torsdag, juli 31, 2008

Cow Parade

Jag måste tipsa om ett otroligt roligt blogginlägg. Nina i Costa Rica har lagt upp en massa roliga bilder från Cow Parade som pågår i huvudstaden San José nu. Jag har sett Cow Parade i Stockholm för 4 år sen. Det var väldigt kul. Kika på bilderna och det andra videoklippet i Ninas inlägg som ni hittar här

Ninas blogg är för övrigt väldigt rolig , läsvärd, beroendeframkallande, full av vackra bilder och berättelser om vardagslivet i Costa Rica.


Läs mer om Cow Parade här








onsdag, juli 30, 2008

svara i telefon, smeknamn och spanska namn

I Sverige när telefonen ringer lyfter vi oftast på luren och säger vårat namn. Ofta både förnamn och efternamn. I många länder gör man absolut inte så.
Till exempel en spanjor, fransman, japan eller hongkongbo skulle aldrig säga sitt namn. Spanjoren säger "!Digame!" -säg mig! , fransmannen säger J'ecoute" - jag lyssnar eller bara "allo?" hallå?, japanen säger moshi moshi och hongkongbon säger "wei" i luren.

Man kan ju inte veta vem som ringer. Det kan ju vara en felringning , en fiende, kronofogden eller nåt annat obehagligt så då är det ju bäst att inte avslöja för mycket. Det är upp till den som ringer att presentera sig och sitt ärende. Det här var kanske inte helt seriöst men som sagt man svarar aldrig med namn i många länder. Nummerpresentatörer finns så klart även i andra länder än Sverige så man ser vem som ringer.

I Alcobendas utanför Madrid bodde jag på calle Velazquez nr. 8 piso (lägenhet) 1 A det vill säga första lägenheten på första våningen. Så på min dörr stod inget namn utan bara nummer 1 A. I
Spanien har man heller aldrig några namn på dörrarna eller porttelefonen. Att sätta upp en stor färgglad hemgjord skylt på dörren med "Här bor Kalle och Lisa, barnen Gustav och Amanda och katterna Flisan och Missan" ,kanske med bilder på barnen och katterna, skulle troligen chockera grannarna i Spanien. Posten lämnas i postfack direkt innanför porten vilket ju förekommer även i Sverige även om brevinkast i dörren än så länge är vanligast.

Åter till det här med att svara i telefonen. I Sverige tror jag det finns en generationsskillnad hur man svarar. Gamla människor svarar relativt ofta med telefonnummer. Mina föräldrars generation svarar ofta med efternamn eller kanske både för- och efter-namn. Personer i min ålder och yngre brukar vanligen svara med förnamnet. En del kanske till och med svarar med sitt smeknamn som Anki , Bettan , Sussi , Majsan, Bulten , Steken , Fimpen, Tompa, Frippe, Löken eller nåt. Särskilt om smeknamnet är väl inarbetat. Det finns ju personer som nästan aldrig kallas något annat än sitt smeknamn. Själv tillhör jag dom som aldrig haft något smeknamn utan alltid kallats Therese och aldrig Tessan eller Tesse eller något. Vet inte varför. Men ska jag vara ärlig så trivs jag nog bättre som Therese än Tessan även om jag absolut inte tar illa upp om någon kallar mig Tessan eller något annat. En bloggkompis brukar skriva Teresita och det tycker jag är gulligt. Annars är dimunitiv-ändelser som -ito och -ita något man mest använder till barn i spanska. Fast föräldrar kan förstås fortsätta kalla sina barn det hela livet. Jag känner en Paco i 40-års åldern som fortfarande kallas Pacito av sin mamma.

I Sverige finns det en del självklara smeknamn som till exempel Mikael blir Micke , Jan blir Janne, Karl blir Kalle , Joakim blir Jocke, Carolina blir Lina , Charlotta kallas Lotta , Susanne blir Sussi , listan på dom vanligaste smeknamnen kan göras lång. Så kan man ju få smeknamn baserade på efternamn, någon egenskap , intresse eller utseendemässig grej.

Exempel på spanska smeknamn är: Fransisco blir Paco. Antonio blir Toni. Men att José har smeknamnet Pepe, som inte är kortare, kräver en förklaring. Här åsyftas Jesus´ far på jorden, helgonet San José, i den religiösa kalendern omnämnd som Padre Putativo (styvfader), därav P.P. som blivit Pepe. María José får en kvinnlig variant och blir Pepa. Maria Teresa blir Maite , Dolores blir Lola.

Spanjorer har förresten i allmänhet bara ett förnamn men det kan vara dubbelnamn som till exempel Jesus Maria , Maria Teresa, José Maria , Maria Carmen eller till och med Inmaculada Concepción som betyder Den obefläckade avelsen , vilket inte låter lika konstigt på spanska som på svenska. I stort sett alla vanliga spanska namn har namn som hämtats från Bibeln.

Däremot har man två efternamn , både sin mammas och sin pappas. Man byter inte efternamn när man gifter sig och barnet får också två efternamn pappans och mammans första efternamn. Exempel
Mannen heter Pedro Fernández García och hustrun María Sierra Lopez.
De har en dotter som heter Lucía Fernández Sierra. Ibland kan det bli lite lustigt om föräldrarna har vanliga namn så kan man till exempel heta Perez Perez eller Garcia Garcia i efternamn.

Så för att avsluta ett långt inlägg om namn så måste jag nämna den spanska vanan att göra utländska namn spanska.
Några exempel är: Svenska kungen kallas i Spanien Carlos Gustavo , prinsessan Madeleine kallas Magdalena och Carl Filip blir Carlos Felipe, den engelska kronprinsen William kallas Guillermo , Karl Marx blir Carlos Marx o.s.v Även artistnamn ändras som Spice Girls blir Las Chicas Picantes , U2 heter Udos, Bruce Springsten kallas även the boss och på spanska blir det El Jefe , det gamla bandet Wet Wet Wet kallas Los Wets.

ordlös onsdag - vindruvor






Titta på fler ordlösa bilder här

tisdag, juli 29, 2008

en resa till fjällen

Under inlägget om Gamla Uppsala fick jag en kommentar om att man borde turista mer i Sverige. Jag kan inte annat än instämma. Jag kan nog ändå säga att jag har rest och bott på en del platser i Sverige men mest då i södra delen och Mälardalen. Visst har jag varit norrut men inte så ofta. Jag har vandrat i fjällen norr om Tärnaby , åkt skidor i Jämtland och Sälen , varit i flera städer vid kusten. Någon gång skulle jag vilja resa riktigt långt norrut. Se Kiruna , Tornedalen , stå vid Nordkap i nordligast Norge och blicka ut över Ishavet och kanske besöka Tromsö och Lofoten. Men det får vänta. Egentligen lockar resor söderut och till storstäder mer just nu.

För en dryg månad sen (straxt efter midsommar för att vara exakt) tillbringade jag några dagar i fjällen. Ganska långt söderut för att vara fjällen. Vi var på gränsen mellan Dalarna och Härjedalen. Jag var först lite tveksam till resan men lät mig övertalas. Jag är egentligen inte så mycket för att åka ut på landet men visst någon vecka på sommaren går bra. Jag åkte med en gammal god vän som jag känt nästan hela mitt liv. En sån som står en närmare än dom flesta , känner en utan och innan och som man kan prata om allt med men som man träffar alltför sällan. Hennes familj har tillgång till en liten stuga. Där vi mest åt god mat , pratade och hade det trevligt och mysigt i största allmänhet. Landskapet var obeskrivligt vackert men tyvärr lämnade jag kameran hemma så jag kan inte bjuda på några bilder. Vi såg till och med renar.

Med risk för att bli lite pekoral tar jag mig friheten att citera Herman Lindqvist för att beskriva känslan att stå på kalfjället: "Jag kom upp på fjället och såg hur hela horisonten var fri och bildade en oändlig cirkel av möjligheter för tankar i alla väderstreck. Jag drog in den friska luften och kände att döden ligger bortom och kärleken hitom"

Känslan att stå där på kalfjället var verkligen fantastisk, omgivningen var otroligt vacker och ljuster från solen som aldrig ville gå ner var smått magiskt. Så turista i Sverige skulle jag absolut gärna göra mer och jag vill se mer av Norrland och svenska fjällen i framtiden. Jag tror också att om jag hade bott kvar i Madrid där det alltid är trångt mellan människor och fullt av ljud så hade en sån här resa varit ett riktigt reningsbad för själen och ett bra sätt att ladda batterierna. Flyttar jag i framtiden utomlands igen ska jag absolut försöka få några dagar i stillhet någonstans på landsbygden i Sverige under sommaren då det är som vackrast. Inte nödvändigtvis just i Norrland för det finns många pärlor i Sverige och jag skulle gärna kunna tänka mig stillhet på en segelbåt också för segling är något jag gillar men tyvärr ägnar mig åt för sällan.


Jag tror inte så många madridbor eller andra innevånare i storstäder i Europa skulle vara så intresserad av några dagar i fjällen egentligen. Om man ska generalisera vill spanjorer gärna åka på semester där det finns en strand , bra restauranger och nattklubbar och gärna trevligt folk att umgås med som pratar spanska. Men en och annan skulle nog uppskatta några dagars svensk tystnad om dom provade.

Några förslag på andra platser i Sverige som är värda ett besök för den som vill turista i sitt eget land?

att hitta en gammal vän

Alla undrar vi väl ibland vad som hänt med den där bästisen vi hade i förskolan eller på lågstadiet. Ofta tappar man ju tyvärr kontakten efter en tid. Jag har egentligen bara en nära vän jag känt sen mellanstadiet som jag pratar med ofta och träffar då och då. Tyvärr bor vi en bit ifrån varandra så vi ses inte så ofta som vi skulle vilja. Men vi pratar , mailar och smsar ofta. Eftersom jag flyttat en del har jag tyvärr ofta tappat kontakten med många vänner efter en tid. Bor man kvar på en mindre ort blir det kanske så att man stöter på gamla klasskompisar då och då och då har lättare att hålla kontakt.

På låg- och mellan-stadiet hade jag en bästis som jag var med nästan jämt. På högstadiet gick vi i olika skolor men hade fortfarande ganska mycket kontakt. När hon var 16 flyttade hon till England. Som 20åring kom hon tillbaka till Sverige ett tag och vi umgicks en del. Sen flyttade hon tillbaka till England och vidare till Irland och någonstans på vägen förlorade vi kontakten. Jag har utan resultat letat efter henne på facebook men visste inte om hon hade gift sig och bytt efternamn.

