torsdag, juli 10, 2008

kompis med ex?

Träffade nyligen en kompis jag inte sett på länge. Hon berättade att hon hade ringt upp ett gammalt ex som hon inte hade sett på 8-10 år. Dom var tillsammans några år , gjorde slut ett par gånger men hittade tillbaka till varandra. Fast när det tog sen definitivt tog slut hördes dom bara ett fåtal gånger på mail och telefon. Sen dog kontakten ut. Nu hade hon lyft luren , ringt och dom hade tagit en fika. Tydligen var det hur trevligt som helst och nu hörs dom och ses då och då. Hon sa att dom har saknat varandra och trivs väldigt bra tillsammans som kompisar och hon är glad att hon tog mod till sig att ringa och återuppta kontakten. Båda är upptagna på varsitt håll numera så det är absolut inte frågan om att återuppta förhållandet.

Jag känner faktiskt ett par som var tillsammans i flera år. Flyttade isär. Var sambos på varsitt håll men hade lite kontakt som kompisar. Efter några år så tog deras ny förhållanden slut och efter en tid så återupptog dom sitt förhållande och har nu två barn. Visst finns det par som strular lite fram och tillbaka om dom ska vara ihop eller inte men det här att bli ihop igen efter flera år tror jag är ganska ovanligt. Eller så har jag fel. Det kan ju vara så att man är i en fas av livet då förhålladet funkar bättre några år senare. För många gånger kanske det finns någon form av attraktion mellan två som varit tillsammans även lång tid efter det tagit slut. Det som eventuellt gjorde att förhållandet inte funkade första gången kanske inte längre finns eller inte längre är ett hinder.

Jag har nog själv lyckats ganska bra med att vara kompis med ex men efter en tid har umgänget blivit mindre och mindre och så har jag flyttat en del och då tappat kontakten både med gamla ex och gamla kompisar. För en del verkar det funka helt utan problem att hänga som kompisar men för andra verkar det nästan otänkbart att göra det.

Självklart kan ju orsakerna till varför det tagit slut bidra till hur bra det funkar att vara kompisar efteråt. Har man blivit dumpad för någon annan kanske det inte känns så kul att umgås. Har en person gjort slut men den andra ville fortsätta tillsammans, fortfarande har känslor och går och hoppas kanske det också är besvärligt att vara kompisar. Iallafall i början. Efter en tid kan det kanske fungera om man återupptar kontakten. Fast det är ju inte alla som vill det. Har båda däremot varit överens om att det är bäst att separera och uppbrottet har varit ganska odramatiskt är det nog lättare att vara bra kompisar direkt. Så kanske det också kan bli jobbigt att fortsätta umgås som kompisar när någon träffar en ny partner.

Sen är ju förstås frågan , vill man vara kompis med ett ex och varför? Naturligtvis kan man ju trivas bra ihop som vänner trots att kärleken har tagit slut. Fast många skulle nog också säga att det är bättre att glömma och gå vidare om man inte måste träffas för att man har barn tillsammans , jobbar ihop eller nåt annat.

Det finns naturligtvis inget rätt eller fel men det är kul att höra era åsikter. Kan det funka att vara bra kompis med ett ex eller är det bättre att klippa kontakten helt , försöka glömma och gå vidare? Varför eller varför inte ska man vara kompis med ex? Är det kanske bäst att göra som min kompis och inte höras på ett tag för att sen återuppta kontakten? Hur funkar det att vara kompis med ett ex när någon träffar en ny? Kan man återuppta förhållandet med ett ex efter en lång tid , kanske flera år, och få det att funka?

Det här blev ett svamligt inlägg , lite fulblogg över det. Ska väl påpeka att det här bara är allmänna funderingar och inte något som berör mig eller mitt liv. Kul om det kan bli lite diskussion här i kommentarerna.

10 kommentarer:

AnneliH sa...

Jag skulle nog ha lite svårt att vara "kompis" med något ex om jag inte har barn med "X":et förståss, för då är det ju viktigare att man försöker vara komips så långt det går. Tur att det finns olika varianter här i livet. Man ska nog göra som man själv tycker är bra. Jag det var mitt lilla bidrag;

Thérèse sa...

