måndag, april 06, 2009

Pais Vasco / Pays Basque

Spanien består av många regioner som skiljer sig mycket åt när det gäller kultur och natur. Jag får ibland frågan vilken del av Spanien som är min favorit. Något jag omöjligt kan svara på för alla regioner har sin charm. Så klart känner jag mycket för Madrid (där jag bodde lite mer än ett år) och Andalusien (jag har bott i Sevilla och Cadiz lite mindre än ett år).

Men en annan region jag är mycket förtjust i är Baskien i norra Spanien. Otroligt vacker natur och mysiga städer och känt för att ha Spaniens bästa kök. Staden San Sebastian som ligger vid en underbar bukt med fina stränder och vimlar av trånga gränder där det kryllar av fantastiska tapasbarer är en pärla. Bilbao med det relativt nyöppnade Guggenheim-muséet är en mycket trevlig stad. Ska man resa runt i Baskien tycker jag man ska göra en avstickare till den franska sidan också. En tredjedel av Baskien ligger i Frankrike och här hittar man den mysiga staden Biarritz som är känd för surfing och vacker arkitektur. Surfare från hela Europa samlas här. I närheten av Biarritz ligger också den lilla staden bayonne , känd för sin skinka.

Funderar man på att plugga spanska någonstans men vill leta sig utanför dom främsta turiststråken kan jag varmt rekommendera Baskien. Otroligt mysigt. Dessutom mycket billigare med både skolavgifter och hyror än i städer som Madrid , Barcelona , Malaga.

Jag blev otroligt sugen på att resa till Baskien igen när jag läste den här artikelnSan Sebastian

2 kommentarer:

Erica sa...

Det ser ut som en jättelik säl eller sköldpadda, den där lilla ön i bukten. Så vackert det ser ut!

Eva i Aquitaine sa...

Hej, jag bor i Aquitaine i sydvästra Frankrike, bara en timme från San Sebastian... det är lika underbart som det ser ut på din bild! För att inte tala om maten! Baskien är otroligt fint på franska sidan också! Jag skriver om San Sebastian, Biarritz, Bayonne mm på min blogg - hoppas att flera hittar hit! Skriver också om deras traditioner, som bollspelet pelote eller cidrerier...
hälsningar