Idag sprang vi av en slump på varandra i Stockholm. Det var helt fantastiskt! Som om ingen tid gått alls , vi hade hur mycket som helst att prata om och hennes barn var hur mysiga som helst. Ibland kan det ju tyvärr bli lite stelt och krystat och man känner att man inte har så mycket att säga varandra när man möter gamla klasskompisar. Så kändes det absolut inte mellan oss. Hur som helst bor hon fortfarande på Irland men har precis kommit till Sverige för att njuta av den svenska sommaren i en månad. Hon bor hos sin mamma som inte alls bor långt från mig så vi ska definitivt passa på att ses och ta igen förlorad tid. Nu när vi kan maila, messa och skypa är det inte heller några problem att hålla kontakt när hon återvänder till Irland. Vem vet kanske åker jag och hälsar på för jag har aldrig varit i Dublin men länge velat åka dit.

Det här kanske blev ett lika tråkigt och personligt inlägg som det om mina snygga och bekväma högklackade skor som jag tog bort. Fortfarande lika glad för skorna som jag hittade på rea för en tredjedel av priset men knappast värt ett blogginlägg. Hur som helst alla som har stött på en gammal god vän efter många år och känt att ni fortfarande har mycket gemensamt förstår hur kul del känns att få kontakt igen. Hon är verkligen en supergullig tjej som jag då och då har tänkt på och undrat hur hon har det. Så det är verkligen kul att fått kontakt igen.

måndag, juli 28, 2008

svammel om språk

Jag har hört att lär man känna en person på ett visst språk har man svårt att byta språk med den personen senare. Till exempel utlänningar som träffar en svensk och flyttar till Sverige fortsätter gärna prata det språk dom pratade från början även efter dom lärt sig perfekt svenska. Samma sak för svenskar som flyttar utomlands. Naturligtvis är det inte så för alla men det lär vara väldigt vanligt.

Jag har inte själv varit i samma situation så jag vet inte hur jag skulle göra. Men i bostadsområdet där jag bor bor ganska få invandrare. Jag har iallfall i några sammanhang träffat två män från olika länder i Latinamerika. Vi känner inte varandra särskilt väl och har inte direkt umgåtts men småpratar på spanska när vi möts i området eller på ICA i närheten. För en tid sen träffade jag en av dom i sällskap med hans tonårsdotter. Jag och hans dotter småpratade lite och det visade sig att hon var född i Sverige. Vilket fick mig att inse att han och dottern pratar lika bra svenska som jag. En tid senare träffade jag den andra mannen och hans svenska fru. Så då insåg jag att han också pratar perfekt svenska och har bott i Sverige längre än jag trodde.

Ändå har vi fortsatt småprata på spanska. Delvis för att vi började med det men säkert också för jag tycker det är kul att öva min spanska eftersom jag så sällan har någon att prata med numera. Jag tror inte jag skulle tycka det skulle kännas konstigt att gå över till att prata svenska när vi ses men som sagt vi ses sällan och känner varandra mycket ytligt. Vet inte om det hade varit ett problem att byta samtalsspråk med någon jag känt väldigt väl. Jag träffar ju inte direkt någon av dom här männen varje vecka utan det är högst oregelbundet.

Det har inte med språk att göra men båda har förresten klagat på att svenskarna sitter hemma eller bara besöker varandra när det är så här varmt sommarväder. Då ska man vara ute , umgås , träffa nya människor o.s.v tycker dom. Fast vart ska man gå? I mitt område finns bara en pizzeria om man vill gå ut , ta en kaffe eller en öl och träffa folk. Fast där är inte direkt någon trängsel. Mest folk som kommer och beställer en hämtpizza så risken är stor att man får sitta ganska ensam och inte träffa någon. Lekparken i området är ofta ganska full av folk men dit går man ju bara om man har barn i rätt ålder. Även om jag har det och går dit ofta så brukar jag ytterst sällan prata med dom andra föräldrarna. Det var på något sätt mycket lättare och vanligare i lekparken i Madrid.

En av dom andra få spanskspråkiga i området har jag faktiskt också lyckas lära känna lite grann. Hennes dotter och min dotter går i samma skola och brukar leka ibland. Det har hänt att vi har pratat spanska men tyvärr ganska sällan. Mest blir det svenska som hon pratar helt perfekt fast med barnen pratar hon spanska och då har jag passat på att haka på ibland. Lite synd egentligen för jag borde passa på att utnyttja dom jag kan prata spanska med och hon är otroligt trevlig , vi kan sitta och snacka länge , men oftast på svenska.

Om jag får avsluta med lite skryt nu så har jag alltid trott att så lite som jag har pratat sista året måste min spanska ha blivit bedrövlig. Jag har ju förstås inga problem att läsa, skriva mail och förstå men pratar alltför sällan numera. Men tydligen har spanskan fastnat någonstans för sätter jag väl igång att prata så flyter det på förvånansvärt bra och latinamerikanerna i mitt område har gett mig massor av beröm för min spanska.

Som sagt jag har bara flera gånger hört att det är svårt att byta språk om man har börjat umgås med någon på ett språk. Tror nog att det stämmer för ganska många. Nu var inte mina exempel på ytliga bekanta man byter några artighetsfraser då och då med så bra det kom väl med mer för jag är glad att jag ibland kan prata lite spanska trots att jag inte längre bor i Spanien. Så är jag glad att jag inte låter helt hopplös utan det går faktiskt riktigt bra att prata spanska.

söndag, juli 27, 2008

kulturskillnader

Sverige är exotiskt på många sätt. Nu när det är riktigt behagligt väder är det inte ovanligt att man möter svenskar som klagar på värmen. Sen blir det kallt större delen av året och då kan man klaga på det också. Prata väder och då gärna klaga på vädret är ofta en succé om man vill inleda ett samtal med en svensk. Jag tillhör dom som verkligen gillar sol och värme och har inte det minsta emot vädret nu. Det får gärna fortsätta i flera månader för mig.

Jag har haft en kompis från Paris på besök och vi gick tillsammans och kollade på den gemensamma tvättstugan. Det var till och med så exotiskt att han tog med kameran. Nåt att visa för kollegor och vänner när han kommer tillbaka. Tydligen inte något vanligt fenomen i Frankrike. Jag har fått en och annan spanjor att höja på ögonbrynen när jag har pratat om svenska tvättstugor. Något liknade tror jag inte finns överhuvudtaget i Spanien och dom flesta vill ha sin egen tvättmaskin hemma. Däremot verkar inte torktumlare så vanliga i Spanien för överallt ser man tvätt hänga på balkonger , tak och ställningar ut från fönster.


ganska dålig bild på mina grannars tvätt på min spanska innergård

En annan sak som kan upplevas som exotiskt av många utlänningar är att svenskar så gott som alltid går ut på sin balkong och röker. Det kan vara -20 grader och blåst ute och bakom dom ligger lägenheten tom men man klär på sig ordentligt och går ut på balkongen för ett bloss ändå. Är det riktig kris kan man stå under fläkten. Nu röker jag varken på balkongen eller någon annanstans men jag skulle inte heller röka inne i lägenheten för en inrökt lägenhet känns inte så fräsch. I Madrid jagade jag alltid ut rökande vänner på balkongen och ingen protesterade. Så det är inte självklart att man bara kan tända en cigarett hemma hos någon bara för att man är utomlands. Men chansen att man får röka inne hos någon är betydligt större i Spanien än i Sverige.

I många länder skulle det uppfattas som lite märkligt att sitta tyst hos frisören under en klippning men det är helt i sin ordning i Sverige. Precis som att man kan gå in i en mindre affär utan att säga hej när man kommer , gå runt och titta lite och sen gå ut utan att säga hejdå. Något som nog skulle anses lite märkligt i södra Europa.

Så är det , det här med att vi svenskar precis som japaner tassar runt i strumplästen inomhus och hallen hos en svensk familj kan vara lika full av skor som ingången vid en moské. Precis som med rökning inomhus är det förstås inte självklart att behålla skorna på när man klampar in hos en spansk familj men det är betydligt troligare att man gör det än hos en svensk familj.

Naturligtvis generaliserar jag när jag skriver sånt här och inget sätt är mer rätt eller fel utan jag konstaterar bara att vi är olika. Då och då har jag skrivit om kulturskillnader men det har blivit lite dåligt med såna inlägg sen jag flyttade från Madrid. Ska försöka skriva såna lite oftare för det är kul att diskutera. Finns ju hur mycket som helst att ta upp också. Som sagt jag generaliserar alltid när jag skriver sånt här. Självklart vet jag att alla svenskar inte är lika , lika lite som alla spanjorer är det. Sånt här skriver jag mest på skoj och det är inte menat att ta alltför seriöst.

fredag, juli 25, 2008

Gamla Uppsala

Jag hade för en tid sen besök från Skåne. Det blev lite turistande här i stan. Bland annat var vi ute vid Gamla Uppsala högar (klicka på länken för en kort beskrivning av platsens historia) tittade på gravhögarna , den lilla vackra kyrkan , det fina muséet och tog en fika på det närbelägna café och restaurang Odinsborg där den som känner för det kan dricka mjöd i horn. Fast jag skippade mjödet och nöjde mig med en glass.


kungshögarna


baksidan av kyrkan


Det otroligt fina muséet. Genom det stora fönstret har man en fantastisk utsikt mot högarna


skylt på taket, Odinsborg


Odinsborg

Muséet är verkligen väldigt fint och lärorikt och kan definitivt rekommenderas. Odinsborgs restaurang på övervåningen ska vara väldigt bra och här har man ett av Uppsalas bästa julbord när det är säsong. Året om kan man prova att dricka mjöd i horn. Mjöd finns också att köpa i caféet på bottenvåningen. I närheten ligger även Disagården en bondgård från 1800-talet där man kan se hur jordbruk gick till då , vad man odlade och annat. Har man barn med kan dom få klappa djur. Även här finns ett café. Men vi hoppade över ett besök där för det var mer turistande i stan som skulle hinnas med. Den som är intresserad av historia och har vägarna förbi Uppsala ska absolut inte missa Gamla Uppsala.

onsdag, juli 23, 2008

mera klotter

Jag vet att jag tjatat en del om min andra blogg om väggklotter. Hoppas att fler tycker det är lika kul som jag och hittar dit. Lämnar en kommentar eller skriver i gästboken. Tipsa mig gärna om ni ser kul klotter någonstans så lägger jag upp det i bloggen. Just nu sitter jag på ganska mycket klotter och jag har även fått rapport från London så klotterbloggen börjar bli internationell. Vilket glädjer mig mycket. Klotter på engelska antar jag att alla kan läsa men får jag klotter på andra språk så lägger jag in en svensk översättning också. Just nu finns över 50 inlägg , varje med en eller två meningar eller ibland eller liten dialog av skönt klotter och andra tänkvärdheter. Jag har även ganska mycket kul som inte lagts ut än och då ett inlägg går fort att skriva lovar jag dagliga uppdateringar. Så gå in och läs , skriv en kommentar eller i gästboken och hör av er om ni stöter på klotter. Här finns min klotterblogg

tisdag, juli 22, 2008

vikarierande ordlös onsdag - blomma i Madrid



Jag har fått påstötning att vikariera för ordlös onsdag även den här vecka. Hoppa verkligen några hittar hit för det känns svårt att sprida men vi blev ju en hel del förra veckan och förhoppningsvis blir vi fler den här. För er som inte vet är det här ett projekt för att som har en blogg. Man lägger upp en bild utan text och länkar i Mr Linky under. En direktlänk till just det inlägget. Nu blev det här inlägget inte så ordlöst så jag kan passa på att skriva att den här bilden är inte tagen av mig utan av en fotointresserad kompis i Madrid under en promenad i en park.

