tisdag, juli 29, 2008

en resa till fjällen

Under inlägget om Gamla Uppsala fick jag en kommentar om att man borde turista mer i Sverige. Jag kan inte annat än instämma. Jag kan nog ändå säga att jag har rest och bott på en del platser i Sverige men mest då i södra delen och Mälardalen. Visst har jag varit norrut men inte så ofta. Jag har vandrat i fjällen norr om Tärnaby , åkt skidor i Jämtland och Sälen , varit i flera städer vid kusten. Någon gång skulle jag vilja resa riktigt långt norrut. Se Kiruna , Tornedalen , stå vid Nordkap i nordligast Norge och blicka ut över Ishavet och kanske besöka Tromsö och Lofoten. Men det får vänta. Egentligen lockar resor söderut och till storstäder mer just nu.

För en dryg månad sen (straxt efter midsommar för att vara exakt) tillbringade jag några dagar i fjällen. Ganska långt söderut för att vara fjällen. Vi var på gränsen mellan Dalarna och Härjedalen. Jag var först lite tveksam till resan men lät mig övertalas. Jag är egentligen inte så mycket för att åka ut på landet men visst någon vecka på sommaren går bra. Jag åkte med en gammal god vän som jag känt nästan hela mitt liv. En sån som står en närmare än dom flesta , känner en utan och innan och som man kan prata om allt med men som man träffar alltför sällan. Hennes familj har tillgång till en liten stuga. Där vi mest åt god mat , pratade och hade det trevligt och mysigt i största allmänhet. Landskapet var obeskrivligt vackert men tyvärr lämnade jag kameran hemma så jag kan inte bjuda på några bilder. Vi såg till och med renar.

Med risk för att bli lite pekoral tar jag mig friheten att citera Herman Lindqvist för att beskriva känslan att stå på kalfjället: "Jag kom upp på fjället och såg hur hela horisonten var fri och bildade en oändlig cirkel av möjligheter för tankar i alla väderstreck. Jag drog in den friska luften och kände att döden ligger bortom och kärleken hitom"

Känslan att stå där på kalfjället var verkligen fantastisk, omgivningen var otroligt vacker och ljuster från solen som aldrig ville gå ner var smått magiskt. Så turista i Sverige skulle jag absolut gärna göra mer och jag vill se mer av Norrland och svenska fjällen i framtiden. Jag tror också att om jag hade bott kvar i Madrid där det alltid är trångt mellan människor och fullt av ljud så hade en sån här resa varit ett riktigt reningsbad för själen och ett bra sätt att ladda batterierna. Flyttar jag i framtiden utomlands igen ska jag absolut försöka få några dagar i stillhet någonstans på landsbygden i Sverige under sommaren då det är som vackrast. Inte nödvändigtvis just i Norrland för det finns många pärlor i Sverige och jag skulle gärna kunna tänka mig stillhet på en segelbåt också för segling är något jag gillar men tyvärr ägnar mig åt för sällan.


Jag tror inte så många madridbor eller andra innevånare i storstäder i Europa skulle vara så intresserad av några dagar i fjällen egentligen. Om man ska generalisera vill spanjorer gärna åka på semester där det finns en strand , bra restauranger och nattklubbar och gärna trevligt folk att umgås med som pratar spanska. Men en och annan skulle nog uppskatta några dagars svensk tystnad om dom provade.

Några förslag på andra platser i Sverige som är värda ett besök för den som vill turista i sitt eget land?

16 kommentarer:

Cliff Hanger sa...

Jag slår ett slag för Dalarna, runt Siljan!

Thérèse sa...

Cliff hanger - jag håller med , min kompis som nämns i inlägget bor vid Siljan och där är otroligt vackert. Så gillar jag Gotland , Skåne och Västkusten också men det är ställen jag varit ganska mycket på. Ja vid västkusten har jag t.o.m bott - 10 år i Göteborg. Faktiskt har jag också bott några månader i Malmö

Thérèse sa...

Cliff hanger - så är ju vår vackra huvudstad värt ett besök men där är jag född, har bott och numera har jag varit där flera gånger i månaden och det tar bara 40 minuter med tåg från Uppsala, så det känns ju inte som jag turistar där direkt. Men för den som inte kommer till Stockholm så ofta kan turista där rekommenderas.

Pumita sa...

Tällberg är underbart! Jag har inte turistat speciellt mycket i Sverige men ställen jag har gillat är Gränna och Visingsö, Torekov och Mariefred t.ex.

Thérèse sa...

Pumita - Tällberg är jättefint precis som Mora och Leksand , min kompis bor där i trakten så där har jag varit en del. Gränna och Mariefred gillar jag också. Visingsö är en sån där plats jag gärna skulle åka till men ännu har det inte blivit av. även Ven vore kul att besöka

nina sa...

Höga Kusten är ju fint. Och Dalarna. Kommer inte på så många ställen rakt av, har tyvärr inte turistat så mycket i Sverige som jag skulle ha velat. Det blev mest Furuvik, Stockholm och Göteborg när jag var liten.

Fast Härjedalen har jag också varit i och håller med om att det var otroligt vackert. Jag var där på hösten när träden skiftade färg i rött och orange. Så fint! Skulle också gärna se mer av de svenska fjällen.

