torsdag, juli 17, 2008

resa med barn

Jag har lovat att skriva ett inlägg om att resa med barn. Det känns lite svårt för jag är verkligen ingen expert på området. Men jag har gjort två längre resor med mina barn när ett var 6 månader respektive 2 år och det andra var 6 respektive 8 år. Första gången reste vi runt i Mexico och Centralamerika i 3 månader. Andra gången åkte vi till Venezuela och reste runt i 5 veckor. Utöver dom här resorna har jag gjort kortare resor i Europa samt bott utomlands med mina barn. Fast att bo utomlands på en plats där barnen går i skolan och har kompisar är en annan grej än att resa runt så det tar jag inte upp i inlägget. Det blir ju en vardag även under palmer och strålande sol. Så mycket skilde sig inte min vardag i Madrid från svenska småbarns föräldrars vardag i Sverige.

Först och främst kan jag säga att långa flygresor kanske med byten och lång väntan på en flygplats är inte så kul med barn. Fast ändå tycker jag det har gått mycket bättre än jag trodde när jag har rest med mina barn. Några knep kan ju vara att ha med saker som lugnar barnet och som barnet känner sig trygg med som till exempel napp , gosedjur , snuttefilt mm. Även ritblock , målarböcker , kritor , sagor och någon favoritleksak kan vara bra att ha i handbagaget. Ett annat tips är att vara i incheckningen vid god tid så man kan få platser som funkar bäst t.ex med större benutrymme, när toaletter eller vad man nu har för krav. Många flygbolag låter också familjer med små barn gå ombord på planet först. Fast jag vet inte , personligen kan jag lika gärna sitta och vänta i gaten till sist som att gå på först och vänta länge ombord på planet.

Blöjor , barnmat , bröstmjölksersättning och annat finns att köpa på dom flesta ställen. Precis som nappar och leksaker. Små barn kan också äta avokado och banan eller annan skalad frukt beroende på utbudet i det land man reser. Jag gav min 6 månaders dotter en hel del avokado och banan i Mexico och Centralamerika.Under den resan ammade jag henne så det var inga större problem med mat den fanns alltid till hands.

Varje förälder känner ju sitt barn bäst och vet vad som funkar bäst. Men generellt kanske man ska hålla buss och tågresor korta eller bara göra någon lång ibland. Inte åka runt i samma takt som många backpackers utan barn. Det kan ju vara bra att ta det lugnare och anpassa aktiviteter till barnen och kanske inte stressa runt på 10-15 sevärdheter om dagen. Vissa sevärdheter uppskattar ju också barn mycket. Min sexåring blev väldigt förtjust i mayastäderna Tikal, Palenque och Copan som låg inne i djungeln och likande ruinstaden i filmen Djungelboken. I träden kunde man också titta på apor och papegojor också det populärt. I Caracas i Venezuela valde vi bland annat att tillbringa en eftermiddag på stans fina zoo , mycket populärt.

Ett reseapotek är ju bra oavsett om man reser med barn eller inte. Mycket medicin finns ju också att köpa i dom flesta länder liksom det finns bra läkare om det värsta skulle hända. Kolla med ett apotek vad som kan vara bra att ta med på resan men värktabletter , febernedsättande , vätskeersättning , plåster, tabletter mot diarre och liknade är alltid bra. Samma sak gäller vaccinationer kolla vad barnet behöver ta och var ute i god tid. Varken jag eller mina barn har varit sjuka på resor.

När det gäller stark sol ska ju barnen skyddas med kläder , hög solskyddsfaktor och tillbringa mycket tid i skuggan.

Personligen så tycker jag att en bärsele är smidigare att ta med än en vagn om man reser med ett litet barn. Men det finns små hopfällbara, lätta vagnar (tror dom kallas paraplyvagnar) som också är lätta att ta med särskilt om barnet vuxit ur bärsele men fortfarande kombinerar vagnsåkandet med eget gående.

När det gäller boende så ska man nog lägga lite mer pengar på det. För med barn blir det nog så att man tillbringar mer tid på hotellet än vad man gjort utan barn. Man behöver så klart inte bo på lyxhotell men man kanske inte ska välja dom sunkigaste och billigaste ställena.

Försäkring bör man naturligtvis ha och stannar man borta kortare tid en 45 dagar brukar dom flesta hemförsäkringar innehålla ett reseskydd. Kolla med försäkringsbolaget. Föräldrarförsäkring betalas ut under ett år utomlands och barnbidrag betalas ut 6 månader utanför EU och 12 månader i EU-länder. Tror också att underhållsbidrag betalas ut under 1 år men är lite osäker. Kolla med försäkringskassan vad som gäller. Sen är det klart är man skriven på en svensk adress och inte har uppgett att man är utomlands eller väntar med att uppge det så kommer ju pengarna in på kontot även efter 6 månader....Naturligtvis uppmanar jag inte någon att fuska utan det är upp till var och en , gör man det kan man dessutom bli återbetalningsskyldig om det upptäcks. Ska påpeka att jag själv aldrig har fuskat med bidrag.

