måndag, juli 14, 2008

en film och två böcker

I mitt förra inlägg gnällde jag över att jag vaknat med ont i halsen och känt mig hängig hela dagen. I går kände jag inte det minsta av någon begynnande förkyldning så jag och dottern gick på bio. Vi såg Kung fu Pandan och även jag som vuxen gillade den. Miljöerna var väldigt vackra och väldigt kinesiska och historien väldigt charmig. Så för den som har något barn att gå med kan jag verkligen rekommendera filmen.För den som föredrar böcker framför bio eller inte har något barn att gå med kan jag slänga in två boktips. Jag har precis läst Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón. Den utspelar sig Barcelona på 40-talet och börjar med raderna
"Jag minns fortfarande den där gryningen när pappa första gången tog mig med till De bortglömda böckernas gravkammare."
Det är vad jag kallar prima inledning! En gravkammare för bortglömda böcker redan på första raden. Boken fortsätter lika lovande och jag kan verkligen rekommendera den. Jag har haft den i min ägo sen början av året och det var inte förrän nu i sommar jag tog mig tid att läsa den.

En annan bok som jag nyligen läste är Carry me home av Diane McWhorter. Tyvärr tror jag inte den finns i svensk översättning men trots att den är 700 sidor är det ingen jobbig engelska och ämnet är mycket intressant. Diane McWhorter växte upp i överklassen i Birmingham , Alabama i den amerikanska södern på 60-talet. I hennes skyddade värld märkte hon ganska lite av dom rasmotsättningar som fanns. Hennes bok är verkligen ett gediget arbete i ämnet och hon har fått det prestigefyllda Pulitzerpriset för den. Jag hittade det här sex år gamla reportaget om boken och författaren för den som är intresserad.

Nu ska jag lägga mig, stänga av mobil , vara osocial och läsa , ta det lugnt och hoppas bli av med förkyldningen så jag kan gå på bio imorgon och titta på clowner med barnen på onsdag. Har någon en bra huskur mot förkyldning särskilt halsont och huvudvärk så blir jag glad om ni delar med er. Har ni några bra bok eller filmtips så får ni också gärna dela med er. Flyga drake är väl en av dom böcker som länge stått på min "måste-läsa-lista".

6 kommentarer:

Sara sa...

Jag har också precis läst vindens skugga! Kanonbok!

Thérèse sa...

Sara - ja visst är den bra. Jag har haft den liggande i månader innan jag äntligen läste den och det är en sån bok som man fastnar i direkt och inte kan sluta läsa.

Pumita sa...

Jag älskade Vindens skugga! Hans nya bok är också bra men inte riktigt på samma nivå.

Thérèse sa...

Pumita - jag tyckte också boken var hur bra som helst. Fick den av min pappa i början av året och han sa att jag MÅSTE läsa den , förstår inte varför det dröjde så. Är lite nyfiken på hans nya bok. Måste ta mig till bibliotek eller bokaffär och skaffa Flyga drake också för den har jag tänkt läsa hur länge som helst. Kan verkligen rekommendera Carry me home också även om det på många sätt är en ganska hemsk bok.

Anonym sa...

Tack för boktipsen! Ska kolla om "Vindens skugga finns på mitt bibliotek".
/Anna S.

Thérèse sa...

Anna - det tycker jag absolut du ska göra det är en kanonbok