fredag, april 10, 2009

pojköverskott

Att göra abort på grund av barnets kön är helt främmande för dom flesta svenskar. Dock är det något som förekommer i vissa länder. I länder som till exempel Kina och Indien har det här gjort att det går 120-140 pojkar på 100 flickor under tjugo år. I den kinesiska provinsen Jiangxi föds 192 pojkar per 100 flickor. Den normala siffran för dom flesta länder är cirka 107 pojkar på 100 flickor. Kina har 32 miljoner fler pojkar än flickor.


Dom här bilderna kommer från utställningen China Girl av konstnären Maria Ängqvist Klyvare Bilderna har tidigare varit med här på bloggen. Utställningen berörde mig starkt när jag såg den för några år sen. Konstnären skriver själv om utställningen som "50 miljoner kvinnor "fattas" i Kina. Varje dag försvinner 3200 små kinesiska flickebarn mellan 0-4 år. De är inte önskvärda utan bortsorterade genom aborter, mord och vanskötsel."
Bilden ovan är gjord av 3200 små flickansikten som alla har individuella drag. Bilden nedan är en närbild på ansiktena. Se fler bilder från utställningen här


I utställningen finns också "dom osaliga andarnas armé" som påminner om den berömda terrakottaarmén i Xian men här består av små kinesiska flickor.
Posted by Picasa


Utställningen har i flera år visats i en rad städer i Sverige och ska besöka fler ställen under 2009 och 2010. Så har ni möjlighet att gå och se den så gör det. Den är obehaglig att se och berör verkligen men sätter fokus på en fråga vi kanske inte tänker så mycket på annars.

Inga kommentarer: