måndag, juli 21, 2008

träningstips

Innan jag flyttade till Madrid november 2005 hade jag varit riktigt flitig med att träna i cirka två år. Flera gånger i veckan tränade jag styrketräning och yogade. Dessutom gick jag ofta långa och raska promenader. Träningen blev efter ett tag ett beroende , något jag måste göra regelbundet för att må bra. Speciellt yogan fastnade jag i och även på resor passade jag på att köra yogaprogram på hotellrum. Jag har aldrig gått på yogacenter och liknade utan körde power yoga och Ashtanga yoga på ett gym. Jag har väl mer sett det som en form av motion och ett sätt att bli vigare och inte intresserat mig så mycket för filosofin bakom yoga.

I Madrid tänkte jag ofta på träning men gjorde inte mer än gick långa promenader. Trots att huset jag bodde i hade gym för boende besökte jag det bara få gånger och då för att spela pingis med sonen. Någon enstaka gång yogade jag hemma i lägenheten men det var ytterst sällan. Kollade även upp gym som hade yogapass men kom aldrig iväg. Visst finns det gott om gym även i Madrid och andra spanska städer men det är inte alls lika stort och vanligt som här att gå på gym. Jag tycker också att i svenska städer ligger ett gym i nästan varje kvarter lika tätt med gym är det inte i spanska städer.

Jag har ju haft problem med mina knän ganska länge men nu efter två operationer är jag bra i knäna och skulle verkligen vilja börja träna igen. Jag vet ju att jag mår bra av det och jag skulle gilla att få lite bättre kondition och bli lite starkare. Just nu rör jag mig mest i vardagen genom att jag cyklar och promenerar mycket samt ibland leker med barn. Vill ha lite mer "seriös" träning. Så vill jag komma igång med yogan igen för jag blev verkligen snabbt vigare av den. Har i sommar provat tennis och fotboll och det var kul men då krävs det ju att man är fler. Vill kunna träna själv när jag har tid och känner för det. Ett gymkort då jag varierar lite mellan styrketräning , olika pass och yoga vore säkert det bästa. Det är ju helt och hållet mitt fel att jag inte tränar så mycket som jag egentligen skulle vilja. Det är bara att jag bestämmer mig och tar tag i det. Inte skyller på ont om tid utan tar mig tid för funkade det i Göteborg så funkar det lika bra här att ta mig tid. Jag är väl tyvärr rätt lat fast jag vet att jag mår väldigt bra av att träna regelbundet.

Så har ni tips på roliga träningsformer och hur man kommer igång så dela gärna med er.


Jag har aldrig publicerat bilder på mina barn och kommer väl inte att göra det i fortsättningen heller. Men den här cirka två veckor gamla bilder då min sexåriga dotter skämtsamt visar hur yoga går till tyckte jag passade inlägget så bra. Jag måste verkligen komma igång med yoga och någon annan form av träning som känns rolig.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Gullig bild på din dotter! Har inga speciella tips på träning, själv är det allt eller inget när jag tränar. Jag gillar att simma eller jogga, och antingen tränar jag väldigt ofta eller inte alls... Långpromenader är ett skönt sätt att rensa hjärnan på om man har mycket omkring sig och känner sig stressad, tycker jag.
/Anna S.

Thérèse sa...

Anna - ja hon är väldigt gullig och hon gillar att vara med på foton och spexa lite som göra grimaser , göra yoga och annat. Hon brukar även vilja att jag ska spela in små filmsnuttar med henne på mobilen då och då. Ofta vill hon att jag ska skicka dom till någon , har gjort det ibland men gör det inte så ofta längre.

Jag känner igen det där med att det är allt eller inget när det gäller träning. Under 2004-2005 tränade jag väldigt mycket , efter det har det blivit ganska lite tyvärr. Före det var det perioder då jag drog igång träning ambitiöst men efter ett tag blev det långa perioder med inget

Johanna sa...

Söt tjej! :)

Jag tipsar powerplate - en träningsform som faktiskt funkar - till alla, men framförallt till dem som har skador på kroppen. Det är dyrt, men sooo worth it! Och så går det fort också. :)

Thérèse sa...

Johanna - låter ju trevligt med träning som går fort;) Men ursäkta min okunskap , vad är powerplate och var hittar man det?

Pumita sa...

Träna är väl att ta i kanske... har varit otroligt lat på sista tiden. Förr gick jag på vattengympa (det är faktiskt kul och belastar inte knäna men passar bättre på vintern) en gång i veckan och ännu längre sedan cyklade jag mycket. Nu blir det mest långa promenader och det är inte så dumt heller (rensar hjärnan bra som Anna skriver) men skulle behöva göra mer. Yoga har jag aldrig testat. Har lite svårt att komma till ro. Din söta dotter verkar inte ha några problem med det. ;)

AnneliH sa...