Plaza Mayor

Nadia skrev nyligen ett inlägg om spanska plazas det vill säga spanska torg. Kan helt instämma med henne om att spanska plazas inte liknar svenska torg där det ofta är ganska dött och några alkisar sitter på en bänk och ibland står en mer eller mindre fantasifull staty mitt på. Här på Stora Torget i Uppsala finns inga uteserveringar utom den hamburgerrestaurangen Max har. Ganska dött kvällstid , jag även på dagen också faktiskt. Spanska plazas har ofta ett kul folkliv och många uteserveringar. Det är en plats där man samlas , möter vänner och gärna dröjer sig kvar med en café cortado eller en tinto de verano. Mitt i hjärtat av Madrid ligger det oerhört vackra Plaza Mayor med ett underbart folkliv och många uteserveringar. Inget för den som letar budgetalternativ dock. Jag betalade 5 euro för ett glas apelsinjuie där. Visst kan det också kännas lite turistiskt med menyer på olika språk och kypare som talar både engelska och tyska. Men torget är vackert och en bra utgångspunkt för strövtåg i Madrid. I ett hörn av torget ligger också en turistinformation. Vill man ha mer genuint spanskt folkliv skulle jag rekommendera det närbelägna Plaza Santa Ana men det är absolut inte lika vackert som Plaza Mayor. Fast för barnfamiljen kan Santa Ana vara ett bra alternativ då det i anslutning till alla uteserveringar ligger en lekplats där man kan ha uppsikt över barnen när man sitter och dricker kaffe eller ett glas vin och några tapas.








Så här vackra bilder har dock inte jag tagit av Plaza Mayor i Madrid utan dom är från Wikipedia Den som kan spanska kan klicka på länken och läsa lite mer om torgets historia. Så gott som varje spansk stad har ett Plaza Mayor precis som nästan alla svenska städer har ett Stora Torget eller Stortorget. Ett annat berömt Plaza Mayor i Spanien är det i staden Salamanca som ska vara väldigt mysigt. Tyvärr har jag aldrig varit i Salamanca men hört att det är en trevlig stad. Men vid ett besök i Madrid är absolut ett besök och kanske en cortado eller tinto de verano på Plaza Mayor ett måste.

valnötsolja

Idag har jag fått något väldigt trevlig. En presentkorg med olika kryddor , oljor , vinäger , aioli gjord på olivolja och ett kaffe som ska vara extra gott. Bland oljorna fanns en flaska valnötsolja. Jag fick veta att det skulle vara väldigt gott på varm getost. Annars vet jag inte riktigt vad det passar bäst till. Funkar den bäst som sallandsdressing eller i matlagning? Så om någon har förslag och tips på hur man använder valnötsolja skulle jag bli väldigt glad.

Magdalena

Idag har jag namnsdag men något större firande lär det knappast bli. Dels brukar jag inte fira, få om ens någon brukar komma ihåg mina namnsdagar och idag är det dessutom inte Therese utan mitt andra namn som många som känner mig inte ens vet om. Men om någon absolut vill skicka presenter , bjuda på fika, en middag/lunch på restaurang, bio, en resa eller något annat kul är det absolut inte förbjudet. Tvärtom jag blir hur glad som helst. Men det går också lika bra med komma ihåg mig ett grattis på namnsdagen här på bloggen , via telefon , mail, sms eller direkt till mig. Eller det går lika bra att låta bli för ska jag vara ärlig bryr jag mig inte så mycket om namnsdagar. Jag får väl ta det som en ursäkt att köpa en glass eller godis även om jag aldrig brukar behöva en ursäkt för det. Jag äter det när jag är sugen. Förresten delar jag namn med bland annat en flod i Colombia och en kvinna i Bibeln som ska ha stått nära Jesus. I Spanien där alltid namn skrivs mera spanska dvs. jag heter Teresa , Karl Marx heter Carlos Marx, engelska kronprinsen heter Guillermo o.s.v heter prinsessan Madeleine också Magdalena.

måndag, juli 21, 2008

gränsen för otrohet?

Nyligen såg jag en bra film på TV som hette De älskande på café de Flore. Filmen visades i två delar och handlar om Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre. För er som inte har sett den så är den absolut sevärd. Bra skådisar , intressant historia , vackra Paris-miljöer och allt på franska. Bland mycket som tas upp i filmen får man också följa det speciella förhållande dessa två hade. Dom hade en överenskommelse att dom fick ha förhållanden med andra men alltid skulle berätta allt för varandra. Båda hade förhållanden med andra som varade i åratal liksom kortare historier.
Senare lär Simone de Beauvoir ha sagt att det kanske inte var något hon skulle rekommendera och speciellt en del av personerna i deras andra förhållanden hade blivit väldigt sårade.

För dom flesta skulle det nog vara väldigt svårt att ha en sån överenskommelse i sitt förhållande. Jag har inga moraliska synpunkter på det utan är två personer överens och anser att det funkar så lägger jag mig inte i. Fast själv tror jag att jag skulle ha svårt att leva så.

Jag kom att tänka på en psykolog jag träffade när jag för längesen deltog i ett experiment man
fick lite betalt för. Man skulle svara på lite frågor om påhittade hjälpprojekt i u-länder. Efteråt frågade psykologen eller om han var psykologstudent om vi skulle gå ut och ta en öl. Fråga mig inte varför men det gjorde vi. Han var väl säkert okey men han hade några papper om vad man sätter gränsen för otrohet. Han ville att jag skulle svara på en skala från 1-10 hur mycket otrohet olika saker var som t.ex en kyss , hångel ,sex , flirt mm.

Jag var väl inte överdrivet road för jag tyckte han tjatade för mycket. Dels visste jag inte vad jag skulle svara och dels hade jag ingen pojkvän att vara otrogen mot eller som kunde vara otrogen mot mig. Fast det visste ju inte han och man kan ju ha åsikter om det trots avsaknad av pojkvän. Kanske var det mest för han tjatade så mycket om det och liksom pressade mig på svar som jag blev less. Som sagt han var okey men det blev ingen mer träff än den ölen för lite tjatig var han iallafall just då.

Nu är inte jag någon psykolog och tänker inte tjata utan här är det frivilligt att svara. Var går gränsen för otrohet? En kyss? sexchatt/flirtande över nätet som aldrig leder till något fysiskt? att ha en nära vän av motsatta könet som man delar tankar och förtroende med som man inte alltid delar med sin partner? hångel? flirtade? känslor för någon annan som man aldrig lever ut? eller något annat?

Om ens partner är otrogen ska man alltid utan pardon bryta då eller kan det vara lika bra att förlåta och gå vidare tillsammans eller är det för svårt? Om man själv varit otrogen ska man då alltid berätta eller kan det vara lika bra att inget säga för det man inte vet har man inte ont av och det kommer ändå aldrig att hända igen? Ska man om man senare ångrat att man inte berättat ta upp det långt senare kanske flera år efter det hände och kanske till och med efter det att man separerat?

Naturligtvis har vi alla olika åsikter och värderingar om vad gränsen går , om man ska bryta eller förlåta och om man ska berätta eller inte. Det finns inga rätt eller fel svar på sånt här men jag är lite nyfiken på vad ni som läser här tycker och hur ni resonerar. Eftersom jag skriver om andra länder ibland skiljer sig sånt här mellan olika länder? I så fall på vilket sätt? Fast mest är jag intresserade av era värderingar och varför oavsett var ni kommer ifrån.

träningstips

Innan jag flyttade till Madrid november 2005 hade jag varit riktigt flitig med att träna i cirka två år. Flera gånger i veckan tränade jag styrketräning och yogade. Dessutom gick jag ofta långa och raska promenader. Träningen blev efter ett tag ett beroende , något jag måste göra regelbundet för att må bra. Speciellt yogan fastnade jag i och även på resor passade jag på att köra yogaprogram på hotellrum. Jag har aldrig gått på yogacenter och liknade utan körde power yoga och Ashtanga yoga på ett gym. Jag har väl mer sett det som en form av motion och ett sätt att bli vigare och inte intresserat mig så mycket för filosofin bakom yoga.

I Madrid tänkte jag ofta på träning men gjorde inte mer än gick långa promenader. Trots att huset jag bodde i hade gym för boende besökte jag det bara få gånger och då för att spela pingis med sonen. Någon enstaka gång yogade jag hemma i lägenheten men det var ytterst sällan. Kollade även upp gym som hade yogapass men kom aldrig iväg. Visst finns det gott om gym även i Madrid och andra spanska städer men det är inte alls lika stort och vanligt som här att gå på gym. Jag tycker också att i svenska städer ligger ett gym i nästan varje kvarter lika tätt med gym är det inte i spanska städer.

Jag har ju haft problem med mina knän ganska länge men nu efter två operationer är jag bra i knäna och skulle verkligen vilja börja träna igen. Jag vet ju att jag mår bra av det och jag skulle gilla att få lite bättre kondition och bli lite starkare. Just nu rör jag mig mest i vardagen genom att jag cyklar och promenerar mycket samt ibland leker med barn. Vill ha lite mer "seriös" träning. Så vill jag komma igång med yogan igen för jag blev verkligen snabbt vigare av den. Har i sommar provat tennis och fotboll och det var kul men då krävs det ju att man är fler. Vill kunna träna själv när jag har tid och känner för det. Ett gymkort då jag varierar lite mellan styrketräning , olika pass och yoga vore säkert det bästa. Det är ju helt och hållet mitt fel att jag inte tränar så mycket som jag egentligen skulle vilja. Det är bara att jag bestämmer mig och tar tag i det. Inte skyller på ont om tid utan tar mig tid för funkade det i Göteborg så funkar det lika bra här att ta mig tid. Jag är väl tyvärr rätt lat fast jag vet att jag mår väldigt bra av att träna regelbundet.

