lördag, april 25, 2009

Uppsalas bästa sushi?

Jag är mycket förtjust i sushi och idag har jag till min glädje hittat ett ställe som måste vara stans bästa , kanske till och med Sveriges bästa sushi. Det ligger inte helt centralt men är väl värt att ta sig dit om man befinner sig i Uppsala och vill äta sushi. Blir definitivt fler besök där för min del. Han jag lunchade med har tillbringat flera månader i Japan och gav också sushin mycket bra betyg. Jag tror jag provat dom flesta ställen i Uppsala som har sushi men Yukikos i Eriksberg är helt klart överlägset. Varför tog det mig två år att hitta dit? Har ju åkt förbi hur många gånger som helst utan att stanna. Hört att det ska vara bra men det överträffade mina förväntningar.

Jag har hittat en sida där man kan betygsätta och skriva omdömen om olika sushiställen i Sverige. Så är man sugen på sushi kan man kika vilka ställen som finns i närheten och vad dom som ätit där har för betyg och omdömen.

Inte oväntat får Yukikos genomgående väldigt bra betyg på sushikartan. Verkligen värt en omväg. Förutom god sushi också mysig japansk miljö och mycket trevlig personal. Dessutom finns en liten shop där man kan köpa sånt man behöver för att göra egen sushi , temuggar , grönt te och annat kul. Insåg idag att det gått för lång tid sen jag åt sushi sist. Får skärpa mig där. Någon gång tänkte jag också försöka mig på att laga egen sushi. har tänkt på det i flera år men det har ännu inte blivit av.

Jag åt vegetarisk sushi. Jag är ju så strikt att jag i princip aldrig smakar fisk och kött har jag inte ätit på 22 år. Han som jag lunchade med var väldigt nöjd med sina fisk och skaldjurs sushis också. Jag smakade faktiskt en bit lax och det var helt okay.

Sen när jag kom hem slötittade jag på ett matprogram på TV där kocken lagade en Peranakansk fiskkaka som såg så god ut att jag faktiskt är lite sugen på att prova. Jag överlever nog att prova fisk någon gång och är det gott så varför inte. Har ibland tänkt på det men känns lite svårt att ändra vanor när jag varken ätit fisk eller kött på 22 år. Så har jag lite svårt att veta vad jag skulle laga av fisken. Jag kan ju prova det här receptet och sen kanske fisk-sushi någon gång. Så ska jag erkänna att jag är lite nyfiken på surströmming. Skulle vilja hitta någon norrlänning eller annan rutinerad surströmmingsätare som kan visa mig hur man fixar till klämmor med tunnbröd , fisk , lök och vad det nu ska vara. Får väl se hur det blir med den saken men sushi ska jag försöka äta oftare och då gärna på Yukikos. För man blir ju verkligen glad av riktigt bra sushi.

4 kommentarer:

Erica sa...

Jag bor i Göteborg, men får plötsligt lust att åka till Uppsala för att äta sushi! Jag tycker själv att det är så gott. Bäst gillar jag Sashimi (kan inte stava idag), det är tjockare fisk bitar och mindre ris. Kul att se dina inlägg igen! :-)

Thérèse sa...

Erica - säg till om du har vägarna förbi så äter vi sushi. Jag har bott tio år i Göteborg och brukade rätt ofta äta på ett ställe i Allén mellan Hagabadet och Fesskek^rkan ungefär , där på hörnet vid Folkuniverstitete. Så gillar jag ett ställe som heter Sushi Sendai som ligger nära järntorget man går upp mot haga , vägen som går parallellt med linnegatan och precis efter gillestugan ligger det. Eller låg. 1.5 år sen jag var i Göteborg sist men ska troligen dit i maj eller juni , hoppas , annars senare i sommar.

Erica sa...

Vad kul! Jag hör av mig om jag kommer till Uppsala. Det var länge sedan jag var i krokarna av Haga och Järntorget. Men jag var på en Sushi restaurang i Kungälv för ett tag sedan som hade sushi buffé. Då kunde man välja de bitar man själv ville ha.Jättefestligt, har aldrig varit med om det förut. Är du i Göteborg, så hör av dig. Kanske en grillmiddag hos oss? Ha det bra!/ Erica

Thérèse sa...

Erica - Göteborg är min andra hemstad så jag åker dit ibland. Saknar stan. När jag flyttade från Madrid var det egentligen dit jag helst ville men så tänkte jag på föräldrar och möjlighet att få barnvakt i Uppsala och hamnade här men det var tufft och ensamt i början då jag hade alla kompisar i Göteborg men nu känns det ganska bra fast jag vill inte vara utan Göteborg. Så jag hör absolut gärna av mig nästa gång jag ska dit