fredag, april 10, 2009

saltlakrits , vegetarianer och hänsyn

Jag är ganska förtjust i att läsa Magdalena Ribbings vett och etikettspalt i DN. Ofta kommer hon med vettiga svar. Frågorna kan ibland vara väl mycket navelskåderi och ibland är dom så vansinniga att man tror att frågeställaren skämtar.

Som det här om en kille som undrar om hans date gjorde rätt när hon klagade på att han åt lakrits. Magdalenas svar att han borde visat hänsyn och inte ätit saltlakrits inför sin date om hon tyckte det var så äckligt känns också ganska märkligt. Jag tillhör dom som tycker att saltlakrits är bland det godaste man kan äta så att vara ihop med någon som skulle klaga på att jag åt det vore helt vansinnigt. Helt klart orsak att bryta. Hittills har varken pojkvänner eller kompisar klagat på mitt saltlakritsätande även om dom inte alltid delat min passion.

För att dra en parallell så tycker jag inte att jag som vegetarian kan kräva att andra människor ska låta bli att äta kött i min närhet. Jag tillhör dom vegetarianer som alltid levt med köttätare och aldrig försökt omvända dom eller klagat på deras vanor. Visst kan jag själv ha svårt att förstå att någon vill äta kött men det är ju inte min sak att bestämma vad andra ska äta. Dessutom är jag så van att på middagar , hemma med familjen och restauranger vara omgiven avc köttätare att det inte stör eller äcklar mig det minsta.

Det har hänt , även om det är ganska sällan , att folk har ifrågasatt att jag är vegetarian och det är helt okay. Jag försvarar gärna mitt val och svarar på frågor. Jag tar inte det minsta illa upp. Men klaga inte på mitt saltlakristsätande!


Djungelvrål. Visst ser det gott ut? Saltlakrits var faktiskt det enda jag saknade från Sverige när jag bodde i Spanien. Men jag fick regelbundna leveranser av denna delikatess. Hur kommer det sig att saltlakrits är uppskattat i så få länder? Det borde ju bli en exportsuccé. Fast dom vänner i utlandet som jag har bjudit på saltlakrits har inte uppskattat det. Jag känner även svenskar som inte förstår att uppskatta saltlakrits. Obegripligt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

OBEGRIPLIGT? Salt på godis EUWWW SÅ HIMLA ÄCKLIGT MED SALT LAKRITS

Anonym sa...

OBEGRIPLIGT? Salt på godis EUWWW SÅ HIMLA ÄCKLIGT MED SALT LAKRITS