torsdag, april 16, 2009

starkt rekord

Jag brukar gilla stark mat och aldrig ha något större problem att äta sånt som ger en ordentligt brinnande känsla i munnen. Men jämfört med 26-åriga Anandita Dutta Tamuly från den indiska delstaten Assam ligger jag i lä. Under övervakandet av den brittiska kändiskocken Gordon Ramsey har hon satt vad som tros vara rekord i chiliätande. På två minuter satte hon i sig 51 röda chilifrukter av den starkaste sorten utan att blinka. Efteråt gnuggade hon oberörd ögongen med frön från 26 chilifrukter. Anandita förklarar själv att hon hade en infektion i tungan som femåring och hennes mamma botade den med chlipasta. Efter detta utveckalde hon en förkärlek för chili , särskilt den i Assam lokala och starka sorten Bhut Jolokia. Hon förklarar att hon ätit chili i hela sitt liv och aldrig känt hetta i munnen.

Ett imponerande rekord. Men samtidigt, vad är poängen med det? Dessutom kan jag inte låta bli att undra om hon har någon känsel överhuvudtaget i munnen. Känner hon överhuvudtaget smaken av annan mat?

Chili är annars en verkligt god krydda som finns i många varianter och smaker och förhöjer smaken på dom flesta maträtter. Chili är också väldigt lätt att odla. Sätt några frön i en kruka , vattna då och då och det kommer upp snabbt och blir frukter. Jag brukar odla både på balkongen och i köksfönstret. Men gnugga sig i ögonen med den eller ens med fingrar man tagit i chilin med utan att tvätta ska man nog låta bli. Kan nog både göra väldigt ont och orsaka skada.


2 kommentarer:

Haydee sa...

Precis som du så tycker jag att chili är en god krydda och jag brukar inte heller ha svårt med den starka smaken. Men att gnugga sig i ögonen med chili är nog inget för mig. Jag fortsätter att njuta den med munnen i stället..

Erica sa...

Jag får ju hålla med föregående "talare". Chili är en av de bästa kryddorna tycker jag. Rätt använd kan den locka fram råvarornas smaker och balansera dom jättefint. För mycket tar död på allt, men kan vara gott med rätt sorts mat.