lördag, augusti 02, 2008

när mamma var barn


När jag var barn var ganska mycket var annorlunda i Sverige men mycket var också sig likt. Ibland brukar man säga att vi ska lära av historien trots att hela mänsklighetens utveckling är ett bevis på att vi ingenting lär av historien. Men en sak kan vi säkert alla instämma i när det gäller det förflutna , allt förändras. Det var absolut inte bättre förr bara annorlunda.Jag ska väl också påpeka att bilden inte är historisk utan faktiskt har jag själv tagit den idag med min mobilkamera. Den är medvetet suddig, ändå är det nog det tydligaste fotot jag haft med här, för jag gillar inte att synas här på bloggen även om jag gör undantag ibland. Ska jag vara fåfäng kan jag också påpeka att jag hunnit bli ganska snyggt solbränd i sommar men det syns inte på den här bilden och det spelar inte heller så stor roll.

Min 6 åriga (ja hon fyller faktiskt 7 år om en vecka) dotter blev väldigt förvånad när jag berättade för henne att när jag var liten hade man inga mobiltelefoner, telefonsvarare , nummerpresentatör , datorer eller internet och på TV fanns bara två kanaler som inte visade program på dagarna och TV-reklam fanns inte. Min kompis som var på besök från Paris kände visserligen till det svenska Systembolaget sen tidigare men blev lite förvånad över att höra att i Uppsala finns endast fem ställen man kan handla alkohol på. Dessutom hade han synpunkter på priserna även om han gillade det stora utbudet. Jag har en systemkatalog från 1985 liggande hemma som jag plockade fram. Då var inte utbudet direkt imponerande. Katalogen är en kvadratisk sak på 30 sidor och ölen tar upp endast en sida.

På tal om alkohol så tror jag både attityder och sättet att dricka har förändrats ganska mycket i Sverige. På min lokal ICA har man i frukt- och grönsaks-disken en skylt där det står "75% av alla hjärtinfarkter går att undvika med frukt , grönt och vin" Jag har känslan av att det skulle blivit ett himla liv om ICA hade haft en sån skylt när jag var barn. När jag var barn drack nog dom vuxna vin på fester och så men troligen inte lika ofta och lika mycket som nu. När mina föräldrar var barn var det nog knappast någon som drack vin och ketchup fanns inte.



Då fanns ikoner bara i ortodoxa kyrkor. Såpa var något man surade golvet med och surf var ett tvättmedel. Fast surfa kunde man också göra i Söderhavet det hade alla sett i Elvis-filmen Blue Hawaii eller barnprogrammet Villervalle i Söderhavet. Här hemma gick det bra att vindsurfa om man var lite cool och trendig.

En chaterresa till Kanarieöarna , Mallorca , Rhodos eller något annat ställe i Sydeuropa sågs som väldigt exotiskt. I princip ingen familj med småbarn skulle få för sig att tillbringa julen i Thailand. Nu är man ju nästan en udda figur om man aldrig satt sin fot i Thailand.

Dom flesta åt svensk husmanskost. Ris och pasta åt man bara då och då. Potatis var det absolut vanligast. Kina-mat , pizza och pasta var lite exotiskt och spännande. Ingen skulle komma på tanken att till lunch äta kallt ris och rå fisk och försöka få i sig anrättningen med två träpinnar. Ja , det fanns nog knappt någon sushirestaurang i Sverige när jag var barn. Grillen sålde korv och hamburgare men kebab var sällsynt. Att vara vegetarian var ytterst ovanligt och ansågs nog av många som lite suspekt.

Telefonerna hade snurrskiva och ringde man någon som inte var hemma så fick man försöka senare för ingen nummerpresentatör eller telefonsvarare fanns. Man skrev brev för hand eller på skrivmaskin , stoppade i kuvert och skickade med posten. Jag vet inte när jag sist skrev ett handskrivet brev men det är nog många år sen. Mail skriver jag däremot ofta.

Dvd var ännu inte uppfunnet och videon kom väl så småningom. Hade man ingen video kunde man hyra en movie-box när man hyrde film. Tror inte det finns idag , finns väl inte heller så många ställen som hyr ut video-film längre.

Det fanns få invandrare och dom som fanns betraktades som en exotisk färgklick och inte som några konstiga och jobbiga figurer. Flyktingförläggningar fanns inte. Min kompis som kom till Sverige som barn från Argentina fick bo på hotell med familjen. När dom sen fick stanna (beslutet togs fort) fick föräldrarna jobb som läkare och ekonom som dom var utbildade till i hemlandet.

Listan kan säkert göras väldigt lång och jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om ett luddigt förr som sträcker sig mellan 70-80-tal då jag var barn och bakåt till kanske 50-talet. Sverige och svenskarna levde annorlunda och begrepp som folkhem och solidaritet var fortfarande något viktigt och reellt. Hjälp mig gärna att fylla på listan och kika även in hos Cliff hanger som gjort en liknade lista där han bland annat påpekar att då fanns Sovjetunionen och Tjeckoslovakien. Som sagt förslag på flera saker som förändrats eller tillkommit är bara kul så kommentera gärna.

16 kommentarer:

Elisabeth sa...

Telefonerna hade inte knappar, utan sådana där skivor man snurrade på (och så fick man stå och vänta tills den snurrat tillbaka när man slagit en siffra - värst var det med nollan, om jag minns rätt), det fanns inte tusen olika fil- och yoghurtsorter, det fanns tioöringar och papperstior, i skolan lyssnade vi på kasseter/ljudband där allt alltid inleddes med "när du hör det här ljudet *pling* är det dags att vända blad".

Det är rätt intressant hur fort mycket har förändrats. Fortfarande runt 1996, när jag var 13 år och var på ridläger bytte vi vanliga adresser (internet visste ingen av oss vad det var), och ville vi ringa hem fick vi köa till den enda telefonen som var allmän(och vi var väl kanske 30 personer på lägret).

Anonym sa...

Väldigt intressant läsning! Jag minns när jag hade sparat ihop 40 öre och fick massor av "ett-öres-godis"! och då fanns det inte lösgodis framme utan man fick peka på vad man ville ha genom en glasmonter. Jag följde med min syster till skolan på lördagar då de hade roliga timmen och välskrivning. FärgTV och micro var väl ganska ovanligt i folkhemmet. Hembiträde var kanske mer vanligt att man hade. Som sagt telefon hade vi inte förrän på 70-talet. Konstigt nog klarade man sig utan ;)

Thérèse sa...

Elisabeth och Annelih - tack för era bidrag. Jo bara i mitten på 90-talet skrev man brev och ringde från telefonkiosker

Pumita sa...

Vad kul att du också skriver om det här! Man får en riktig nostalgitrip!

Min barndom utspelade sig ju som bekant i Finland så jag har en del andra upplevelser och minnen men rätt mycket har vi gemensamt.

Glassen var mycket billigare på den tiden och man åt inte godis lika ofta. Läsk fick vi bara till jul och midsommar och ibland på semestern. Mina föräldrar jobbade under en kortare tid på lördagar (i ett yrke som idag är traditionellt måndag till fredag jobb) och då hade vi barnflicka. Det är inte så vanligt att en medelklassfamilj har idag, vad jag vet.

Sara sa...

Hej snygging!
Vad roligt jag funderade precis på det där, när jag var liten fanns ingen tevereklam, inget internet, min morbror hade en mobiltelefon i sin bil som vägde ett ton, och man fock vanliga brev på posten... suckar nostalgiskt.

Thérèse sa...

Pumita - det stämmer verkligen att man inte åt godis eller glass så ofta när jag var liten och inte heller i så stor mängd varje gång. Jag minns när den första affär med lösviktsgodis öppnade i min stad och då var det nytt och spännande. Tänk att plocka själv och ta så mycket man vill. Tidigare fanns lös-godis i kiosker men då betalade man per styck och fick säga till tanten i luckan en sån , två såna ... Läsk dracks inte heller så ofta och inte ur 2 liters pet-flaskor utan ur 33 cl flaskor. Vi hade bara läsk hemma om det var fest eller så men hos mormor brukade jag få läsk oftare.

Sara - tack , fast jag tycker jag ser lite sur ut på bilden. Syftet var väl att illustrera att det var jag som var mamma i texten. Mina barn har blivit otroligt förvånade när jag har berättat att det bara fanns två kanaler , ingen TV på dagen och ingen reklam samt att ingen hade mobiltelefon eller internet. Dom tycker det låter helt bisarrt och undrar nästan hur jag överlevde en sån barndom

Anonym sa...

Detta är intressant!

Men jag blev nästan lite upprörd nu när jag läste "75% av alla hjärtinfarkter går att undvika med frukt, grönt och vin". JAG VILL STRYKA "VIN"! (Säger den gamle nykteristen i mig. ;)) Vinet kan bytas ut mot gröna äpplen - där i finns det nyttiga som finns i vinet och då slipper man ju dessutom det onyttiga i vinet.

Okej, snurrigt.

Ett glas rödvin om dagen eller vad det är ska ju tydligen bota hjärt&kärlsjukdomar. Men gröna äpplen ger samma effekt. Skitsamma. :) Detta skulle egentligen bli en parentes men tog upp hela min kommentar.

Jag är förresten jätteudda, för jag har aldrig varit i Thailand. Inte i Asien alls.

Thérèse sa...

