onsdag, april 22, 2009

Val i juni

Igår såg jag Gudrun Schyman här i stan. Hon stod och talade på torget. Jag stannade inte och lyssnade utan gick bara förbi. Gudrun kandiderar till EU-parlamentet och vi ska ju få rösta eller inte rösta på henne och andra kandidater 7 juni. Själv har jag aldrig röstat i valet till EU-parlamentet. Varför vet jag inte riktigt. Men jag är definitivt inte ensam. Majoriteten av alla svenskar som har rösträtt i det valet röstar inte och det är lika illa i dom flesta EU-länder. Enligt en undersökning som Aktuellt gjorde för cirka en vecka sen visst inte ens hälften av dom tillfrågade att det var val i år. Kanske känns EU-parlamentet för långt bort och man vet inte riktigt vad dom sysslar med så man orkar inte bry sig att rösta. Kanske kan det vara en medveten protest att man ogillar EU. Själv tillhör jag inte dom som varken ogillar eller gillar EU och vet inte om jag kommer rösta.

Just nu funderar jag mer på om jag är nöjd eller inte med min klippning. Lutar åt att jag är nöjd. Var hos frisör idag och dom som har sett resultatet har sagat att det är fint.

4 kommentarer:

Sandbarnet sa...

Jag fick faktiskt ett gäng gula kuvert i brevlådan för inte så lnge sen, spå nu måste även jag ta ställning till om jag vill poströsta eller ej.

Cliff Hanger sa...

Klart att man ska rösta och ta sin chans att påverka, oavsett om man är för eller emot EU!

Annars vore det ju som att inte rösta i EMU-valet bara för att man är emot EMU, och det vore ju sanslöst korkat.

Kom ihåg att en utebliven röst stärker de röster på de partier som du är emot. Om jag t ex är vänster och struntar i att rösta blir ju högerrösterna (även extremhögerrösterna), procentuellt fler.

Hanna sa...

Jag tänker absolut rösta! Jag håller med Cliff Hanger angående effekten av uteblivna röster. I år kommer jag att rösta för att inte Piratpartiet skall få ett oproportionellt stort inflytande. Jag tycker att det är synd om en dom i ett upphovsrättsmål som råkar infalla strax innan valet skall påverka hur EU styrs de närmaste åren. Man kan tycka vad man vill om fildelning, men jag vill inte ha in enfrågepartier i Europaparlamentet.

Thérèse sa...

Jag kan bara hålla med er. Borde så klart själv rösta också. Har inte tänkt på det och att jag inte gjort det förut har inte varit något medvetet val utan det har bara blivit så. Men det finns ju chans att SD kommer in och det skulle jag inte vilja så om min röst på ett annat parti kan motverka det skulle det kännas bra så klart.