fredag, april 03, 2009

Missbedömning

Guantánamo på Kuba där USA håller människor fängslade utan rättegång och dom är ett kul ställe. Så summerade venezuelanska Dayana Mendoza som bär titeln Miss Universum sitt besök där. Hon besökte nyligen Guantánamo tillsammans med miss USA , Crystle Stewart. Varför två skönhets-missar besöker Guantánamo har jag ingen aning om. Är dom där för att underhålla soldaterna? Vad gör dom då? Jonglerar? Sjunger? Går omkring lättklädda? För av uttalandet att döma var dom knappast där för att prata politik och mänskliga rättigheter.

Uttalandet fick stark kritik från flera håll. Några dagar senare gick folk som håller i tävlingen ut med en överslätande kommentar på misstävlingens internetsida. Dayana Mendoza syftade på soldaternas vänliga mottagande och gästfrihet och inget annat.

Man ska väl inte ha fördomar att skönhetsmissar är nerbantade, plastikopererade, utseendefixerade tjejer som så fort dom ska prata politik som ett mantra rabblar "Jag vill ha fred på jorden". Men Dayana Mendozas uttalande tar knappast död på den typen av fördomar.Fångar på Guantánamobasen.

Att USA har en militärbas på Kuba kan förresten tyckas märkligt. Efter det spansk-amerikanska kriget på Kuba 1898 blev Kuba formellt självständigt men var i praktiken mer eller mindre en lydstat till USA. 1903 hyrde USA basen på obestämd tid. Sedan den kubanska revolutionen har Castro-styret försökt få bort basen utan att lyckas. USA betalar hyran varje år. Kuba vägrar lösa in checken. Kuba anser att hyreskontraktet inte gäller eftersom det kom till under våld. Enligt Amnesty hålls i nuläget 430 personer fångna på obestämd tid på Gunantánamo. President Obama har dock sagt att fånglägret ska stängas inom ett år.Mc Donalds på Guantánamobasen , den enda Mc Donalds på hela Kuba.

6 kommentarer:

Cecilia sa...

Javisst är det hela sjukt! Fruktansvärt att spärra in folk utan rättegång under massor med år. Och dessutom under tortyr och fruktansvärda förhållanden. Och som du skriver, visst är det konstigt att just detta fångläger finns på Cuba! Men det har ju sin historia.

Hoppet nu står förstås till Obama som lovat stänga det, senast inom ett år. Det är både klokt och mänskligt tycker jag!

Fint av dig att du tar upp såna här frågor!

Erica sa...

Ja, det är just blandningen med alla olika frågor, tankar och reflektioner som gör att din blogg blir så läsvärd för mig. Alltifrån roliga kakor, likörer, sevärda platser, inblick från ditt liv och politiska reflektioner som det här inlägget. Fortsätt med detta, det är roligt att ta del av!

Nadia sa...

Ja, hon hjalpte ju till att spa pa fordomar som man kan tankas ha om skonhetsfroknar.
Kanske har hon gatt i en av de dar skonhetskolorna i Venezuela dar man lar sig att ga snyggt och le vackert men inte sa mycket mer? ;)

Thérèse sa...

Cecilia - visst är det helt sjukt. Jag blev verkligen upprörd över den där skönhetsmissens knäppa kommentar. Hoppas verkligen Obama stänger stället

Erica - åh tack , vad fint skrivet , jag blir så glad.

Nadia - Ha ha , ja dom där skolorna i Venezuela är helt sjuka. En före detta miss universum från Venezuela som jag glömt namnet på men hon började äta efter hon vunnit tävlingen och gick raskt upp så där 10-15 välbehövliga kilon berättade att man lär sig även att svälta sig och spy på såna skolor. Jag borde ha gjort ett studiebesök på en sån skola när jag var i Caracas för att kolla om det verkligen är så sjukt som man tror

KARLAVAGNEN sa...

Absurt! Totalt absurt! Bra skrivet!

Thérèse sa...

Karlavagen - Totalt absurt! Verkligen! Tack