Johanna - du var verkligen en konstig typ som aldrig har varit i Thailand ;)

Jag håller med dig. Jag tror absolut inte en sån skylt hade satts upp på ICA för 15-20 år sen eller längre tillbaka i tiden. Jag tycker inte heller om alla skriverier där vin framställs som ett mirakelmedel för bra hälsa som kan förebygga diverse sjukdomar. Vin dricker man för att man tycker det är gott eller en del kanske för att bli fulla inte för att hålla sig frisk. Jag är helt övertygad om att en nykterist kan vara minst lika frisk som den som tar ett par glas vin i veckan. Jag har gått förbi den där skylten många gånger men inte reagerat på den förrän häromdagen och då kunde jag inte låta bli att fota den och ha med den i ett sånt här inlägg.

Pumita sa...

Vaddårå?! Jag har inte heller varit i Thailand. ;D

Thérèse sa...

Pumita - ojoj , två riktigt udda kufar som kommenterar här ;) Jag har faktiskt bara varit i Bangkok i 5 dagar och inte vid någon thailändsk strand. Ska jag vara ärlig så var jag inte så imponerad av Bangkok. Visst det är fint och så men många andra städer har jag blivit totalförälskad i som t.ex Mexico City , Madrid , Sevilla , Dehli , Hong Kong men Bangkok kändes inget särskilt. Ingen plats jag längtar tillbaka till. Fast inte heller ett ställe jag ogillar

christel sa...

Intressant läsning! Jag kommer ihåg att jag alltid fick telefonkort av min mamma när Telias telefonautomater började med kort istället för med mynt.

Thérèse sa...

Christel - just det man köpte telefonkort med olika bilder på. Tror faktiskt att jag fortfarande har några som ligger i en låda.

Elisabeth sa...

Nu måste jag påpeka att jag inte heller varit i Thailand. ;D (Inte i Asien alls faktiskt.)

Thérèse sa...

Elisabeth - inte du heller , det var värst vad konstiga människor som hittar hit ;) Nej själv har jag varit där men det är inget ställe jag längtar tillbaka till även om jag inte ogillade det heller. Jag tror inte att jag kommer att fira jul med mina barn där någon gång

nina sa...

Vilket jättekul inlägg! Det är så mycket som man minns igen när man läser det.

Jag minns att vi ungar letade 10-öringar utanför Konsum och hade man lyckan att hitta 5 stycken kunde man köpa sig ett Jenka eller Shake...

Läsk fick vi på helgen, men bara en flaska (typ Portello eller Sockerdricka) som vi antingen fick dricka på fredag- eller lördagkväll.

Folk tror mig knappt här när jag berättar att vi bara hade två TV-kanaler, i Costa Rica hade de fler än så på 80-talet.

Fast å andra sidan köper man fortfarande telefonkort med bilder på till vardags, och telefonautomater finns överallt. :-)

Anonym sa...

Jag är född 1982. Du glömde lite (1970- och 80-talen, i vissa fall även 1990-talet):
*Stor rädsla för storkrig fram till Sovjetsystemet brakade samman kring 1990.
*Sveriges radio hade bara tre stationer (SR P 4, troligen populärast i dag, fanns inte) och inga reklamstationer.
*Så gott som ingen så kallad "förnedrings-TV".
*Kvällspressen försökte mer med "riktiga" nyheter (och nu, när jag skriver detta i maj 2009, tycker jag faktiskt de blivit något bättre)
*Svenska kyrkan statlig till år 2000, skolavslutning i kyrkobyggnad samt jul- och påskspel på låg- och mellanstadiet utan att det blev för mycket liv om religion (man var även i frikyrkorörelsens lokaler i bland), bara man hade någonstans att vara.
*Svenska staten drev mer företag (bra ibland, ibland inte).
*Aktier ägdes under 1970- och 80-talen mest av några få rika. *Sporten i Sverige inte lika kommersiell, fortfarande amatörinriktad.
*Videon och hårdrocken ansågs farlig.
*Den svenska Melodifestivalen körde med en enda tävling, fredags- eller lördagskväll, fram till 2001. 2002 började man med deltävlingar, och snart kom det att bli en hel industri.

Vi bör lära oss mycket mer historia och lära av oss den. Men det skall bli mer intressant. Därför bör historia berättas mycket, mycket mer ur folkets perspektiv, och inte bara kungar. På 1700- och 1800-alen var det mest kungar (presidenter i vissa länder) och deras krig som gällde, och bara de rika fick rösta i parlament. Folket svalt på fattighuset.

Tror 1900-talet kommer ses som mer intressant och folkligt, med demokrati i fler länder. Ungdomskulturen utvecklades under 1950- och 60-talen, och "tonåringen" föddes, då välståndet steg. Man kallade det "Folkets århundrade". Baksidorna var de totalitära staterna, som Tyskland under Adolf Hitler samt Sovjetunionen.