måndag, juli 14, 2008

Miss universum

Jag har aldrig brytt mig särskilt mycket om skönhetstävlingar. Har väl inte riktigt förstått poängen med att tävla i något så subjektivt som skönhet. Personligen så tycker jag det finns många kvinnor som är mycket vackrare än kandidaterna i dessa tävlingar som har en tendens att se rätt lika ut oavsett vilket land dom kommer ifrån.

Den här typen av jippon är väl inte så stort i Sverige heller men i Latinamerika är det enormt stort. Särskilt i Venezuela som är det land som kommer två på listan över antalet Miss Universum. I huvudstaden Caracas finns flera "miss Universum skolor" där man får lära sig gå rätt , svälta sig smal , säga att man vill ha fred på jorden och kanske också göra några operationer. Måste nog erkänna att trots att jag inte vet så mycket om dom här skolorna tycker jag det känns ganska fånigt. Tjejerna borde satsa på en vanlig skola och en riktig utbildning istället.

Såg i tidningen att årets tävling just gått av stapeln i Vietnam. Vann gjorde 22 åriga Dayana Mendoza från just Venezuela. Av årets fem finalister var fyra från Latinamerika.

1981 vann Irene Sáez från Venezuela Miss Universum och hon har efter det haft en framgångsrik politisk karriär. Först som borgmästare i Chacao en av Caracas rikaste stadsdelar , sen ställde hon upp i presidentvalet -98 men förlorade mot Hugo Chavez. Numera är hon borgmästare på den vackra ön Isla Margarita.

1996 vanns tävlingen av venezuelanskan Alicia Machado. Hon hamnade genast i blåsväder för efter vinsten sa hon att hon fira med att åka hem till Venezuela och äta för det hade hon saknat. Hon vräkte i sig god mat och kakor och gick snabbt upp 10-15 kilo. Donald Trump som äger tävlingen (eller gjorde det då iallafall) kallade henne eating machine, och hotade ta ifrån henne titeln. Fast hon gav vika och bantade snabbt ner sig och fick behålla kronan. Så var hon inblandad i nåt skottdrama där hon körde bil och pojkvännen sköt mot någon eller några. Numera bor hon i Mexico och har en karriär som såpaskådis.

Förutom Miss Universum så är evighetssåpor typ Dallas så kallade tele novelas också väldigt populära i Latinamerika. Många av dessa görs Venezuela men även Mexico och Brasilien är stora länder när det gäller att producera såna här såpor av varierande kvalitet.

6 kommentarer:

AnneliH sa...

Ja, de tar då i ;) Missuniversumskolor hoppas att de får lära sig något bra där. Annars tycker jag nog att uttrycket "The beauty is in the eye of the beholder" är rätt bra. Vad är riktlinjen på skönhet...är det att vara smal? Roligt inlägg och intressant läsning. Ha en bra dag!

Thérèse sa...

Annelih - kul att du gillade inlägget. Håller med om att skönhet sitter i betraktarens öga och därför verkar det ganska knepigt att tävla i skönhet. Miss skolorna verkar lite väl överdrivet. Som sagt är skönhet att vara smal? Personligen tycker jag att många modeller är lite för smala det blir inte vackert utan ser mer osunt ut.

Sara sa...

De asiatiska och amerikanska missarna har väl heller inga förhållningsregler vad gäller plastikoperationer?
Och att tävla i skönhetsideal (smal, vackra tänder, stora ögon, svallande år)...känns ganska urmodigt?

Thérèse sa...

Sara - har dom svenska/europeiska missarna såna förhållningsregler då? Såg en dokumentär och Kina där har dom Miss Plastikkirurgi kanske är det ärligare. Håller med om att det känns urmodigt och kandidaterna ser klonade ut.

Nadia sa...

Det är sjukt hur mycket uppmärksamhet tävlingar som Miss universum får i Latinamerika.
Själv tycker jag att det är rätt skönt att slippa se det i svensk TV

Thérèse sa...

Nadia - håller med , det är verkligen sjukt. Tycker också det är skönt att slippa se det på svensk TV. Fast är det inte någon kanal som sänder det? jag har bara 1,2 och 4 så jag har dålig koll men det känns som nåt till exempel kanal 5 eller TV3 skulle kunna sända