Så har ni tips på roliga träningsformer och hur man kommer igång så dela gärna med er.


Jag har aldrig publicerat bilder på mina barn och kommer väl inte att göra det i fortsättningen heller. Men den här cirka två veckor gamla bilder då min sexåriga dotter skämtsamt visar hur yoga går till tyckte jag passade inlägget så bra. Jag måste verkligen komma igång med yoga och någon annan form av träning som känns rolig.

min andra blogg

Jag har varit lite dålig på att uppdatera min andra blogg om väggklotter. Nu är jag igång igen och idag har jag varit ute och fixat några ärenden och då passat på att klotterspana lite. Så kika gärna in på Klotterbloggen och lämna gärna en kommentar eller skriv i gästboken. Stöter ni på något roligt klotter så rapportera gärna i mail , en kommentar eller i gästboken så lägger jag upp det. Klotter från utlandet är lika välkommet som svenskt klotter.

lördag, juli 19, 2008

fulkina

För cirka fyra månader sen skrev jag ett inlägg om svenska kinarestauranger Idag hittade jag av en slump den här texten av Herman Lindqvist i samma ämne. Dom flesta svenska kinarestauranger serverar mat som är okey , ofta är det billigt och portionerna är generösa. I allmänhet är ölen billig och många alkisar och kanske ungdomar som ännu inte har åldern inne sitter och dricker där. Jag minns en gång när jag var 17 år var vi åtta kompisar som gick till en kinakrog med mattvång , beställde en vårrulle och åtskilliga starköl. Svenska kinakrogar är ofta ganska sunkiga så kallade fulkina och även om maten är okey så smakar den inte som i Kina. Inredningen är ofta tråkig eller kryddad med vulgära attiraljer av asiatisk modell. Herman Lindqvist nämner en restaurang på Hornsgatan på Söder i Stockholm som heter Ho. Jag har tidigare hört att det ska vara ett ställe dit kineser går och där maten smakar som i Kina. Eftersom så många svenskar numera reser till Kina tycker jag det är lite synd att inte fler krogar vågar satsa på att servera riktig kinesisk mat. Många som har besökt Kina och ätit mat där skulle nog uppskatta att kunna äta samma mat på någon svensk kinakrog. Maten jag har ätit i Kina har varit mycket mer varierad och mycket mer kryddad än svensk kinamat där kryddorna ofta lyser med sin frånvaro. Dessutom har jag aldrig sett friterad banan med glass i Kina.

Jag är ju i Stockholm då och då och ska troligen dit nästa vecka. Så jag är lite nyfiken på att prova Ho. Är det någon som har varit där som kan rekommendera stället? Eller är det någon som känner till någon mer kinarestaurang där maten smakar som i Kina.

På tal om mat så har min japanska granne nyligen kommit hem från ett besök i Japan. Hon har med sig diverse märklig mat som jästa bönor som ska lukta värre en surströmming men vara både goda och nyttiga och bläckfisklever som ska ätas rå. Jag har blivit inbjuden att smaka dom japanska delikatesserna. Det låter ju trevligt och spännande även om jag känner en viss tvekan. Fast jag är också väldigt nyfiken och tycker det är väldigt spännande att prova mat jag aldrig tidigare har ätit. Fast ännu har jag inte vågat mig på surströmming så vi får se hur det går med dom illaluktande bönorna. Men det låter spännande och förhoppningsvis blir det lite provsmakning någon gång nästa vecka. Om jag inte fegar ur så kommer självklart rapport här på bloggen.

Här finns lite att läsa om natto , dom jästa bönorna som ska innehålla rikligt med b12 vitamin. Men den starka lukten och kletiga konsistensen gör den till ett livsmedel som kräver en viss invänjningsperiod. Hm , vad har jag gett mig in på?


Natto , jag hittade bilden på Wikipedia

Polisen i Sevilla

Jag tror att jag berättade den här historien för längesen på min gamla blogg men jag tänkte ta mig friheten att dra den igen. Pratade om den igår med en kompis som var med och han sa att det var bloggmaterial så vi kör.

För tio år sen åkte jag till Sevilla och började plugga spanska. Jag kunde inte många ord på spanska. Ska jag vara ärlig lärde jag mig ganska mycket men kanske inte så mycket som jag borde ha gjort på ett halvår. Efter skolan umgicks jag mest med svenskar och engelskspråkiga personer. När jag sen ett år senare åkte till Cadiz i tre månader lyfte min spanska verkligen och jag började läsa böcker och blev ruggigt bra. I Cadiz umgicks jag dels med spanjorer och dels hade jag klasskompisar som kunde lite eller ingen engelska. Jag var också ensam svensk i klassen och vi läste spanska på en ganska avancerad nivå så spanska blev det språk vi talade tillsammans efter skolan. Dessutom jobbade jag på en bar med nästan bara spanska stamgäster som förväntade sig att jag småpratade med dom. Jag tjänade uselt men såg det som ett sätt att få öva språket.

Åter till Sevilla. Jag bodde verkligen mitt i centrum på en gågata full av affärer. Under min lägenhet låg en skoaffär. I Spanien och särskilt i södra Spanien stänger det mesta för siesta ungefär mellan 14-17. Det var ungefär när allt började stänga som jag kom hem från skolan. En dag var jag ganska trött och det var väldigt varmt. Så jag öppnade balkongen och la mig på sängen för att ta en liten siesta. Jag hade en konstig dröm att någon stod och tittade på mig vid fotändan av sängen. Kändes lite otäckt när jag vaknade men jag var ju ensam i lägenheten så det måste ha varit en dröm.

Någon timme senare märkte jag att plånbok , kamera, mobiltelefon och lite andra saker var borta. Letade överallt men insåg till slut att någon måste klättrat in via balkongen och tagit mina grejer. Kameran var inte värd så mycket och i plånboken kanske jag hade cirka 1000 kronor. Men det är ju jobbigt att bli av med VISA-kort , körkort och annat man har i plånboken. Så var det ju fruktansvärt obehagligt att någon eller några varit inne i lägenheten mitt på dagen när jag låg och sov.

Eftersom många spanjorer pratar väldigt dålig engelska eller ingen alls så tog jag med mig en svensk kompis till polisen dagen efter inbrottet. Han var väl inte mycket bättre än mig på spanska men vi tänkte hjälpas åt och fixa anmälan på spanska. Polisen var oerhört vänlig och jag fick fylla i hur mycket papper som helst och svara på massor av frågor. Han pratade dock ingen engelska men min kompis och jag fixade anmälan hur bra som helst på spanska. Polisen visade otroligt stor sympati och förhörde sig om hur jag mådde efter det som hade hänt och beklagade det flera gånger. Det kändes väldigt bra och seriöst.

Under den här perioden i Sevilla fastade vi otroligt mycket. Det var utgång flera gånger i veckan. Så också den här kvällen. Några andra kompisar och lite öl väntade på oss i min lägenhet. Vi gick hemåt genom staden och kände oss verkligen nöjda med hur bra det hade funkat att svara på frågor , fylla i blanketter och berätta vad som hänt. Väl framme vid mitt hus så stod en man och ringde på min porttelefon. Han såg ut ungefär som George i Seinfeld fast lite tjockare , mer flint och mer andalusiskt utseende. Han skulle upp till min lägenhet och säkra spår.

Han hade med sig en portfölj med diverse spännande grejer. Ja , det såg ut som en riktig detektivutrustning. Han penslade något pulveraktigt på balkongdörrens fönster och glasbordet och kollade sen fingeravtryck med ett enormt förstoringsglas. Han var klädd i vit skjorta och kostym , klagade ständigt på värmen för det var en extremt varm dag och torkade svetten från flinten med en näsduk. Han tog tacksamt emot två öl från mina kompisar och pladdrade på om olika brott han undersökt. Varannan mening han sa var que calor - vilken värme. Hela situationen kändes en aning absurd. Han kändes som en parodi på någon detektiv typ Inspector Clouseau.

Fast samtidigt kändes det oerhört seriöst att polisen skickade hem en man för att under två timmar leta spår i min lägenhet för ett relativt litet brott som jag hade råkat ut för. Kameran och andra grejer jag blev av med var inte värda särskilt mycket jobbigast var att fixa nytt VISA och körkort från Sverige och få det skickat till Spanien. Så klart också besvärligt att vara helt utan pengar eller möjlighet att ta ut men jag fick låna så jag klarade mig tills mitt bankkort kom. Så var det förstås otroligt obehaglig känsla att någon varit i min lägenhet när jag låg och sov.

fredag, juli 18, 2008

navelskåderi angånde hälsingar

När jag mailar en vän undertecknar jag det oftast med kram Therese. Ibland kanske till och med pussar och kramar jag saknar dig vännen eller "bara" kramar. Det betyder ju inte mer än att vi är vänner , jag gillar och saknar dom. Därför kan det bli ett sånt antiklimax och kännas som ett väldigt avståndstagande när en vän svarar ett sånt mail eller sms med bara mvh eller slash och namnet. Egentligen ska man väl inte bry sig om sånt eller känna att det är avståndstagnade men jag gör det tyvärr. Hur skriver ni hälsningar och vilka svar önskar ni få? För inte känns det bra när ni skriver kram och får mvh tillbaka? Jag hoppas fler kan hjälpa mig med att musik på nätet (kolla några inäggg längre ner i bloggen) samt att ni svarar kram till vänner som skriver det för annars känns det konstigt för den som skriver.

torsdag, juli 17, 2008

hjälp med musik på nätet och konvertera youtube-klipp till mp3 filer önskas!

Jag är medveten om att dom två inlägg under detta är väldigt långa. Men jag tycker själv dom blev bra och intressanta så jag hoppas ni är några som orkar läsa.

Jag har en mobil med bland annat mp3 spelar och radio. Oftast lyssnar jag på radio när jag cyklar , promenerar eller åker buss. Problemet är att det kanske inte alltid är något man vill lyssna på , på radion. Ibland vill man hellre lyssna på lite skön musik. Visst kan jag ladda ner låtar från mina cd-skivor till mobilen. Men jag skulle också vilja ladda ner enstaka låtar utan att behöva köpa en cd-skiva.

