lördag, juli 19, 2008

fulkina

För cirka fyra månader sen skrev jag ett inlägg om svenska kinarestauranger Idag hittade jag av en slump den här texten av Herman Lindqvist i samma ämne. Dom flesta svenska kinarestauranger serverar mat som är okey , ofta är det billigt och portionerna är generösa. I allmänhet är ölen billig och många alkisar och kanske ungdomar som ännu inte har åldern inne sitter och dricker där. Jag minns en gång när jag var 17 år var vi åtta kompisar som gick till en kinakrog med mattvång , beställde en vårrulle och åtskilliga starköl. Svenska kinakrogar är ofta ganska sunkiga så kallade fulkina och även om maten är okey så smakar den inte som i Kina. Inredningen är ofta tråkig eller kryddad med vulgära attiraljer av asiatisk modell. Herman Lindqvist nämner en restaurang på Hornsgatan på Söder i Stockholm som heter Ho. Jag har tidigare hört att det ska vara ett ställe dit kineser går och där maten smakar som i Kina. Eftersom så många svenskar numera reser till Kina tycker jag det är lite synd att inte fler krogar vågar satsa på att servera riktig kinesisk mat. Många som har besökt Kina och ätit mat där skulle nog uppskatta att kunna äta samma mat på någon svensk kinakrog. Maten jag har ätit i Kina har varit mycket mer varierad och mycket mer kryddad än svensk kinamat där kryddorna ofta lyser med sin frånvaro. Dessutom har jag aldrig sett friterad banan med glass i Kina.

Jag är ju i Stockholm då och då och ska troligen dit nästa vecka. Så jag är lite nyfiken på att prova Ho. Är det någon som har varit där som kan rekommendera stället? Eller är det någon som känner till någon mer kinarestaurang där maten smakar som i Kina.

På tal om mat så har min japanska granne nyligen kommit hem från ett besök i Japan. Hon har med sig diverse märklig mat som jästa bönor som ska lukta värre en surströmming men vara både goda och nyttiga och bläckfisklever som ska ätas rå. Jag har blivit inbjuden att smaka dom japanska delikatesserna. Det låter ju trevligt och spännande även om jag känner en viss tvekan. Fast jag är också väldigt nyfiken och tycker det är väldigt spännande att prova mat jag aldrig tidigare har ätit. Fast ännu har jag inte vågat mig på surströmming så vi får se hur det går med dom illaluktande bönorna. Men det låter spännande och förhoppningsvis blir det lite provsmakning någon gång nästa vecka. Om jag inte fegar ur så kommer självklart rapport här på bloggen.

Här finns lite att läsa om natto , dom jästa bönorna som ska innehålla rikligt med b12 vitamin. Men den starka lukten och kletiga konsistensen gör den till ett livsmedel som kräver en viss invänjningsperiod. Hm , vad har jag gett mig in på?


Natto , jag hittade bilden på Wikipedia

15 kommentarer:

Mors Deka sa...

Huga! De där jästa bönorna håller jag mig nog lååångt borta från, men Kinamaten kan jag längta till ibland. Då menar jag inte den svenska kinamaten, utan den äkta. Jag håller med dig... Nu när svenskar reser dit i större utsträckning, varför inte servera riktig kinamat i Sverige??
Ett mycket trevligt inlägg. KRAMEN!

Thérèse sa...

Mors deka - kul att du gillade inlägget. Jo jag undrar lite vad jag gett mig in på. Men det ska bli spännande också... tror jag. Grannen är iallafall trevlig att umgås med och det kan vara kul att få höra lite mer om japansk mat. Fast risken är att det blir någon macka eller nåt när jag kommer hem...
Jag har ofta undrat över varför det inte kan finas någon svensk kinakrog med riktig kinesisk mat. Och varför måste så många kinakrogar vara så sunkiga? Är nyfiken på Ho som jag nämnde i inlägget. Får se om det blir en lunch där i slutet av nästa vecka när jag är i Stockholm.

Anonym sa...

Förlåt, men det där ser inte aptitligt ut... Väntar med spänning på rapport om vad du tyckte om det!
/Anna S.

Sara sa...

Efter att ha bott ett år i taiwan och ätit underbar mat såkänns inte europeiskt asiatiskt så kul... Synd.

De där nattobönorna fick vi till frukost påett hotell i Tokyo, tillsammans med råa äggulor. Jag skippade... ;)

Cliff Hanger sa...