Costaricaner är lite som madridbor, de vill gärna semestra vid någon strand, helst på ett stort all inclusive-hotell. Jag har nog sett mer av Costa Rica än många här, men det blir väl lätt så eftersom jag är "turist" och de alltid bott här. Precis som många svenskar är dåliga på att turista i Sverige.

Sara sa...

Ju lÄngre jag bor utomlands, desto mer uppskattar jag att besöka Sverige!
Mitt nästa projekt är glasriket i Småland. Att besöka Orrefors och Boda och bo på små mysiga pensionat... Vi får se när det blir. ;))
Tack för ditt mail, förresten, det värmde!

Thérèse sa...

Nina - så blir det ofta , jag har nog sett mer av Spanien än många infödda Madrid-bor eftersom jag var "turist" när jag bodde där. I Sverige blir det ju sällan av att man turistar och definitivt inte i sin egen hemstad. Jag bodde 10 år i Göteborg och har missat flera saker som alla turister gör bl.a har jag aldrig åkt Paddan eller varit uppe i Skanskaskrapan. Håller med dig om att höga kusten är otroligt vackert. Absolut ett ställe att turista i Sverige

Sara - glasrike låter mysigt. Österlen och Bohuslän kan jag också rekommendera. Jag håller med om att man uppskattar Sverige på ett annat sätt när man bor utomlands och bara kommer hit på besök.
Tack för drinken ;) jag får väl bjuda dig på en om några månader... fast den typen av drinkar kan du ju förstås ta emot nu också ;)

AnneliH sa...

Jag skulle också vilja se mer av Norrland. Har bara varit i Hälsingland och åkt skidor i Orfabacken men det skulle vara häftigt att åka dit på sensommaren. Göteborgsskärgård där är det mysigt, likaså Öland (inte på turist ställena) Det finns platser som man inte trodde fanns som ett jag var på i dag, som låg långt in i skogen på en enslig väg vid en sjö. Tystnaden och lugnet kunde man riktigt känna in, som citatet du skrev. Det enda man hörde var fåglarna och bina.

Thérèse sa...

Annelih - jag har varit på öland några gånger men senast var när jag var 10 år så jag skulle gärna åka dit igen. Alvaret , Eketorps fornby, stränder och flera andra ställen skulle vara kul att se. Så vore det kul att åka över bron. Jag har ju också varit alldeles för lite i Norrland och aldrig riktigt långt norrut , södra Lappland är väl det längsta norrut, så jag skulle vilja åka till dom allra nordligaste delarna av Sverige

christel sa...

Jag kan starkt rekommendera Norrland! Men så är jag partisk också eftersom jag i stort sett hela mitt liv bott norröver. Men Norrland är stort - täcker upp halva Sveriges yta nästan, så det finns mycket att se. De flesta städer har sin charm, men det som ger stört "intryck" för nåon som inte har sett det är nog ändå fjällen, vandra eller åka skidor eller pimla fisk på våren. Underbart!

Annars gillar jag Gotland också, men har bara varit där en gång.

Thérèse sa...

Christel - du har helt rätt , Norrland är stort och buntas väldigt ofta ihop. Det täcker ju halva Sveriges yta och där finns mycket att se förutom fjäll och älvar även vackra städer , stränder , skärgård och mycket annat. Jag borde resa norrut mer. Nu var jag bara på gränsen mellan Dalarna och Härjedalen när jag för en dryg månad sen var uppe i fjällstugan med min kompis så det är inte så långt norrut.

christel sa...

Therese: Nej, det är inte så långt norrut egentigen. Det finns så mycket häruppe, men jag känner mest till biten mellan Kiruna och Örnsköldsvik (70 mil eller så?). Några Guldkorn: Höga kusten kring Örnsköldsvik är jättefin, Östersund är en jättemysig stad där det också är nära till fjällen och så sträckan Kiruna - Narvik är imponerande med höga berg och fjordar och utsikten över Lofoten när man kommer över på norska sidan. Befinner mig just nu i Luleå och det är inte fy skam det heller, fin stad, nära havet och med luleälven som flyter fram.

Thérèse sa...

Christel - I Örnsköldsvik har jag varit några gånger för jag kände en som bodde där förut. Har också besökt höga kusten , ulvön , skuleberget och andra områden runt Ö-vik. Jättefint. Sträckan Kiruna - Narvik skulle jag gärna åka. Har hört att om man gör det på våren reser man nästan mellan två årstider , vinter i Kiruna och vår i Narvik. Östersund och Luleå har jag också missat. Ja , jag borde absolut ta bilen norrut och resa runt lite.

Anna Malaga sa...

Österlen, med alla smâ fiskelägen och fina stränder. Ystad.
Vid Vättern och Vänern finns mânga vacka städer att promenera i, Vadstena, Gränna, Borensberg vid strömmen.
Kalmar är livligt (jag gillar att ha folk pâ gatorna) jättemysigt att promenera i: Slottet, centrum, utsikten mot Öland..
Eksjö, en fin gammal trästad.
Höga Kusten är otroligt vacker. Jag vill ocksâ âka till fjällen, har aldrig varit där.

Thérèse sa...

Anna - bra tips. Håller med om att Österlen är otroligt vackert. Jag gillar också Kalmar, Eksjö, Vadstena och Gränna. I Borensberg har jag tyvärr inte varit. Fjällen kan jag rekommendera. Har inte varit där särskilt mycket själv men det var en mysig kort resa jag och min kompis gjorde i juni.