måndag, april 06, 2009

Kimchi

Idag åt jag lunch på en asiatisk restaurang. Det var en sån här klassik asiatisk buffé och även sushi ingick. Inget märkvärdigt men helt okay. Till min stora glädje serverades kimchin. Något jag tycker är väldigt gott men äter alltför sällan.

Kimchi är en koreansk rätt och det sägs att ingen koreansk måltid är komplett utan kimchi. En koreansk fest utan två eller tre sorters kimchi är ingen fest. Det finns mängder av kimchi-sorter men den med salladskål är den absolut vanligaste. Ibland tillsätts andra grönsaker eller räkor. Tillverkningsprocessen är en sorts mjölksyrning som påminner om surkålens. Men kimchi är kryddstarkt med smak av både chili och vitlök. Kimchi ska vara otroligt hölsosamt och förebygga mängder av sjukdomar och åkommor. Förutom att äta det som tillbehör används det också i olika grytor.

Det finns ofta färdig kimchi att köpa i asiatiska affärer men i en asiatisk kokbok jag har hemma hittade jag ett recept. Det sägs att det finns mängder av recept och att varje koreansk familj har sitt eget. Jag har aldrig provat att göra egen kimchi men det verkar inte så svårt utan bara tidskrävande.

Man behöver
2 kilo salladskål
2 dl havssalt
3 cm ingefära
5 vitlöksklyftor
1 stor purjolök
25 cm rättika
5 mask kodjokaro (koreanskt chilipulver)
1 msk strösocker
1 msk koreansk fisksås

Halvera salladskålen på längden och varva salt och kål i en skål. Slå på lite vatten och lägg en tallrik eller ett lock över och placera en tyngd på detta så kålen hamnar i press. Låt stå ett dygn.

Skölj kålen så att överflödigt salt försvinner. Skala och finhacka ingefära och vitlök samt hacka purjolök och rättika fint.

Blanda ingefära , vitlök , purjolök , rättika , chilipulver, socker och fisksås till en pasta. Gnid in pastan i kålen. Se till att pastan fördelas ordentligt runt kålen och mellan bladen. Lägg kålen tätt sammanpackad i en burk med tätsittande lock.

Låt stå i kylskåpet tio dagar innan servering. Vill man skynda på jäsningsprocessen kan man låta burken stå i rumstemperatur en dag och sen fem till sju dagar i kylskåpet.

Kimchin äts som den är som tillbehör till vilken måltid som helst eller så kan man ha den i grytor med kött , grönsaker och tofu. Ofta smaksatta med sesamolja.


Kimchi

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det ser i alla fall gott ut! :)

Haydee sa...

Och namn kan man ju också lämna efter sig..

KARLAVAGNEN sa...

http://annesfood.blogspot.com/2009/04/cookbook-watch.html scrolla ner: Koreansk kokbok.

Thérèse sa...

Haydee - helt ok att kommentera anonymt också ;) Det är väldigt gott.

Karlavagen - tack för tipset , ska gå in och kika. Tyvärr tycker jag det är svårt att laga asiatiskt hemma , blir sällan så bra som på plats eller på restauranger.

Basilika sa...

Alskar kimchi men jag har aldrig vagat mig pa att gora den sjalv utan brukar kopa fran asiatiska butiket. Fast man maste nastan ata upp allt pa en gang annars stinker den upp kylskapet :)