Är det någon som har tips på någon bra sida på nätet där man kan hitta och ladda ner musik gratis. Helst i mp3 eller mp4 format. Jag har också hört om program som kan konvertera youtube-klipp till mp3-format. Dessa ska visst finnas att ladda ner gratis. Kan någon rekommendera ett sånt program och lite kort förklara hur det funkar eller visa var man kan hitta instruktioner? Jag blir verkligen jätteglad om någon kan hjälpa mig med det här.

kineser i Sverige

Jag har varit förkyld och känt mig hängig hela veckan så det har blivit ovanligt mycket TV. Eftersom jag fortfarande känner mig lite hängig så blir det troligen en slö kväll i soffan idag också. Till mig stora förtjusning är det tre dokumentärer om Kina ikväll som verkar intressanta.Kl 19.30 på SVT2 Godnatt Beijing som handlar om hur det byggs i explosionsartad takt och hur gamla hus rivs och folk tvingas flytta i den kinesiska huvudstaden.

Sitter man kvar framför SVT2 så kommer kl. 20.00 dokumentären Kinas Dubbelspel OS i Peking invigs den 8/8 08 klockan 08 och tidpunkten är vald med omsorg. Siffran 8 är ett lyckotal i Kina. Men det finns en dubbelsidighet i arrangemanget: En hyllning till idrotten och dess utövare, men också ett fantastiskt propagandaverktyg för enpartistaten.

Slår man sen över till Kunskapskanalen kl. 21.00 så visas dokumentären Chinese school om det tuffa skolsystemet i Kina och hur krävande det är att lyckas få ett resutlat som räcker så att man ska komma i fråga för dom tuffa antagningsproven till universitetet.

Häromdagen såg jag ett program på Kunskapskanalen om kineser som turistar i Europa då kanske inte Sverige är det mest intressanta alternativet även om fler och fler kineser hittar även dit. Man fick i programmet följa en gruppresa i Paris. Alla måltider ingick i resans pris och samtliga åts på kinarestauranger. Så pratades det om småsaker som vi i Sverige kunde tänka på för att kinesiska turister ska känna sig mer välkomna. I Kina uttalas siffran 4 ungefär som ordet för död och betyder därför otur. Så man kanske inte ska boka in en kines i rum nummer 4 , 44 eller 444 på ett hotell. I Macao som är den enda kinesiska stad där kasinospel är tillåtet vimlar det av kasinon. Framför varje kasino finns enorma fontäner. Fontäner är oerhört populära i Kina , det finns gott om dom och porlande vatten betyder lycka i Kina. Så hotell som vill satsa extra på kinesiska gäster kan skaffa en liten fontän i lobbyn eller utanför. I Göteborg finns det häftiga Hotell Avalon som är inrett efter feng shui principer och till och med feng shui certifierat av kinesiska experter. En annan sak som kanske är svår att göra något åt är att en stor andel av kineserna röker och är vana att röka överallt. Kanske kunde man satsa mer på rökrum som vissa ställen redan har , istället för att slänga ut rökare i regn och kyla.

Misslyckade etableringar, underliga affärer och tro på det övernaturliga togs också upp så intervjuades en kinesisk journalist bosatt i Sverige om att som kines leva och arbeta i Sverige. Skillnader och likheter mellan Sverige och Kina. I Tanumshede i norra Bohuslän skulle ett stort kinesiskt center med massor av affärer för kinesiska prylar byggas av en Mr Lee 2002. Fortfarande är inget byggt i Tanumshede men på andra platser pågår liknade satsningar som kan kännas lite märkliga. Bland annat har jag hört om något utanför Kalmar. Nyligen öppnade Dragon gate vid E4 nära Älvkarleby i norra Uppland. Jag åker sällan norrut men två gånger har jag faktiskt passerat och jag är lite nyfiken på att besöka stället.

Dragon gate är tänkt att vara en mötesplats för svenska och kinesiska affärsmän. Här finns bland annat ett hotell , två restauranger, affärer , museum , ett shaolintempel innehållande en kung fu skola, flera vackra stenstatyer och ett stort kinesiskt torg med en stor staty av Guanyin , ett "buddhistiskt helgon" allt väl synligt från E4. Efter att Dragon Gate blivit klar, planeras för "Dragon City", en kinesisk stad i närheten. Man vill däribland bygga världens största Buddha och få hit en levande panda. Jag tycker satsningen känns en aning märklig främst kanske när det gäller val av plats långt från någon större stad eller större flygplats. Men vad vet jag det kanske blir succé.

Jag gillar Kina och har själv varit där tre gånger men jag känner att jag vill återvända för det finns så många platser i Kina jag inte sett. Till exempel har jag aldrig varit i varken Shanghai eller Beijing. Men jag har varit i Macao och sett alla kasinon men inte något från insidan. Spel är inte riktigt min grej. Trots problem och brist på demokrati är Kina ett oerhört intressant land som snabbt förändras otroligt mycket. Man kan verkligen känna energin i förändringsprocessen på plats i Kina även om man bara kommer som turist. En känsla som är svår att beskriva men jag tror alla som någon gång satt sin fot i Kina förstår vad jag menar.


Bilden på Fontana di Trevi har inte mycket med texten i inlägget att göra men eftersom jag precis som kineser uppskattar vackra fontäner väldigt mycket tänkte jag att jag kunde visa en bild på en väldigt känd och vacker fontän. Jag kastade en slant i den när jag var där så jag kommer att få återvända till Rom och det vill jag verkligen.

För er som inte kan se programmen jag tipsar om i det här inlägget kolla om dom går i repris eller går att se på svt.se. Många program går att se där i efterhand.

resa med barn

Jag har lovat att skriva ett inlägg om att resa med barn. Det känns lite svårt för jag är verkligen ingen expert på området. Men jag har gjort två längre resor med mina barn när ett var 6 månader respektive 2 år och det andra var 6 respektive 8 år. Första gången reste vi runt i Mexico och Centralamerika i 3 månader. Andra gången åkte vi till Venezuela och reste runt i 5 veckor. Utöver dom här resorna har jag gjort kortare resor i Europa samt bott utomlands med mina barn. Fast att bo utomlands på en plats där barnen går i skolan och har kompisar är en annan grej än att resa runt så det tar jag inte upp i inlägget. Det blir ju en vardag även under palmer och strålande sol. Så mycket skilde sig inte min vardag i Madrid från svenska småbarns föräldrars vardag i Sverige.

Först och främst kan jag säga att långa flygresor kanske med byten och lång väntan på en flygplats är inte så kul med barn. Fast ändå tycker jag det har gått mycket bättre än jag trodde när jag har rest med mina barn. Några knep kan ju vara att ha med saker som lugnar barnet och som barnet känner sig trygg med som till exempel napp , gosedjur , snuttefilt mm. Även ritblock , målarböcker , kritor , sagor och någon favoritleksak kan vara bra att ha i handbagaget. Ett annat tips är att vara i incheckningen vid god tid så man kan få platser som funkar bäst t.ex med större benutrymme, när toaletter eller vad man nu har för krav. Många flygbolag låter också familjer med små barn gå ombord på planet först. Fast jag vet inte , personligen kan jag lika gärna sitta och vänta i gaten till sist som att gå på först och vänta länge ombord på planet.

Blöjor , barnmat , bröstmjölksersättning och annat finns att köpa på dom flesta ställen. Precis som nappar och leksaker. Små barn kan också äta avokado och banan eller annan skalad frukt beroende på utbudet i det land man reser. Jag gav min 6 månaders dotter en hel del avokado och banan i Mexico och Centralamerika.Under den resan ammade jag henne så det var inga större problem med mat den fanns alltid till hands.

Varje förälder känner ju sitt barn bäst och vet vad som funkar bäst. Men generellt kanske man ska hålla buss och tågresor korta eller bara göra någon lång ibland. Inte åka runt i samma takt som många backpackers utan barn. Det kan ju vara bra att ta det lugnare och anpassa aktiviteter till barnen och kanske inte stressa runt på 10-15 sevärdheter om dagen. Vissa sevärdheter uppskattar ju också barn mycket. Min sexåring blev väldigt förtjust i mayastäderna Tikal, Palenque och Copan som låg inne i djungeln och likande ruinstaden i filmen Djungelboken. I träden kunde man också titta på apor och papegojor också det populärt. I Caracas i Venezuela valde vi bland annat att tillbringa en eftermiddag på stans fina zoo , mycket populärt.

Ett reseapotek är ju bra oavsett om man reser med barn eller inte. Mycket medicin finns ju också att köpa i dom flesta länder liksom det finns bra läkare om det värsta skulle hända. Kolla med ett apotek vad som kan vara bra att ta med på resan men värktabletter , febernedsättande , vätskeersättning , plåster, tabletter mot diarre och liknade är alltid bra. Samma sak gäller vaccinationer kolla vad barnet behöver ta och var ute i god tid. Varken jag eller mina barn har varit sjuka på resor.

När det gäller stark sol ska ju barnen skyddas med kläder , hög solskyddsfaktor och tillbringa mycket tid i skuggan.

Personligen så tycker jag att en bärsele är smidigare att ta med än en vagn om man reser med ett litet barn. Men det finns små hopfällbara, lätta vagnar (tror dom kallas paraplyvagnar) som också är lätta att ta med särskilt om barnet vuxit ur bärsele men fortfarande kombinerar vagnsåkandet med eget gående.

När det gäller boende så ska man nog lägga lite mer pengar på det. För med barn blir det nog så att man tillbringar mer tid på hotellet än vad man gjort utan barn. Man behöver så klart inte bo på lyxhotell men man kanske inte ska välja dom sunkigaste och billigaste ställena.

Försäkring bör man naturligtvis ha och stannar man borta kortare tid en 45 dagar brukar dom flesta hemförsäkringar innehålla ett reseskydd. Kolla med försäkringsbolaget. Föräldrarförsäkring betalas ut under ett år utomlands och barnbidrag betalas ut 6 månader utanför EU och 12 månader i EU-länder. Tror också att underhållsbidrag betalas ut under 1 år men är lite osäker. Kolla med försäkringskassan vad som gäller. Sen är det klart är man skriven på en svensk adress och inte har uppgett att man är utomlands eller väntar med att uppge det så kommer ju pengarna in på kontot även efter 6 månader....Naturligtvis uppmanar jag inte någon att fuska utan det är upp till var och en , gör man det kan man dessutom bli återbetalningsskyldig om det upptäcks. Ska påpeka att jag själv aldrig har fuskat med bidrag.

