torsdag, april 16, 2009

Korrespondenterna

På torsdagar klockan 21.30 sänder SVT programmet Korrespondenterna som också går att se i efterhand på SVT Play. Jag kan särskilt rekommendera andra delen som sändes för en vecka sen. Har ni inte sett det måste ni kika på SVT Play.

Det handlade om ursprungsfolk i olika delar av världen. Man besökte Tibet och pratade med människor om tibetanernas situation och vardagsliv. Man besökte även Bolivia och pratade med motsåndare och anhängare till president Evo Morales som själv tillhör ursprungsbefolkningen aymara. Dessutom gavs en intressant men otäck historisk bild över hur Bolivias ursprungsbefolkning, som är en stor majoritet i landet, levt under en apartheid-likande diskriminering fram till nyligen.

Sist besökte man den indiska ögruppen Andamanerna där ursprungsbefolkningen jerawas lever. Dom är bara ett hundratal och lever i djungeln utan någon som helst kontakt med indierna och turisterna på öaran. Fast skrapar man på ytan visar det sig att det både finns kontakter och exploatering av dom. Reportraran kunde lätt fixa ett möte med jerawas som dom aldrig genomförde och genom jerawas omårde hade man byggt en motorväg. Vid vägen satt en märklig skylt med uppmaningar i punktform att låta jerawas vara i fred. En punkt var mata ej jerawas.

Alla program brukar vara mycket välgjorda och sevärda och handla om olika teaman och skildra olika platser i världen. Men just det här andra programmet var extra intressant och välgjort. Rekommenderas!

2 kommentarer:

Nadia sa...

Tack för tipset, skall titta på programmet.

Thérèse sa...

Nadia - brukar alltid vara väldigt bra och går ju att se på svt.se , så titta gärna , rekommenderas.