken då?

nina sa...

Vad spännande att du får prova på... :-)

Om man bara äter lite surströmming så klarar sig magen bra kanske. Och jag misstänker att det har en hel del att göra med antalet snaps man dricker också. Lättare att skylla på surströmmingen. ;-)

Jo, jag tror faktiskt man sköljer bort lite av smaken. Fast för en nybörjare är det nog inte helt fel kanske? ;-) Dessutom är det nog en bra idé att göra det om man bor i lägenhet, är man på landet spelar det nog ingen roll. Det finns tydligen en massa knep hur man öppnar burkarna utan att det skvätter om det inte sker under vatten. En hel vetenskap!

Thérèse sa...

Nina - ja jag hoppas verkligen det blir av. Han nämnde det bara lite löst på telefonen , inget datum planerat eller så men jag får väl tjata och påminna honom varje gång vi hörs. För det vore verkligen spännande. Tror inte han var så sugen på att sitta i sin lägenhet och jag är inte så sugen på att vara i min , så det blir väl pic-nic på gården - hans eller min. Om det nu blir av - men det hoppas jag verkligen