onsdag, april 08, 2009

en frankofil?

Min sjuåriga dotter drömmer om en resa till Paris. Jag hoppas ju så klart att jag har fostrat en frankolfil. Fast det är nog Disneyland som lockar och kanske också att det var staden där jag och hennes pappa gifte oss. Men troligen mest Disneyland Paris. Kanske ligger inte heller en resa till Paris så långt borta för mig och min dotter. Men ett besök på Disneyland? Jag är skeptisk och vad kostar kalaset? Är det värt det? Fast vad skulle jag göra på Louvren och likande ställen med en sjuåring om vi tar oss till Paris.

9 kommentarer:

Sara sa...

DIsneyland är nog fantastiskt roligt för en sjuåring, mindre roligt för dig... Problemet är att det ligger ändå en bit utanför Paris? Jag minns Louvren som någonting mycket spännande sedan jag var där som barn, och ett annat barndomsminne från Paris är Sacre COeur och Montmartre, som jag tyckte var jättefint då. Nu tycker jag mest att det är turistfällor. ;)

Anonym sa...

det finns mycket att göra och att se som en sjuåring i Paris.Man behöver inte bara gå på museer, man kan promenera i luxembourgparken, titta på eiffeltornet,Montmartre och Sacre Coeur som Sara säger.Visst finns det turistfällor, men är man där några dar,kan det kanske vara värt?och kanske man kan unna sig en Dinseyland (fast priset har höjts nu igen...vet inte vad det kostar, men det kanske finns något erbjudande?Det är ok att ta sig dit från "stan",så man behöver inte spendera flera tusen på hotellen i närheten.

Hanna sa...

På Louvren finns det aktiviteter för barn i olika åldrar (ateliers enfants). Det är förstås bra att kunna franska, men kanske fungerar det med spanska?
Det finns också broschyrer (även på engelska) som beskriver ett antal konstverk på ett givet tema (och hur man tar sig mellan verken). I kategorin "barn och familj" finns det en 6-7 turer att välja på. Man kan skriva ut dem innan eller hämta i entrén.

I närheten, vid Champs Elysées, ligger Le Palais de la Découverte, som är ett vetenskapsmuseum (http://www.palais-decouverte.fr).

Ett annat vetenskapsmuseum, med inriktning på industri och teknik, heter La Cité des Sciences et de l'Industrie (http://www.cite-sciences.fr). Det ligger i norra Paris, i Le Parc de la Villette. De har stora temautställningar för barn i olika åldrar, som brukar vara bra. Eftersom de är välbesökta bokar man tid och slipper trängas när man väl är inne.

En mindre nöjespark, inom Paris stadsgränser, som nog är kul för en sjuåring är Le Jardin d'Acclimatation (http://www.jardindacclimatation.fr/).
Det ligger bara en metroresa från centrala Paris och där finns karuseller och andra åkattraktioner, vattenlekplats och mer traditionnella lekplatser, barnens zoo och gräsmattor att ha picknick på.

Nadia sa...

Låt oss hålla tummarna för att du har fostrat en frankofil! ;)

Thérèse sa...

Tack för alla era tips. Åker jag till Paris i början av sommaren som jag mer eller mindre planerat kommer jag att bo ho en kompis , ganska centralt men inte i turistgetton. Vi kommer nog att skippa Disneyland och kolla barnaktiviteter i stan om vi bara är borta några dagar.


Min dotter är väldigt kul att umgås med och vi har ofta gått på stan i Madrid , Stockholm och Uppsala och då varvat lite besök i klädaffärer (där hon kollar "glista" klänningar dvs. vackert , glittrigt och gärna med Hello Kitty på barnavd) och besök på kaféer och leksaksaffärer. Så blir det en Paris-resa vilket jag tror och hoppas blir det både gå i affärer och söka upp barnaktiviteter. tror också att klassiskt turistande som båt på Seine kan vara kul för en sjuåring

Anonym sa...

Har precis varit i Paris 4 dagar med min 6 åring och 9 åring! Det funkade hur bra som helst! Att resa med sina barn är det bästa som finn tycker jag, ett minne för livet.Var inne på Louvren för 9äringen ville absolut se Mona Lisa, men anpassade det efter barnen. Jag hade gärna gått längre. Vi var en heldag på Disneyland, det är väldigt lätt att ta sig dit med tåg ca 30-40 min från Paris. Där betalar man sedan bara en entreavgift (ca €45pp?)för allt och vi tyckte verkligen det var värt det för attraktionerna är fantastiskt välgjorda och roliga. Om man ska säga något negativt så är det köerna så undvik helgerna.
ÅK säger jag!!!
/Eva

Hanna sa...

Fler barnvänliga aktiviteter:
I varuhuset Printemps har de ett kafé med terass högst upp. Det är kul att fika med utsikt över Paris hustak, både för barn och vuxna.

En promenad längs med Canal Saint-Martin, som i filmen om Amelie, är också trevligt och funkar för alla åldrar.

Om man gillar utsikt och redan har varit uppe i Eiffeltornet, vid Sacre Coeur och i Triumfbågen, så kan man testa le Tour Montparnasse. En given fördel är att man slipper se eländet när man är uppe i det...

Har man ett par dagar på sig, så är Versailles värt en tur, både för slottet och dess park. Perfekt med picknick!

Thérèse sa...

Hanna - tack , dina förslag låter som saker som skulle passa min sjuåring perfekt. Vi måste verkligen komma i väg till Paris i sommar

Krokofanten sa...

Thérèse, kommer du till Paris skulle det vara QL om du hörde av dig!
Jag tror också att det är bättre att "göra Paris" än Disneyland. Jag var faktiskt där (Disneyland) för en månad sedan och det är mycket DYRT!
Hoppas att vi ses!