Annelih - jag förstår dig och jag tror många säger att dom ska fortsätta vara vänner , hörs ibland men det känns lite konstigt och blir med tiden mer och mer sällan för att till slut inte höras mer. En del vill nog inte ens vara vänner utan bara glömma och gå vidare. Självklart ska man göra som man själv känner. Så klart blir det en annan sak om man har barn för då måste man ju ha någon form av kontakt och helst samarbeta så bra som möjligt. Tack för ditt lilla bidrag;)

Sara sa...

Jag blir alltid så förvånad när jag hör om f.d par som "är hur bra vänner som helst". Jag har aldrig lyckats. ;)

Anonym sa...

Jag tror att det beror ganska mycket på orsaken till uppbrottet, och om man har barn ihop. Som du skriver, har den ena blivit dumpad för någon annan, är det nog svårt att försöka fortsätta att vara vänner, iallafall till en början. Det är nog svårt också om man har sårat varandra jättemycket och bråkat mycket vid uppbrottet. Har det mer varit att man gradvis vuxit ifrån varandra utan en massa bråk, kan det nog vara lättare att fortsätta att hålla kontakten. När man har barn ihop är man tvungen att samarbeta kring barnen och kommer oundvikligen ses, så då bör man kunna umgås utan att gräla, för barnens skull. Sedan kan det ju vara så att den ena träffar någon ny, som kanske har synpunkter på hur ofta och hur "hjärtligt" partnern ska umgås med exet... Svartsjuka kan uppstå.
Ja, det var lite funderingar från mig.
/Anna S.

Pumita sa...

Jovisst, kan man vara kompis med x men det beror som sagt på omständigheterna varför det tog slut osv. Ibland undrar jag ändå varför det är så viktigt att vara bra kompisar. I vissa fall verkar det som om att "man inte har fått ett riktigt avslut" och har svårt att släppa taget. Det är rätt skönt att gå vidare och låta det vara som ha varit... om du förstår vad jag menar.

Är det barn med i bilden är det förstås en helt annan grej.

Thérèse sa...

Sara - jag tror nog att det kan vara svårt att lyckas i längden men för en del verkar det funka. Jag vet inte heller om det är något man ska sträva efter. Delvis kanske det är trist att helt bryta kontakten så klart men det kanske också kan kännas jobbigt och då kanske det är skönast för båda att inte ha någon kontakt. Iallafall inte i början. Jag vet inte.

Anna - jag tror också det beror mycket på hur det har tagit slut. I början kan det nog vara knepigt och kännas konstigt att ses som kompisar speciellt om en vill något annat men kanske kan det funka efter ett tag. Eller så är det bäst att bara glömma och gå vidare. Alla får väl göra vad som känns bäst men många gånger tror jag det kan vara svårt att vara jättebra kompisar fast för en del verkar det funka.

Pumita - Jag förstår och tror du har rätt. Det kan vara skönt att släppa det som varit och gå vidare. Det kan nog vara så att man inte fått ett riktigt avslut eller någon fortfarande hoppas på en fortsättning som gör att man envisas med att vara kompisar. Fast det kan nog funka för vissa. Men som sagt många gånger blir det mer nåt man säger och försöker vara fast ingen kanske känner sig helt bekväm med det. Fast efter en tid kanske det kan fungera bättre om man vill återuppta kontakten.

Haydee sa...

Varför skulle man inte vara kompis med sitt ex, om vänskapen fungerar även efter förhållandet? Den andra känner ju dig bättre än många andra, och du honom/henne.

christel sa...

Jag har aldrig lyckats vara kompis med något x. Men jag kan tänka mig att det skulle kunna funka, men inte kanske direkt efter att det tagit slut, kanske mer om man skulle börja träffas efter ett tag och bygga upp vänskap på nytt.

Grattis förresten! Du vann "gissa staden" quizzen! Det rätta svaret var Östersund!

Thérèse sa...

Haydee - jo visst borde det kunna funka och det funkar för många men jag tror det spelar in hur det tagit slut och att båda ska vara överens om att bara vara vänner. För visst är det lite konstigt att bara bryta kontakten med en person som kanske under flera år stått en väldigt nära.

Christel - jo det kanske är lättast om det går ett tag och man börjar bygga upp vänskapen igen. Jag har flera gånger lyckats ha en bra realtion med ex men efter ett tag har vi hörts mer och mer sällan för att till slut inte höras alls.

Thérèse sa...

Christel - Oj jag bara gissade mest för att jag vet att det finns en ö där men jag har verkligen noll koll på Östersund. Kul att jag vann ändå men det var mest tur