Vilken härlig bild! När jag vill rensa hjärnan går jag "min" runda på ca 5 km som jag har stegat in...den kan jag nästan gå med förbundna ögon...tråkigt kan tyckas men behövlig ibland. Jag håller med om att det är svårt att få "tummen ur" viljan finns för att träna men oftast stannar det där. Förr hade ett "pass" som jag hade komponerat till egen musik hemma...nu blir det bara promenader. Hoppas du hittar en rolig träningsform.

Thérèse sa...

Pumita - jag kan verkligen rekommendera yoga och det är inte så svårt att göra hemma på egen hand. Det finns en uppsjö av dvds och böcker man kan kika och säkert sidor på nätet som tipsar om bra program att göra hemma. Kan avslöja att dottern bara var så fokuserad den tiden kortet togs. Fast hon är ganska lugn och har rätt lätt att komma till ro, oftast iallafall. Annars håller jag med promenader är bra och rensar huvudet. Nu när vädret är skönt också känns det som man vill utnyttja det och motionera ute istället för på gym.

Annelih - jo jag gillade också bilden. Har inte haft bilder här på barnen förut och det blir väl inte heller i framtiden men den här var så bra att ta med i inlägg om yoga. Jag håller med att promenader i rask takt är otroligt skönt och rensar hjärnan. Ska försöka komma igång...Hoppas också komma igång med nåt yogapass då och då.

Thérèse sa...

Ska väl påpeka att min dotter inte bara är söt och spexar på bilder hon säger också otroligt roliga och söta saker ibland. Någon gång har jag skrivit något hon sagt här på bloggen men oftast låter jag bli. I förra veckan pratade hon om en kompis till mig som hon gillar som jag tyvärr träffar allt för sällan "Även om han inte vill träffa mig mer så kommer jag ihåg i huvudet hur han ser ut och jag kan känna i kroppen hur det känns när han busar med mig" Jag har inte talat om det här för honom. Men han vill såklart träffa henne fast han och jag ses inte särskilt ofta och dottern och han ses ännu mer sällan. Men självklart kommer han att träffa henne någon gång. Fast för barn är ju en månad eller ett halvår så mycket längre än det är för vuxna.

Thérèse sa...

Fast som kommentar till min förra kommentar måste jag påpeka att det här inlägget inte handlade om dottern även om hon är med på bild utan om tips på kul träning och att komma igång med träning. Så kom gärna med bra tips.

Anna Malaga sa...

Vilken söt dotter och vilket mysigt hâr!
Min son är ocksâ en otrolig pajas som har en en hög "töntfoton" och spexfilmer här hemma ;-)
Har tyvärr inga träningstips. Jag gillar inte att träna med simmar eller lângpromenerar gärna.

Thérèse sa...

Anna -ja hon är söt och har långt mysigt hår som är lite rött. Var mer rött när hon var mindre. Hennes pappa är blond och jag mörkhårig så det kanske blir rött då. Sonen var blond som liten men är nu lika mörk som jag. Jag har också mängder av töntfoton. Brukar ju inte ha med foton på barnen här men tyckte det här passade så bra till inlägget. Jag gillar också simning och promenader och att sitta och slöa i soffan eller ute i solen....

Johanna sa...

Powerplate är vibrationsträning.. man står på en vibrerande platta. Vi har ett powerplate center i Gbg och det finns på några gym, men hur det är i mindre städer vet jag inte riktigt.. Det är ganska dyrt med powerplate. Kikki Danielsson använde det i Du Är Vad Du Äter.. Googlar du så hittar du nog bättre förklaringar!

Thérèse sa...

Johanna - tack , ska googla lite och kolla hur det funkar och om det finns här i Uppsala. Kan ju vara kul att prova. Tyvärr såg jag inte när Kicki Danielsson var med i Du är var du äter. Har bara sett programmet någon enstaka gång och just nu har jag inte TV3

Sofia sa...

Jag tänkte också tipsa om vattengympa och cykling... perfekt om du har ont i knäna. Vill du gå på gruppgympa/styrketräna kanske universitetet har ngt, förut när jag pluggade tränade jag på universitetet. Billigt o bra! Nu har jag gått på Friskis o Svettis några gånger. Tycker det är skön avslappnad stämning där också, o de har en ganska bra tidning som man blir inspirerad av (plus att det inte är riktigt lika hiskligt dyrt som på vissa andra ställen).

Thérèse sa...

Sofia - det finns studentgym här men priserna skiljer inte så mycket mot friskis och svettis studentrabatt och dessutom bor jag nästan bredvid ett friskis och svettis så jag har funderat på att köpa kort där. Men än så länge har det bara stannat vid funderingar. Borde ju komma igång och röra på mig lite mer än cykling och promenader men det är segt att komma till skott och få det till en vana. Som min kompis sa se inte kortet som en kostnad utan som en investering. Får väl tänka så. I Göteborg hade jag en kompis som jag tränade tillsammans med ganska ofta och hon var bra på att dra med mig även såna dagar jag helst kände för att sitta hemma och sega. Tyvärr har jag nog ingen sån kompis här i stan utan får försöka hitta motivation på egen hand.