När jag skulle skriva det här inlägget googlade jag lite och hittade en sida med lite tips och litteratur i ämnet. Kika här

Har man möjlighet tycker jag absolut man ska resa med barn. Det är jättekul och man får en mysig kontakt när man umgås med barnet 24 timmar om dygnet och man får roliga minnen tillsammans. Det är mysigt att sitta hemma och tillsammans titta på bilder och minnas. Barn är också ett suveränt sätt att komma i kontakt med lokalbefolkningen. I många länder kommer människor gärna fram och tittar på barnet och man träffar andra barnfamiljer. Vi hängde också en del på lekplatser och där samlas ju knappast turister utan lokalbefolkningen. Jag kunde sitta i timmar och småprata med andra föräldrar när våra barn lekte. I Guatemala blev vi hembjudna till en familj som hade barn i samma ålder som mina. Att jag enbart har positiva erfarenheter av att resa med barn behöver inte betyda att det passar alla. Idag tror jag inte att jag skulle göra en rundresa på 3 månader varken med eller utan barn men jag skulle gärna åka till en plats och stanna 3 månader och kanske göra några kortare utflykter. Tycker också det är helt okey med korta resor på en vecka och några dagar särskilt inom Europa.

Update: En kompis som hade lyssnat på Sommar i P1 idag berättade att fotografen Mattias Klum hade pratat en del om att resa med barn till konstiga ställen. Som han själv hade sagt "Jag ska slå ett stort slag för att det är bra att ta med barn till konstiga ställen över hela världen". Jag har inte hört programmet men det går att lyssna på i efterhand på radions webbplats

tisdag, juli 15, 2008

vikarierande ordlös onsdag - Cordoba , Spanien



vänta med barn

Eftersom flera av dom bloggar jag läser regelbundet nyligen har fått barn eller snart ska få har jag blivit lite påverkad att skriva ett inlägg i ämnet.

I Sverige och övriga västvärlden föder kvinnor barn allt senare. Många vill först utbilda sig , arbeta ett tag , leva singelliv, kanske resa och så ska man ju hitta någon att skaffa barn med också. Med åldern minskar fertiliteten så en 35 årings fertilitet är bara hälften av en 25 årings. När kvinnan blivit 40 år har fertiliteten minskat till 10% av 25 åringens. Även risken för komplikationer under graviditet och förlossning ökar med stigande ålder såsom att barnet ska drabbas av vissa missbildningar och sjukdomar som till exempel Downs Syndrom. Alla gravida kvinnor över 35 år i Sverige blir erbjudna fostervattensprov på grund av den ökade risken för vissa sjukdomar hos barnet till äldre mammor. Även risken för missfall ökar med stigande ålder.

Nyligen hörde jag att även mäns fertilitet avtar och även deras ålder påverkar risken för missfall och komplikationer hos barnet. På grund av detta får män över 40 år inte bli spermadonatorer i många länder.

Det här är inte skrivet för att skrämma någon. Trots allt föds dom flesta barn friska och dom flesta komplikationer under graviditet och förlossningar är ganska små. Ändå är den mest lämpliga åldern att skaffa barn, rent biologiskt, för både män och kvinnor runt 20 år. Naturligtvis är det inte många 20 åringar som skaffar barn i Sverige idag och många anser nog att det är lite väl ungt att bli förälder redan då. Men många kanske väntar väl länge och då blir det så att det inte blir några barn eller kanske blir för sent för ytterligare ett barn.

Jag har ingen lösning på det här men på något sätt tycker jag det ska bli lättare för yngre att skaffa barn. Man ska inte behöva vänta tills man är 40 eller ens 35 på att skaffa barn. Delvis är det säkert attityder som måste ändras. Livet tar inte slut för att man skaffar barn man kan faktiskt fortsätta resa , shoppa , umgås med vänner, utbilda sig eller vad som helst även som förälder. Jag tycker också att det som kan göras i samhället för att underlätta för yngre (med yngre menar jag här personer under 30-35 någonting) att skaffa och ta hand om barn bör absolut göras.

Sen är det förstås inte helt lätt att hitta någon att skaffa barn med oavsett om man är 25 , 35 eller 40 år. Men man har ju aldrig några garantier att det alltid kommer att hålla oavsett hur gammal man är. Men att hitta någon att skaffa barn med är säkert inte lättare bara för att man är 35-40 år istället för 25-30 år. Det är nog dumt att grubbla , planera och vänta för länge dels för att det går att göra det mesta även om man har barn och dels för att riskerna ökar och fertiliteten minskar med åldern. Genomsnittsåldern för en förstföderska i Sverige idag är 29 år 1976 var den åldern 25 år.

Update: Jag är förvånad över att det blev sån diskussion här. Men det är kul. Nu har Sara också skrivit ett inlägg i samma ämne så gå in och kika här

måndag, juli 14, 2008

Miss universum

Jag har aldrig brytt mig särskilt mycket om skönhetstävlingar. Har väl inte riktigt förstått poängen med att tävla i något så subjektivt som skönhet. Personligen så tycker jag det finns många kvinnor som är mycket vackrare än kandidaterna i dessa tävlingar som har en tendens att se rätt lika ut oavsett vilket land dom kommer ifrån.

Den här typen av jippon är väl inte så stort i Sverige heller men i Latinamerika är det enormt stort. Särskilt i Venezuela som är det land som kommer två på listan över antalet Miss Universum. I huvudstaden Caracas finns flera "miss Universum skolor" där man får lära sig gå rätt , svälta sig smal , säga att man vill ha fred på jorden och kanske också göra några operationer. Måste nog erkänna att trots att jag inte vet så mycket om dom här skolorna tycker jag det känns ganska fånigt. Tjejerna borde satsa på en vanlig skola och en riktig utbildning istället.

Såg i tidningen att årets tävling just gått av stapeln i Vietnam. Vann gjorde 22 åriga Dayana Mendoza från just Venezuela. Av årets fem finalister var fyra från Latinamerika.

1981 vann Irene Sáez från Venezuela Miss Universum och hon har efter det haft en framgångsrik politisk karriär. Först som borgmästare i Chacao en av Caracas rikaste stadsdelar , sen ställde hon upp i presidentvalet -98 men förlorade mot Hugo Chavez. Numera är hon borgmästare på den vackra ön Isla Margarita.

1996 vanns tävlingen av venezuelanskan Alicia Machado. Hon hamnade genast i blåsväder för efter vinsten sa hon att hon fira med att åka hem till Venezuela och äta för det hade hon saknat. Hon vräkte i sig god mat och kakor och gick snabbt upp 10-15 kilo. Donald Trump som äger tävlingen (eller gjorde det då iallafall) kallade henne eating machine, och hotade ta ifrån henne titeln. Fast hon gav vika och bantade snabbt ner sig och fick behålla kronan. Så var hon inblandad i nåt skottdrama där hon körde bil och pojkvännen sköt mot någon eller några. Numera bor hon i Mexico och har en karriär som såpaskådis.

Förutom Miss Universum så är evighetssåpor typ Dallas så kallade tele novelas också väldigt populära i Latinamerika. Många av dessa görs Venezuela men även Mexico och Brasilien är stora länder när det gäller att producera såna här såpor av varierande kvalitet.

ändra tid hos tandläkaren

Jag har en släkting som jobbar i receptionen på en tandläkarmottagning. Jag träffade henne för inte så längesen och hon berättade om ett roligt samtal hon just fått. En man ringer och säger:

-Jag vill skjuta upp min tandläkartid
-Jaha men nu på sommaren kan det vara svårt att ordna en ny tid så får man fråga varför säger min släkting
-Därför att jag är vuxen och gör som jag vill. Skicka en ny tid i höst. Tjoho , trevlig sommar!

Jag tyckte det var ganska kul. Kanske nåt att prova om man någon gång absolut inte känner för att gå till tandläkaren. Jag kan ju tänka mig att folk som jobbar i receptioner och kundtjänster både får en hel del roliga samtal och en hel del jobbiga och otrevliga samtal. Säkert skulle man kunna starta en blogg om alla samtal man får om man jobbar på ett sånt ställe. Min bloggkompis Johanna har ju skrivit några roliga inlägg om att jobba på kundtjänst

Nu börjar jag bli tjatig här men jag orkar inte vara förkyld så alla som har bra knep, huskurer och annat som gör en frisk snabbare dela med er.

en film och två böcker

I mitt förra inlägg gnällde jag över att jag vaknat med ont i halsen och känt mig hängig hela dagen. I går kände jag inte det minsta av någon begynnande förkyldning så jag och dottern gick på bio. Vi såg Kung fu Pandan och även jag som vuxen gillade den. Miljöerna var väldigt vackra och väldigt kinesiska och historien väldigt charmig. Så för den som har något barn att gå med kan jag verkligen rekommendera filmen.



För den som föredrar böcker framför bio eller inte har något barn att gå med kan jag slänga in två boktips. Jag har precis läst Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón. Den utspelar sig Barcelona på 40-talet och börjar med raderna
"Jag minns fortfarande den där gryningen när pappa första gången tog mig med till De bortglömda böckernas gravkammare."
Det är vad jag kallar prima inledning! En gravkammare för bortglömda böcker redan på första raden. Boken fortsätter lika lovande och jag kan verkligen rekommendera den. Jag har haft den i min ägo sen början av året och det var inte förrän nu i sommar jag tog mig tid att läsa den.

En annan bok som jag nyligen läste är Carry me home av Diane McWhorter. Tyvärr tror jag inte den finns i svensk översättning men trots att den är 700 sidor är det ingen jobbig engelska och ämnet är mycket intressant. Diane McWhorter växte upp i överklassen i Birmingham , Alabama i den amerikanska södern på 60-talet. I hennes skyddade värld märkte hon ganska lite av dom rasmotsättningar som fanns. Hennes bok är verkligen ett gediget arbete i ämnet och hon har fått det prestigefyllda Pulitzerpriset för den. Jag hittade det här sex år gamla reportaget om boken och författaren för den som är intresserad.

Nu ska jag lägga mig, stänga av mobil , vara osocial och läsa , ta det lugnt och hoppas bli av med förkyldningen så jag kan gå på bio imorgon och titta på clowner med barnen på onsdag. Har någon en bra huskur mot förkyldning särskilt halsont och huvudvärk så blir jag glad om ni delar med er. Har ni några bra bok eller filmtips så får ni också gärna dela med er. Flyga drake är väl en av dom böcker som länge stått på min "måste-läsa-lista".

