torsdag, augusti 28, 2008

mat-minne

Egentligen tycker jag det är ganska kul att skriva om mat och tänker att jag borde göra det oftare. Jag gillar verkligen god mat och tycker det är väldigt spännande att prova nya maträtter och kök. Jag gillar också att laga mat speciellt lite roligare mat än den snabba och lite småtråkiga vardagsmaten man ofta svänger ihop efter jobb och skola.

Mat kan ju väcka otroligt starka minnen. Tyvärr har man ju sällan tid och råd att resa så mycket som man skulle vilja men ett besök på en grekiskt restaurang kan väcka minnet av den där semesterveckan på Rhodos. Jag tycker också att det är kul att laga mat som man ätit under någon resa,. Kanske äta den tillsammans med den man reste med och prata minnen.

För mig är tapas (länk till ett inlägg om tapas) , café cortado (espresso med en liten skvätt varm mjölk) och tinto de verano (hälften rött vin och hälften casera en läsk som påminner om seven-up) det jag främst förknippar med Spanien. Tyvärr har många svenska tapasställen inte det typsiskt spanska utseendet och man har ofta andra tapas än det typsikt spanska utbudet. Vilket kan vara väldigt gott men väcker inte dom starka minnen av att sitta på ett torg en varm sommarkväll någonstans i Spanien och äta tapas.

Den kinamat jag har ätit i Kina har varit så mycket roligare , kryddstarkare och mer varierad än den svenska kinamaten som tyvärr inte väcker minnen av Kina. Jag skulle verkligen önska att det fanns en kinakrog med "riktig kinesisk mat" som den smakar i Kina i Sverige. Har hört att Ho på Söder i Stockholm ska vara en sån krog men jag har aldrig besökt den.

Indisk mat i Sverige är bättre och mer lik den mat man serveras i Indien. Då får jag minnen av när jag bodde hos en familj i en fattig by och satt på stampat jordgolv och åt dom mest utsökta rätter med händerna. Aldrig har indisk mat varit så god som där trots att köket var litet, trångt och med svenska mått dåligt utrustat och maten lagades i en vedugn.

Mexico förknippar jag främst med tacos , quesadillas, grillade majskolvar (elote) och stora avokados. Allt det finns i Sverige och är lätt att laga hemma men jag får sällan till smakerna på samma sätt. I Sverige brukar jag av gammal vana mest använda hård tacosskal men i Mexico såg jag bara mjuka skal på dom ganska många tacosrestauranger jag besökte. Den svarta såsen mole som görs av bland annat kakao och chili och serveras till allt i Mexico känns också mycket Mexico för mig trots att det inte var någon favorit. Även koriander som mexikanarna verkar stoppa i all mat för tankarna till Mexico.

Venezuela är för mig intimt förknippat med arepas , majsbröd med olika fyllningar som säljs överallt , är goda och mättande och inte kostar särskilt mycket. Jag gillade speciellt arepas med den lokala osten queso guayanes som påminner lite om mozzarella. Många gånger har jag tänkt att jag skulle försöka göra arepas hemma för jag tror inte det är så svårt men än har det inte blivit av. Sugrör förknippar jag också starkt med Venezuela. Alltid när man köpte något att dricka fick man sugrör och glömde man att ta dom kunde kassörskan ropa på en eller till och med springa efter en. Öl , vatten , läsk , jucie , allt skulle alltid drickas i sugrör.

Ris, bönor och stekta matbananer är för mig väldigt förknippat med hela Latinamerika.

Listan på mat som väcker minnen från olika resor kan säkert göras lång. Det är kul att dela med sig av mat och reseminnen. För några år sen reste några kompisar till mig i Vietnam. När dom kom tillbaka bjöd dom hem lite kompisar på några typiska vietnamesiska rätter och diabildsvisning från resan. Väldigt lyckat och trevligt. En kompis som varit i Korea gjorde också samma sak. Fast då var det bara han , jag och ett av mina barn som var där och åt och tittade på bilder. Men trevligt var det. Han hade köpt en flaska koreansk sprit med en orm i som jag tackade nej till att provsmaka.

