torsdag, april 02, 2009

Var ligger Jakobs Stege ?

Posted by Picasa


Små otillgängliga öar är på något sätt fascinerande även om jag säkert skulle bli galen av att bo på en sån plats. Men jag skulle gärna besöka såna ställen. Ön som syns här på bilden är verkligen isolerad. Den saknar flygplats så vill man ta sig dit får man åka det kombinerade passagerar- och last-fartyget som kommer till ön ungefär en gång i månaden. Eller segla med egen båt. På ön finns världens längsta trappa, Jakobs stege, med 699 trappsteg. Den som syns på bilden och staden nedanför är den enda staden på ön. På hela ön bor bara 5500 innevånare och ön var obebodd när den upptäcktes 21 maj 1502. Ön är ingen självständig stat utan tillhör ett annat land. Det är definitivt en ö dom flesta känner till även om det som ön är mest känt för hände för nästan 200 år sen.

Tänkte ha en liten gissningstävling. Är det någon som genom bilderna och mina ledtrådar tror sig veta var vi befinner oss så gissa i kommentarerna. Det går bra att komma med flera gissningar och dra er inte för att komma med vilda gissningar. Bara kul om några vill vara med och gissa.

Posted by Picasa

Här syns Jakobs stege nerifrån staden. Jacobs stege är förresten i Bibeln stegen som förbinder Gud med människan. Den omnämns i Första Mosteboken och har fått sitt namn efter att Jakob såg stegen i en dröm. Alla som minns det glada 80-talet minns säkert också ett populärt svenskt TV-program med samma namn som leddes av Jacob Dahlin.

Posted by Picasa


Här är en bild där man ser stora delar av den största staden på ön som ligger i en smal ravin. Jag har inte själv varit här men har fått höra lite roliga berättelser av en som har besökt platsen. Eftersom ön är så svår att ta sig till och även saknar bra badstränder är det inget större turistmål. Men tänker man på öns isolerade läge och hur omständligt det är att ta sig dit kommer förvånansvärt många turister. Främst av den orsak som har gjort ön känd.

Nu ser jag fram emot att bombarderas av gissningar. Vilken ö är det?

10 kommentarer:

Anonym sa...

jag vet!jag vet!jag vet!!Det är på ön Santa Helena!!Det är där Napoleon satt i fängelse tills han dog....Kommer ihåg att vi sjöng en gammal visa på franska ang denna ö, och ang. Napoleon. Hoppas det stämmer!

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Åh så lätt!

Bilden du visar på Jakobs stege måste rimligen, och logiskt, vara tagen på toppen av Jakobsberg.

Alltså, lätt som en plätt, Jakobs stege ligger vid foten av Jakobsberg!

Ein Bysbo sa...

St. Helena var det första som dök upp i huvudet. Ingen flygplats och även bilderna hjälpte till. Så tror jag iaf.

christel sa...

Jag har verkligen ingen aning! St Helena låter som en bra gissning, vet inte så mkt om ön, mer än att i spelet försvunna diamanten finns det mkt pirater runt den ;)

Thérèse sa...

Vad duktiga ni är! Klart det är Sankta Helena och staden heter Jamestown. Den historiska händelse som gjort ön känd är naturligtvis Napoleons fångenskap där 1814-21. På grund av detta letar sig nog relativt många turister med tanke på hur knepigt det är att ta sig dit. Det går ungefär en båt i månaden från södra England via Teneriffa och sen fortsätter den mot Kapstaden innan den vänder och gör samma resa tillbaka. Båten gör även en kort avstickare till Tristan da Cunha , en annan isolerad ö i en bra bit söder om St Helena. Här bor bara några hundra personer . Också Tristan da Cunha är en brittisk koloni. Jag har hört att man har diskuterat en flygplats men det fanns bara en lämplig plats på ön där man kunde anlägga en och då stod valet mellan flygplats och golfbana. Det blev en golfbana. På grund av att ön är så bergig finns det många olika vegetationszoner , så trots att ön är så liten kan temperaturen skilja en del mellan olika delar av den. Jag har pratat med en som gjorde båtresan dit och både resan och ön var en speciell upplevelse har jag förstått. En väldigt vänlig och avslappnad attityd hos befolkningen och vacker natur men inte så mycket mer sevärdheter än Napoleons grav som numera är tom (han flyttades några år efter sin död till Invalid-domen i Paris) och huset där Napoleon bodde under sin tid på ön. Huset är bevarat såsom det såg ut då och är museum. Så finns det tydligen en rysligt gammal, stor och känd sköldpadda som håller till kring brittiska guvernörens residens. Om jag minns rätt så heter han Jonathan och fanns där redan när Darwin besökte ön.

Niklas - Jakobsberg är ingen dålig gissning men det är ju ingen ö. Inte heller jacobstad är en ö.

Thérèse sa...

Christel - ha ha just det , längesen jag spelade Den försvunna diamanten men det stämmer , otäcka vatten det där ;)

Sara sa...

Oh, Mandy tog det på en gång!
Kul att lära sig någonting nytt i alla fall!

Thérèse sa...

Sara - Ja , jag blev väldigt imponerad att Mandy tog det på en gång. Egentligen var gissningstävligen mest en ursäkt att få visa några bilder.

KARLAVAGNEN sa...

Kul! Synd att jag såg denna tävlingen för sent! Kul initiativ.

Thérèse sa...

Karlavagen - Jag har då och då lagt upp såna här gissa platsen bilder så det kommer nog fler.