14 juillet

Eftersom det är franska nationaldagen idag tänkte jag att jag borde skriva nåt. Men jag ska ju inte direkt fira. Här i Uppsala har vi inga fyrverkerier idag och Sarkozys tal och militärparader klarar jag mig utan. Fast visst hade jag gärna tittat på fyrverkerierna på plats någonstans i Frankrike. Hade tänkt köpa pain au chocolat på min affär men känner mig lite hängig, ont i halsen och småförkyld så det blir nog att ta det lugnt och dricka te. Vet inte om jag orkar gå till affären. Fast jag får se , pain au chocolat kanske är en utmärkt medicin mot begynnande förkyldning? Känner mig så hängig att jag överväger ställa in ett planerat biobesök imorgon. Men jag avvaktar väl lite. Nu när sommaren är som vackrast vill man ju helst inte vara sjuk. Tänkte att jag kunde "fira" här på bloggen genom att publicera lite vackra bilder från Frankrike istället. Så titta och njut.


Pain au Chocolat


Triumfbågen


Eiffeltornet


Notre Dame


Place de la Concorde


Trappor i Montmartre


Sacre coeur


Glaspyramiden vid Louvren


Promenade des Anglais i Nice


Mont Saint Michel


Pont du gard nära Nimes i södra Frankrike


Hamn Marseille


Gata i centrala Perpignan


Pont de Pierre i Bordeaux


Stravinsky fontänen vid Centre Pompidou i Paris

fredag, juli 11, 2008

esprit d'escalier - trappspirituell

Sen några dagar har jag besök från Paris. Eftersom min franska är ruggigt dålig men jag vill lära mig någon gång så säger jag ett par ord på franska då och då men annars blir det mest engelska. Just nu har jag faktiskt ganska seriösa planer på att ta tag i franskan och kanske gå någon kurs i höst. Får se. Hur som helst lär jag väl mig några ord trots att vi mest pratar engelska.

Idag lärde jag mig ett roligt uttryck. Många känner nog igen sig i att man inte kommer på dom bästa replikerna just när man behöver dom som bäst utan långt senare. "Fan , så skulle jag ha svarat kollegan på lunchen idag eller så skulle jag ha svarat killen på festen igår" Såna bra repliker tenderar att komma på kvällen när man ska somna eller nästa dag. På franska kallas det att man är "esprit d'escalier" - det vill säga trappspirituell. Man kommer helt enkelt på det dräpande svaret först ute i trappan. Varför finns det inget roligt svenskt uttryck för det här fenomenet? Eller finns det ett ord eller uttryck för det på svenska som jag har missat?

utmaning

Både Sara och Sandbarnet har utmanat mig men jag har varit lite seg att svara. Men nu så.

Fem saker som fanns på din Att-göra-lista idag?
Har inte gjort så mycket idag och hade inte så mycket måsten men
-åka och bada med barnen och deras pappa (avklarat, jag badade dock inte men dom gjorde , jag låg på en filt , solade , läste och drack kaffe)
-handla (också fixat)
-apoteket (även där har jag varit)
-ta ut pengar (har också hunnit med)
-hyra film till myskväll med två videofilmer (funkade efter ett tag men vi hade svårt att enas om vad vi ville se och jag är väl inte helt nöjd... Nu väntar jag bara på att min vän ska bli klar med thaimaten han lagar så blir det två filmer sen)

Andra spännande saker som hänt är att dottern tappat sin andra tand , jag har hämtat min cykel som jag lånade ut i förrgår, jag har funderat på om jag ska klippa mig eller låta håret växa och jag har hunnit med att prata i telefon med en kompis ganska länge, så har jag fått ett brev från SEB där dom vill spärra och byta ut mitt VISA-kort då dom påstår sig ha uppgifter om att det kommit i orätta händer. Känns lite konstig , ingen annan än jag har haft kortet och jag kan inte se några märkliga transaktioner måste kolla med banken efter helgen vad det är.

Vad gjorde du för 10 år sedan?

Jag har uselt minne när det gäller sånt här men året började med att jag gick på kryckor med en gipsad , bruten fot. När gipset var borta åkte jag till Sevilla och pluggade spanska ett halvår. Hade hur kul som helst och många av mina klasskompisar blev nära vänner som jag fortfarande har kontakt med trots att vi är utspridda på flera länder och världsdelar. Var utan bostad i Göteborg när jag kom tillbaka från Spanien så jag bodde två månader i andra hand i Malmö alldeles vid underbara Möllevångstorget med torghandel och restauranger. Sen tillbaka till Göteborg. Minns inte om jag jobbade , läste nationalekonomi eller företagsekonomi den hösten men nåt gjorde jag iallafall.

Ställen du bott på?

Född i Stockholm , uppväxt i Uppsala , flyttade sen en kort vända till Stockholm igen , tillbaka till Uppsala , Göteborg , plugg i Sevilla , Malmö , Göteborg , plugg i Cadiz, Göteborg , Madrid , Ekerö utanför Stockholm och Uppsala igen. Har bott på några olika adresser i Uppsala , Stockholm och Göteborg samt två olika i Madrid. Även längre utlandsvistelser i Mexico , Venezuela och Indien men säga att jag bott där är lite överdrivet.

Fem saker du skulle göra om du var biljonär?
-Resa , resa , resa...
-Lägga en jäkla massa pengar på projekt som bekämpar fattigdom i Afrika , Asien och Latinamerika. Kanske vård , utbildning , rent vatten och annat.
-Köpa en stor schysst våning centralt i någon trevlig stad kanske Madrid , Paris eller Stockholm.
-Köpa ett stort hus vid havet i något varmt land kaske Spanien eller Frankrike
-Pengarna borde väl räcka till ett litet krypin någonstans i Karibien också.
-Skaffa en segelbåt och kanske en coolare bil även om min Hundai Atos duger rätt bra
-Skämma bort familj och vänner

Personer du vill veta mer om?
Den här utmaningen verkar ha valsat runt på bloggar en längre tid så dom flesta har säkert redan svarat på den men om någon känner sig manad så får ni gärna svara.

torsdag, juli 10, 2008

Madrid-video

Jag känner mig lite tråkig med alla youtube-klipp jag lägger upp här. Känns lite fantasilöst. Men det här klippet kunde jag inte missa. Även om det kanske bara är jag och någon enstaka fanatiker som egentligen är intresserad. Efter en seg inledning på 30 sekunder så visas vackra Madrid-bilder till en ganska jobbig bakgrundsmusik. Men bilderna är verkligen fina och får mig att längta tillbaka till den spanska huvudstaden.

kompis med ex?

Träffade nyligen en kompis jag inte sett på länge. Hon berättade att hon hade ringt upp ett gammalt ex som hon inte hade sett på 8-10 år. Dom var tillsammans några år , gjorde slut ett par gånger men hittade tillbaka till varandra. Fast när det tog sen definitivt tog slut hördes dom bara ett fåtal gånger på mail och telefon. Sen dog kontakten ut. Nu hade hon lyft luren , ringt och dom hade tagit en fika. Tydligen var det hur trevligt som helst och nu hörs dom och ses då och då. Hon sa att dom har saknat varandra och trivs väldigt bra tillsammans som kompisar och hon är glad att hon tog mod till sig att ringa och återuppta kontakten. Båda är upptagna på varsitt håll numera så det är absolut inte frågan om att återuppta förhållandet.

Jag känner faktiskt ett par som var tillsammans i flera år. Flyttade isär. Var sambos på varsitt håll men hade lite kontakt som kompisar. Efter några år så tog deras ny förhållanden slut och efter en tid så återupptog dom sitt förhållande och har nu två barn. Visst finns det par som strular lite fram och tillbaka om dom ska vara ihop eller inte men det här att bli ihop igen efter flera år tror jag är ganska ovanligt. Eller så har jag fel. Det kan ju vara så att man är i en fas av livet då förhålladet funkar bättre några år senare. För många gånger kanske det finns någon form av attraktion mellan två som varit tillsammans även lång tid efter det tagit slut. Det som eventuellt gjorde att förhållandet inte funkade första gången kanske inte längre finns eller inte längre är ett hinder.

Jag har nog själv lyckats ganska bra med att vara kompis med ex men efter en tid har umgänget blivit mindre och mindre och så har jag flyttat en del och då tappat kontakten både med gamla ex och gamla kompisar. För en del verkar det funka helt utan problem att hänga som kompisar men för andra verkar det nästan otänkbart att göra det.

Självklart kan ju orsakerna till varför det tagit slut bidra till hur bra det funkar att vara kompisar efteråt. Har man blivit dumpad för någon annan kanske det inte känns så kul att umgås. Har en person gjort slut men den andra ville fortsätta tillsammans, fortfarande har känslor och går och hoppas kanske det också är besvärligt att vara kompisar. Iallafall i början. Efter en tid kan det kanske fungera om man återupptar kontakten. Fast det är ju inte alla som vill det. Har båda däremot varit överens om att det är bäst att separera och uppbrottet har varit ganska odramatiskt är det nog lättare att vara bra kompisar direkt. Så kanske det också kan bli jobbigt att fortsätta umgås som kompisar när någon träffar en ny partner.

Sen är ju förstås frågan , vill man vara kompis med ett ex och varför? Naturligtvis kan man ju trivas bra ihop som vänner trots att kärleken har tagit slut. Fast många skulle nog också säga att det är bättre att glömma och gå vidare om man inte måste träffas för att man har barn tillsammans , jobbar ihop eller nåt annat.

Det finns naturligtvis inget rätt eller fel men det är kul att höra era åsikter. Kan det funka att vara bra kompis med ett ex eller är det bättre att klippa kontakten helt , försöka glömma och gå vidare? Varför eller varför inte ska man vara kompis med ex? Är det kanske bäst att göra som min kompis och inte höras på ett tag för att sen återuppta kontakten? Hur funkar det att vara kompis med ett ex när någon träffar en ny? Kan man återuppta förhållandet med ett ex efter en lång tid , kanske flera år, och få det att funka?

Det här blev ett svamligt inlägg , lite fulblogg över det. Ska väl påpeka att det här bara är allmänna funderingar och inte något som berör mig eller mitt liv. Kul om det kan bli lite diskussion här i kommentarerna.

onsdag, juli 09, 2008

thaimassage

För längesen hade jag en pojkvän som brukade bjuda mig på diverse besök på skönhetssalonger. Jag minns inte riktigt men jag tror jag var på några ansiktsbehandlingar , fick benen vaxade, naglarna fixade och sånt jag brukar göra själv. Han trodde väl att tjejer gillade sånt men jag har aldrig känt mig riktigt bekväm på såna ställen. Så efter att han försvann ur mitt liv så har jag knappt satt min fot på ett sånt ställe.