När jag skulle skriva det här inlägget googlade jag lite och hittade en sida med lite tips och litteratur i ämnet. Kika här

Har man möjlighet tycker jag absolut man ska resa med barn. Det är jättekul och man får en mysig kontakt när man umgås med barnet 24 timmar om dygnet och man får roliga minnen tillsammans. Det är mysigt att sitta hemma och tillsammans titta på bilder och minnas. Barn är också ett suveränt sätt att komma i kontakt med lokalbefolkningen. I många länder kommer människor gärna fram och tittar på barnet och man träffar andra barnfamiljer. Vi hängde också en del på lekplatser och där samlas ju knappast turister utan lokalbefolkningen. Jag kunde sitta i timmar och småprata med andra föräldrar när våra barn lekte. I Guatemala blev vi hembjudna till en familj som hade barn i samma ålder som mina. Att jag enbart har positiva erfarenheter av att resa med barn behöver inte betyda att det passar alla. Idag tror jag inte att jag skulle göra en rundresa på 3 månader varken med eller utan barn men jag skulle gärna åka till en plats och stanna 3 månader och kanske göra några kortare utflykter. Tycker också det är helt okey med korta resor på en vecka och några dagar särskilt inom Europa.

Update: En kompis som hade lyssnat på Sommar i P1 idag berättade att fotografen Mattias Klum hade pratat en del om att resa med barn till konstiga ställen. Som han själv hade sagt "Jag ska slå ett stort slag för att det är bra att ta med barn till konstiga ställen över hela världen". Jag har inte hört programmet men det går att lyssna på i efterhand på radions webbplats

11 kommentarer:

Sara sa...

Bra tips för framtiden! ;)

Jag har vänner som har rest mycket med barn, och de säger just att det är sa bra, eftersom man lätt far kontakt med människor, via barnen.

Thérèse sa...

Sara - har du möjlighet så tycker jag absolut inte du ska tveka att resa med bebisen sen. Nadia ska tillbaka till Chile snart med en liten så hon bad mig skriva lite tips. Förhoppningsvis kommer det tips på hennes blogg när hon är ute och reser för jag hoppas verkligen hon inte tar bloggpaus i Chile. Jag vill följa med i bloggen!

Thérèse sa...

Sara - Egentligen är det inte så märkvärdigt att rese med barn. Det gäller bara att kolla upp vad som gäller med bidrag , försäkringar , vaccinationer och sånt. Så anpassa resan efter vad barnet orkar och vill. Som förälder är man ju den som bäst känner sitt barn. Alltså vanligt sunt förnuft är det som gäller oavsett om man reser med eller utan barn.

Anonym sa...

Jag tror att många föräldrar gör det svårare än vad det faktiskt är. Jag har ju inte så mycket erfarenhet inom området, men jag förstår att rutiner behövs, samtidigt som jag kan tycka att det väl inte är hela världen om rutinerna bryts? En del föräldrar kan liksom inte åka hemifrån för att barnet minsann ska ha mat 12.37. Ta med maten då, säger jag.

Lätt för mig att säga, antar jag. :)

Jag hoppas att jag får möjlighet att resa med barn i framtiden.

Thérèse sa...

Johanna - jag är säker på att du får möjlighet att resa med barn. Håller helt med dig att man kan ta med många av rutinerna. Har man en speciell rutin kring t.ex nattningen och en speciell nattsaga som måste läsas och en viss nalle som måste vara med kan man göra allt det och ta med det som behövs oavsett om man reser till släktingar i en annan del av Sverige eller till andra sidan jorden. En spännande sak med att resa med barn som jag glömde nämna i texten är att se världen genom ett barns ögon. Barn är suveräna på att lägga märke till detaljer och småsaker vi vuxna inte alltid märker. Det är kul även om man tar en tur i hemstaden med barnet men väldigt spännande att upptäcka sånt i ett främmande land.

Om jag ska bli lite personlig här verkar du ha bra hand med barn. Trots att min dotter inte har träffat dig så många gånger har du gjort intryck. Senast i går var vi i affären , hon kikade i glassdisken vid kassan och frågade om jag visste vilken glass "flickan som älskar Amelie" tyckte bäst om.

Anonym sa...

Kan tänka mig det - att man får se världen genom barnets ögon. Måste vara ganska roligt.

Haha, har jag gjort ett sådant intryck på henne? Ojojoj. :) Jag vet inte vad det är med mig och barn. Har aldrig tyckt själv att jag har så bra hand om dem. Men systersonen blir ju tokig av glädje när han ser mig...

Thérèse sa...

Johanna - jag tror absolut du har bra hand med barn , du pratade ju och skämtade med dottern. Så gjorde det nog lite extra intryck att du gillade filmen. Konstigt nog älskar hon den filmen fast hon inte förstår franska och bara hinner läsa en del av texten. Hon tycker filmen är så vacker. Hon vill åka till Paris (Disneyland lockar mest då) och hon tycker franska är vacker. Så även om jag inte pratar Frankrike med henne särskilt ofta kanske jag lyckas få henne att bli frankofil utan större ansträngning. Dock har vår japanska kompis i Madrid och min nuvarande japanska granne som vi umgås ganska mycket med fått henne lite farligt intresserad av Japan och japanska;) Fast det går ju att kombinera med frankofili ;)

Anonym sa...

Haha, vad kul att hon kanske utvecklar frankofili utan större hjälp av dig. :)

Thérèse sa...

Johanna -man kan ju hoppas. Jag vill inte påverka för mycket vad mina barn ska tycka eller hur dom ska vara men indirekt gör man det väl ändå. Fast så länge dom inte hamnar i någon religiös sekt eller blir högerextremister (typ sd eller värre) bryr jag mig inte. Min visst en frankofil dotter vore kul.

Nadia sa...

Tack för alla tips! Det var utförligt. Och ssjälvklart tänker jag fortsätta blogga från Chile!

Thérèse sa...

Nadia - det var så lite , var ett kul inlägg att skriva. Ska bli jättekul att få följa med dig till Chile via bloggen.