tisdag, juli 22, 2008

Plaza Mayor

Nadia skrev nyligen ett inlägg om spanska plazas det vill säga spanska torg. Kan helt instämma med henne om att spanska plazas inte liknar svenska torg där det ofta är ganska dött och några alkisar sitter på en bänk och ibland står en mer eller mindre fantasifull staty mitt på. Här på Stora Torget i Uppsala finns inga uteserveringar utom den hamburgerrestaurangen Max har. Ganska dött kvällstid , jag även på dagen också faktiskt. Spanska plazas har ofta ett kul folkliv och många uteserveringar. Det är en plats där man samlas , möter vänner och gärna dröjer sig kvar med en café cortado eller en tinto de verano. Mitt i hjärtat av Madrid ligger det oerhört vackra Plaza Mayor med ett underbart folkliv och många uteserveringar. Inget för den som letar budgetalternativ dock. Jag betalade 5 euro för ett glas apelsinjuie där. Visst kan det också kännas lite turistiskt med menyer på olika språk och kypare som talar både engelska och tyska. Men torget är vackert och en bra utgångspunkt för strövtåg i Madrid. I ett hörn av torget ligger också en turistinformation. Vill man ha mer genuint spanskt folkliv skulle jag rekommendera det närbelägna Plaza Santa Ana men det är absolut inte lika vackert som Plaza Mayor. Fast för barnfamiljen kan Santa Ana vara ett bra alternativ då det i anslutning till alla uteserveringar ligger en lekplats där man kan ha uppsikt över barnen när man sitter och dricker kaffe eller ett glas vin och några tapas.
Så här vackra bilder har dock inte jag tagit av Plaza Mayor i Madrid utan dom är från Wikipedia Den som kan spanska kan klicka på länken och läsa lite mer om torgets historia. Så gott som varje spansk stad har ett Plaza Mayor precis som nästan alla svenska städer har ett Stora Torget eller Stortorget. Ett annat berömt Plaza Mayor i Spanien är det i staden Salamanca som ska vara väldigt mysigt. Tyvärr har jag aldrig varit i Salamanca men hört att det är en trevlig stad. Men vid ett besök i Madrid är absolut ett besök och kanske en cortado eller tinto de verano på Plaza Mayor ett måste.

4 kommentarer:

Erik Wirdheim sa...

Och där har jag haft ett jobbmöte en gång. Helt misslyckat, vi pratade om produktfärger och försökte att urskilja dom på skärmen på en laptop - starkt solsken gjorde att det i princip var omöjligt.

Thérèse sa...

Erik -ha ha låter inte som något lyckat jobbmöte men ni hade ju iallfall möjlighet att njuta av det vackra torget.

Nadia sa...

Fy vilken madridlängtan jag fick nu!
Plaza mayor är underbart, trots att en karaff med sangria kostar 12 euros :)

Thérèse sa...

Nadia - håller med dig att Plaza Mayor är underbart trots att det är dyrt och kan kännas väl turistiskt vissa tider på året. När jag bodde i Madrid hade dom en väldigt mysig julmarknad på Plaza Mayor som absolut är värt ett besök om man är i Madrid i december.