Mat kan också vara förknippat med vissa personer. Jag har en god vän som jag sällan men regelbundet brukar äta ostfondue tillsammans med. Vi har gjort det i väldigt många år och jag äter nästan aldrig ostfondue med någon annan än henne. En annan god vän har flera gånger haft med sig mina barns favorit, grillad kyckling, när han varit på besök så barnen förknippar honom starkt med kyckling. Vet dom att han ska komma brukar alltid någon kommentar om att han kanske har kycklingmed sig dyka upp. Så har jag släktingar som precis som många andra svenskar alltid grillar. är det bara barmark ska det grillas och äta ute även om man nästan måste svepa in sig i en filt och ha vantar på sig.

Idag ska jag fira min mammas födelsedag på en grekisk restaurang. Jag gillar verkligen grekisk mat och det var alltför längesen jag var i Grekland. Jag har dessutom endast besökt Rhodos. Finns så många platser i Grekland jag skulle vilja se och jag är väldigt nyfiken på huvudstaden Aten. Känns som ett perfekt resmål för mig som är väldigt intresserad av historia också.

Mat kan verkligen väcka minnen från resor, en speciell middag, ett restaurangbesök eller fest man varit på och en stor del av nöjet med att resa är ju att prova det lokala köket. Jag har svårt att utnämna något favoritkök eller favoriträtt för det varierar vad man är sugen på. Men olika asiatiska kök gillar jag väldigt mycket oavsett om jag rest i landet eller inte. Sushi är en stor favorit som jag tyvärr äter alltför sällan. Jag skulle vilja prova att laga egen sushi någon gång. Har ofta tänkt på det men än har det inte blivit av.

18 kommentarer:

Maja sa...

nästa gång du är i madrid kanske det ska bli kinamat i La Latina? Det ger enligt uppgift kinakänsla, jag som inte varit i kina tyckte mest det smakade konstigt...

Sara sa...

Mitt bästa matminne: En sagolikt god, ljuvligt krämig risotto på en undanskymd restaurang i Venedig.
Ingen idé att leta efter något liknande... Det skulle bara leda till besvikelse.

Sara sa...

Förresten, jag är också sugen på Grekland! Som du har jag bara varit på Rhodos, men jag tror inte att det är Greklands höjdpunkt.

Thérèse sa...

Maja - jag har ätit ganska mycket kinamat i Madrid fast mest i Alcobendas där jag bodde. Fanns flera kineser som levererade hem mat till bra pris när man inte orkade göra middag. Mycket och gott var det alltid men smakade som svensk kinamat. Gillar ju kinamaten i Sverige men den smakar ju inte som i Kina. I La Latina har jag bara ätit tapas och menu del dia , ingen kinamat. Kanske ska prova nästa gång fast är jag i Madrid vill jag helst äta tapas.

Sara - risotton i Venedig låter ju som ett helt underbart matminne. Venedig är ju så mysigt och speciellt fast tyvärr åt jag inget speciellt där. Mer av Grekland skulle jag absolut se. Tror inte heller Rhodos är höjdpunkten. Huvudstaden , delar av fastlandet och små lite mer oexploaterade öar vore kul att upptäcka. Fast jag skulle helst villa gå runt och kolla på ruiner hela dagarna så jag antar att jag skulle få göra en sån resa på egen hand. Tror ingen i min omgivningen skulle vara lika sugen på det. Jag är nog smått fanatiskt intresserad av historia.

Pumita sa...

Ris, bönor och stekta bananer låter inte så himla gott men det är det faktiskt! Speciellt bananerna, mmm och congrí också. Det åt jag jätteofta i Centralamerika. Jag måste vara lite konstig... ;D

Pumita sa...

Nu menar jag inte att det är det godaste jag vet men det väcker många minnen. Jag blir alldeles nostalgisk när jag tänker på frukost med tortillas, bönor och omelett med chili! Eller nachos och guacamole, så enkelt och så gott. :p

Thérèse sa...

Pumita - nej men det är ju det med matminnen. Stekta bananer är jättgott men kanske inte det godaste jag vet fast det får mig att tänka på latinamerika och väcker minnen från trevliga resor jag har gjort precis som ris och bönor. Även i viss mån mole även om jag inte kan påstå att jag gillar det

Nadia sa...

