fredag, april 10, 2009

TarifaDen sydligaste punkten på det europeiska fastlandet ligger i närheten av den lilla staden Tarifa i södra Spanien. Tarifa är en helt underbar stad. Jag liksom alla andra jag känner som besökt platsen har blivit stormförälskade i denna pärla. Det är svårt att sätta fingret på vad som är så fantastiskt med Tarifa. Staden är ganska liten , här bor bara drygt 17000 personer. Här finns otroliga stränder och mysiga kaféer. Här finns också gott om surfare. Tarifa lär vara ett av Europas främsta ställen för surfing på grund av att det alltid blåser rätt bra. Vinden utnyttjag också till dom många vindkraftverk man ser på bergen i närheten. Stämningen i staden är väldigt skön och avslappnad. En atmosfär man trivs i direkt när man anländer till platsen.


Europeiska fastlandets sydligaste punkt. I bakgrunden skymtar Marocko.

Man ser tydligt den marockanska kusten på andra sidan Gibraltar sund och på nätterna ser ljusen från Tanger väldigt vackert ut. Som en stad av ljus som flyter på havet. Trots att Marocko ligger så nära och lämpar sig väl för en dagsutflykt har jag träffat väldigt många människor som levt hela sitt liv i södra Spanien utan att någonsin besökt Marocko. Själv har jag gjort båtresan mellan Algerciras och Tanger. Det är en märklig upplevelse. Som att komma till en helt annan värld. Så nära men så annorlunda. Tanger är en vacker stad men dom gamla delarna är ganska slitna och förfallna. Trost det är dom gamla delarna som en labyrint av trånga gränder med små roliga affärer och kaféer där det är kul att vandra runt.


Puerta de Jerez i Tarifa

Tarifa är också ett utmärkt resmål med barn. Förutom dom långa vackra stränderna och det underbara klimatet finns gott om aktiviteter för barn. Stämningen är avslappnad och vänlig och det känns som en trygg småstad.Tyvärr är inte Tarifa bara surfing , stränder , mysiga kaféer och vänliga människor. Hit kommer också många av dom båtar med illegala invandrare från Afrika. Vissa överlever inte resan på dåliga farkoster över sundet utan deras kroppar spolas upp på stränderna runt Tarifa. Andra överlever och lyckas i skydd av mörkret fly vidare in i Spanien. Andra överlever , tar av spanska polisen och skickas tillbaka. Det här är inget man ser något av när man som turist besöker platsen.


Inte långt från Tarifa ligger dom vackra ruinerna av den romerska staden Baelo Claudia. Även dessa är värda ett besök och ett absolut måste om man som jag är sjukligt intresserad av historia.


Det blåser alltid mycket i området kring Tarifa. Men det är en varm och behaglig vind. Detta har gjort att surfare och vindsurfare från hela Europa samlas här. Jag har faktiskt själv provat att surfa i Tarifa. En svensk tjej jag träffade i staden hade en kortare privatlektion med mig och sen fick jag låna hennes surfbräda. Det är mycket svårare än det ser ut kan jag konstatera. Jag behöver verkligen öva mer om jag skulle vilja bemästra det men det var kul att prova. Att det blåser mycket utnyttjas också till vindkraftverk. Bergen kring Tarifa kryllar av sådana.

Tarifa är en speciell plats som inte lämnar någon oberörd. En väldigt mysig stad som jag gärna återkommer till om jag får möjlighet. En stad som jag varmt kan rekommendera för ett besök.

2 kommentarer:

magister nyman sa...

Kul att hitta din intressanta blogg! Det är alltid spännande att hitta tankar som man får när man bor i eller besöker andra länder. Jag tror att det är väldigt nyttigt med de perspektiv på tillvaron som man får genom att besöka andra länder. Och när man nu inte kan resa så mycket som man helst skulle vilja, så kan man i alla fall läsa om andras resor.

Thérèse sa...

Magister nyman - Jag kan bara instämma , själv reser jag inte så mycket som jag skulle vilja nu och jag längtar ibland tillbaka till Spanien där jag bott. Men att läsa om andras resor är alltid kul. Roligt att du gillar bloggen