För några år sen när jag bodde i Göteborg så tränade jag på ett gym där man även kunde få massage. Eftersom jag kände den ena tjejen som gav massage blev jag övertalad att prova och visst var det skönt. Men samtidigt känner jag inte riktigt för att betala flera hundra för det. Så det blev bara ett par besök för min del.

När jag för några år sen var i Bangkok fanns ett ställe bredvid mitt hotell där man kunde få thaimassage och det var väldigt billigt. Jag bestämde mig för att prova och blev verkligen fast. Det blev flera besök där under mina dagar i Bangkok.

Thaimassage är en gammal form av massage med rötter i Indien. Genom att behandla tryckpunkter på kroppen och sedan sträcka ut kroppen blir den behandlade avslappnad. Thaimassage har kallats "yoga för den late" vilket troligen syftar till strechingsmomenten i massagen. Eftersom jag har yogat ganska mycket kan jag bara instämma. Man känner sig som efter ett yogapass när man har fått thaimassage.

Iallafall blev jag för en tid sen bjuden på thaimassage här i Uppsala. Vilket var en mycket uppskattad present. Eftersom det kostar 400-500 kronor i timmen i Sverige är det knappast troligt att jag kommer att betala för det särskilt ofta. Jag kan verkligen rekommendera thaimassage för det är hur skönt som helst. Fast visst var det en annan känsla att få det in Bangkok än i Uppsala även om själva massagen var lika bra här i stan.

Stället där jag fick massagen hade även akupunktur. För några år sen provade jag akupunktur. Jag hade inflammationer i knäna och min läkare skrev en remiss till en sjukgymnast som utförde akupunktur. Så det kostade inte särskilt mycket utan landstingets högkostandsskydd gällde det vill säga man betalar besök hos läkare , sjuksköterska , sjukgymnast mm. upp till 900 kronor per år det man går utöver är gratis. Jag var skeptisk men läkaren övertalade mig att prova. Det funkade faktiskt. Jag gick 10 gånger och fick ligga cirka en halvtimme med nålar instuckna på olika ställen i kroppen. redan efter några gånger var jag mycket bättre. En före detta jobbarkompis som också var skeptisk provade också akupunktur mot sin whiplash-skada och sa att hon blev mycket bättre.

Jag är ganska säker på att jag har hört att akupunktur har bevisad effekt mot vissa saker som smärta , inflammationer , illamående mm. Så kan man ju även få akupunktur som smärtlindring vid förlossning på vissa sjukhus (jag blev erbjuden när jag födde i Göteborg men avstod). Det finns även dom som slutar röka och bantar med hjälp av akupunktur men hur effektivt det är vet jag inte. För mig hjälpte det iallafall mot ledproblem. Jag hade aldrig innan trott att jag skulle bli så bra så snabbt med hjälp av nålarna. Nu är jag ju operarad i knäna och mina ledproblem verkar ha försvunnit så jag har inte behov av akupunktur men jag skulle absolut kunna tänka mig att prova igen.

Avslutningsvis tänkte jag tjata lite. Hoppas ni har hittat min nya blogg om klotter Är det någon som stöter på något kul klotter ute så dela gärna med er på den bloggen , bloggens gästbok eller maila mig så lägger jag ut det. Den kommer att uppdateras ganska ofta nu i början för jag har lite hjälp av en kompis som för många år sen skrev ner kul klotter i en bok som hon rotat fram.

guldfiskar

Jag tycker ofta att det är svårt att välja en bild till ordlös onsdag. Ofta tänker jag att bilderna jag väljer bort får vara med en annan onsdag eller få ett eget inlägg. Men ofta brukar det inte bli så. Idag hade jag tänkt ta en bild på några guldfiskar men istället blev det en lotus. Även om det ser ut som en målning så är faktiskt guldfiskarna på bilden riktiga men dom simmar inte i orangt vatten. Det är fixat i photoshop. Det är ganska kul att sitta och pilla i photoshop och ändra bilder. Ibland blir resultatet förvånansvärt bra. Jag är själv väldigt nöjd med den här bilden.

ragga på nybörjarspanska

Hos Nina hittade jag det här roliga videoklippet om att ragga på nybörjarspanska. Killen på videon ser ju inte ut att ha någon större framgång. Jag tror nog att man borde försöka lära sig lite mer spanska om man ska ragga framgångsrikt på spanjorer och spanjorskor.

ordlös onsdag - Lotus



Fler ordlösa bilder hos Krokofanten

tisdag, juli 08, 2008

klotter

Jag tycker det är kul med väggklotter. Jag läser alltid det som står på offentliga toaletter , väggar och andra ställen. Vissa toaletter är rena guldgruvor och fulla med roligt klotter och diskussioner. I flera år har jag tänkt starta en blogg där jag samlar roligt klotter jag stöter på eller någon tipsar mig om. Nu har jag äntligen kommit till skott. Den nya bloggen hittar ni här

Hoppas ni är fler som tycker det är kul och tipsar mig om ni ser något roligt klotter. Skriv en kommentar i gästboken på klotterbloggen , under inläggen eller maila mig på therese.sundqvist@gmail.com.

Naturligtvis kommer den här bloggen att fortsätta precis som förut trots att jag har min klotterblogg. Att skriva ett inlägg på klotterbloggen tar inte direkt någon tid eftersom varje inlägg bara blir en eller två meningar. Så kika in både här och där. Hur ofta klotterbloggen kommer att uppdateras kommer väl att variera beroende på hur ofta jag stöter på kul klotter eller får tips. Blir ganska ofta nu i början för jag har fått en del hjälp av en kompis som samlat lite kul klotter i flera år. Så gå gärna in och titta på den nya bloggen, kommentera klottret och sprid den vidare.

Where the Hell is Matt?

Hos Maria hittade jag det här charmiga klippet med Matt som dansar jorden runt. Kunde inte motstå att lägga upp det här.

söndag, juli 06, 2008

ett livstecken



Jag har inte slutat blogga men haft en paus. Inte medvetet utan jag har gjort så mycket annat att bloggen har blivit bortprioriterad. På en vecka har jag faktiskt varken kollat min blogg , läst mail eller ens varit inloggad särskilt mycket. Har varit väldigt skönt. Har även hunnit med att vara bortrest , träffa kompisar, seglat och annat kul. Ska väl även hinna med en del annat i sommar så det kanske blir glesare mellan inläggen under en period. Eller kanske inte. Ibland har jag känt mig lite less på bloggen och det känns inte alls så lätt att blogga från Sverige som det gjorde från Madrid. Jag har funderat på att sluta men jag skulle nog sakna bloggandet och era kommentarer alltför mycket.

Jag har funderat på olika nya inriktingar på bloggen som till exempel en bok och film blogg där jag bara skriver om böcker jag läst och filmer jag sett eller kanske en blogg med nyheter/notiser från den spanskspråkiga världen eller en sorts fotoblogg som ordlös onsdag fast med lite kommentarer runt varje bild. Eller att jag fortsätter resetemat med att då och då berätta om en viss plats där jag eller någon jag känner varit eller jag vill åka till och då kommer med enbart fakta och inte så mycket personliga reflektioner. Efter min tid i Indien då jag bodde hos en extremt fattig familj i en fattig by har mitt engagemang för fattigdom och orättvisor blivit otroligt stort fast allt jag gör är att jag tänker på det , kanske pratar med någon kompis eller skänker en liten summa. Varför inte skriva mer om sånt på bloggen? Fast min blogg kan ju vara en blandning av allt detta. Jag vill inte begränsa mig till några regler eller att jag måste blogga ofta eller sällan utan gör det när det är kul.

Så har jag också tänkt på att skriva en blogg om Sverige , svenskar , svenskhet och vad som är typiskt svenskt på engelska eller spanska men det kanske inte är lika lätt som när jag bodde i Madrid. Man blir ju lätt hemmablind och tycker det är normalt att vända bankomatkort uppochner , betala för påsar i affären , få växeln i en skål eller handla på Systemet.

Jag har förresten en idé till en annan blogg om jag orkar ha två parallella bloggar. En idé jag haft i flera år. Jag har tänkt att samla in klotter och publicera kul eller mindre kul saker som skrivs på plank , busshållplatser , offentliga toaletter mm. Gärna med hjälp av folk från hela landet. Tänkte starta en sån blogg redan när jag bodde i Madrid men där klottras det inte lika mycket på offentliga toaletter. Jag är ju inte intresserad av sånt som "Kilroy was here" eller "Sussi och Pillan var här 23/4-08" utan mer sånt som "Gud är dör , Marx är död och själv mår jag inget vidare" eller "Om Gud är god varför har han skapat baksmälla och nageltrång" eller något annat som är lite roligare.

På sätt och vis vore en klotterblogg skönt för även om jag inte är alltför personlig här så kan jag ibland känna att jag inte vet hur personlig jag vill vara och att det kan vara svårt att dra gränsen. Fast den gränsen finns förstås bara i mitt huvud. Men en klotterblogg skulle ju inte handla det minsta om mig. Fast min tanke är att kombinera den här bloggen och en klotterblogg. Så har ni sett kul klotter maila gärna.

Jag kommer att fortsätta skriva här om det som faller mig in och det blir nog även i fortsättningen mycket Spanien. Jag hoppas det blir mer om fattigdom och fattigdomsbekämpning som trots allt är bland dom viktigaste världspolitiska frågorna. Men som sagt jag lovar inget , sätter inga regler utan skriver det jag känner för. Fast efter påtryckningar från vänner ska jag berätta mer om Indien. Dessutom har jag en utmaning hos Sara som ligger och väntar på mig så det blir nog nästa inlägg.

Så har jag ganska långtgående planer på att lämna stan och landet jag bor i nu. Velar och vet inte. Får se hur det blir. Kanske därför som jag tänker på annat än blogg just nu. Men än så länge är inget bestämt så jag mesar och väntar med att skriva nåt. I någon form kommer bloggen så klart att finnas kvar var jag än bor. Får se hur framtiden blir men jag fortsätter skriva här så titta gärna in då och då och lämna mer än gärna en kommentar.

Bilden tog jag förresten själv med min egen mobilkamera när jag stod och väntade på en vän. Var inte meningen att den skulle bli så här speciell. Gillar den på något sätt så den får vara med här. Klänningen har inte så många färger som det ser ut utan den är ljusgrå med ett mönster runt halsen. Fast det här med foton på mig på bloggen kommer absolut inte att bli någon vana utan är ett undantag.