Jag åt på Ho för några år sedan. Kommer inte ihåg så noga hur det smakade, men det var helt okej har jag för mig. Inte så jättemärkvärdigt dock. Men jag har sett att Ho har fått fina recensioner.

Apropå kinakrog: Lyssna på denna låt mellan 46:e och 59:e sekunden (eller hela låten för all del):

http://www.youtube.com/watch?v=nHO4wGZsVI8

barajagjohanna sa...

Jag har aldrig varit i Asien, men jag älskar "svensk asiatisk mat" och friterad banan med glass, det är det bästa när man äter på thai/kinarestaurang. :)

Cicci sa...

Det är intressant det där med hur lokal kinamaten är! Här i Paris ät kinamaten ganska sunkig också och man äter nästan alltid menyer med en liten förrätt och en huvudrätt och så värmer de alltid maten i micron! Ofta smaker det inte så mycket och köttet känns inte alltid så fräsch. I så fall är svensk kinesmat bättre!

Anonym sa...

Ho är nog det närmsta man kommer riktig kinamat i Stockholm. Boka bord i förväg och säg till att du vill äta välkryddad mat så fixar de det!
/Helena

Thérèse sa...

Anna - instämmer jag tycker inte det ser gott ut men det ska ändå bli spännande att prova

Sara - jag förstår dig , jag gillar europeisk kinamat men ibland skulle jag vilja ha sån mat jag ätit i Kina på någon restaurang här i Sverige/Europa. Natto med rå äggula, förstår att du inte åt. Vet inte hur jag kommer att reagera när jag blir bjuden men lite ska jag försöka smaka

Cliff hanger - kul att någon som ätit på Ho hittade hit. Jag ska väl ge det en chans någon gång. Ska kolla klippet

Johanna - jag gillar också svensk asiatisk mat men jag skulle också vilja kunna äta mat som är mer lik den jag ätit i Kina ibland. Tycker att thai-restauranger i Sverige har mat som mer påminner om den jag ätit i Thailand än kinarestaurangernas kinamat.

Cicci - intressant , jag har aldrig ätit kinesiskt i Paris men det låter ju så där efter din beskrivning. I Spanien där jag har bott tycker jag kinamaten smakar ungefär som den svenska kinamaten. Helt ok , men inte det du får i Kina.

Helena - Måste väl ge Ho en chans , tack för tipset.

Thérèse sa...

Cicci - Är det du som skriver Ciccis blogg från Paris förresten? Jag har varit inne och läst ibland och gillar den verkligen. Ska väl skärpa mig och lämna lite kommentarer också och inte bara läsa i det tysta.

Thérèse sa...

Cliff hanger - ha ha nu har jag lyssnat på klippet stämmer precis även om jag varit ganska lite på kinarestauranger för att bara dricka öl men någon gång hände det. Hade jag bott i en mindre stad hade det nog hänt oftare. Besökte nyligen en kompis som flyttat till en småstad i dalarna och där fanns två ställen att gå ut och dricka öl på puben och kinakrogen.

barajagjohanna sa...

Apropå kinamat i utlandet så åt jag på en kinarestaurang i London i våras. Där hade de strips på buffén... hehe.

Thérèse sa...

Johanna - men hu , vill man ha strips går man väl någon annanstans och inte till en kinakrog

Anonym sa...

Ho's är toppen. De har dock slutat med luncher.
Men går du dit på kvällen blir du inte besviken. Prova deras små friterade revbenspjäll med pepparstark chili, den finns inte på menyn men är inga probs att beställa, supergod!! kyckling med cashewnötter kanske låter lite trist på pappret mär är fantastisk, liksom deras friterade anka med pekingsås mmmm...även tofurätterna är grymma om du är veg.
ha det bra och hälsa Manne som driver Ho's!

Anna sa...

Hej,
Ho's är lite överskattat tycker jag. Sen du var hemma sist har det kommit bättre riktiga kina restauranger. Chop Stick har jättegod mat men kör gängse vanliga kinainredning vilket är trist om man också vill ha ambiance.

Personligen föredrar jag de mer blandasiatiska restaurangerna som serverar lite mer fin-asiatisk mat, såsom East, Berns, en ful och en gul, Mooncake. Dessa restauranger är mycket dyrare än en kinarestaurang. Vill du ha billig kinamat som är "äkta" men ändå god. Så gå till Chop stick, där kostar rätterna runt 150, bra vardagsrestaurang med jättegod mat.