Några av de godaste tapasen jag har ätit åt jag faktiskt på en spansk restaurang i Santiago. Fast annars tycker jag att lite av själva poängen med tapas försvinner så fort man kommer utanför Spaniens gränser. Det roliga i Spanien är ju att man får dem som ett tillbehör gratis då man beställer öl.

Arepas är verkligen gott! Det är dessutom jättelätt att göra, jag brukar göra det ibland till frukosten här hemma. Hojta bara till så får du ett recept av mig!:)

Thérèse sa...

Nadia - jag vill väldigt gärna ha recept på arepas. Maila mig gärna på therese.sundqvist@gmail.com

Ska absolut prova att göra arepas. Både jag och mina barn gillar det och här i Sverige är det svårt att hitta färdiga arepas.

Pumita sa...

Jo, mole har jag en speciell relation till också! ;D Jag hade bestämt mig för att lära mig att tycka om det men det var inte så lätt. Åt det två gånger, första gången var godare än andra så jag gav upp. *asg* Jag kan tänka mig att försöka en gång till... ;)

Pumita sa...

Amiga, på tal om fransk mat, du kan fixa till kroken i ç med kommandot Alt + 0231. :)

Nadia sa...

Recept kommer! :)

Nadia sa...

På tal om sushi förresten, egentligen är det inte så svårt att göra. Jag har inte ätit sushi på ett tag och var sugen på att göra det hemma så jag köpte hem lite ingredienser förra veckan (har gjort sushi ett par gånger innan)
Fast nu när jag inhandlat alla ingredienser undrar jag om det inte är billigare och definitivt mkt bekvämare att köpa. Det är rätt mkt speciella grejer man skall ha som man aldrig använder annars. Och jag som bara äter vegetarisk sushi måste vänta på att avocadon jag har köpt skall mogna :)

Pumita sa...

Nadia: Stoppa avokadon i en påse tillsammans med ett äpple så mognar den fortare. :)

Jag är alldeles för bekväm av mig för att göra sushi själv. Överlåter det gärna till andra som är proffs på det.

Cliff Hanger sa...

Ofta är verkligen maten godare när den serveras i sin "hemmamiljö". Men det är nog också så att själva känslan att sitta i en autentisk, "äkta" miljö bidrar till helhetsintrycket och gör att man upplever maten som godare. Tror jag i alla fall.

Thérèse sa...

Pumita - jag provad också mole två gånger (fick det flera gånger men då fick det ligga orört på tallriken) tror det är en knepig rätt att lära sig uppskatta. Mitt ressällskap åt det några fler gånger och tyckte det var ätbart men inte mer. Hos mig blev det ingen favorit. Minns att jag skrev ett inlägg om mole när jag bodde i Madrid och fick en kommentar av en kille som bott i Madrid och smakat det på ett mexikanskt ställe där , han tyckte det var det absolut äckligaste han någonsin provat i matväg.

Nadia - tack , vill gärna ha recept. Tror som du att det nog inte är ekonomiskt lönsamt att göra sin egen sushi. Min japanska kompis berättade att det gör man aldrig i Japan för sushi är så billigt och finns att köpa överallt så alla köper färdig. Det var först i Sverige han upptäckte att det fanns intresse för att laga egen sushi. Jag skulle gärna prova en gång åtminstone och kanske laga det tillsammans med någon eller några kompisar som också gillar sushi.

Cliff hanger - jag tror du har helt rätt. Borde nog tagit med din poäng i inlägget. Det blir ju en helt annan grej att sitta i ett annat land och äta maten på plats än att gå till en restaurang som serverar mat från landet någonstans i Sverige. Som du påpekar det bli ett helhetsintryck och maten blir sen kopplad till just den resan och kanske just den middagen vi åt där eller där.

Maja sa...

ja oftast är ju kinamat som svensk kinamat - men inte i La Latina! (typ en tvärgata till den stora gatan som går ner till Toledo).
Men jag håller med, tapas är att föredra :)

Thérèse sa...

Maja - synd att jag inte kände till det stället när jag bodde i Madrid men tack för tipset ska nog testa nästa gång jag reser dit. Just nu har jag ingen resa inplanerad mer än att jag lite löst har pratat om en helg i höst eller vår men ännu inget bestämt