söndag, januari 06, 2008

spanska kronofogden??

Häromdagen var jag på biblioteket. Gick runt och kikade lite men visste inte direkt vad jag ville läsa så det blev inget hemlån. Bläddrade dock lite i boken Caramba säger dom aldrig av Herman Lindqvist. En kåseribok om Spanien och spanjorer som Lindqvist skrev när han bodde i Madrid. Titeln är dock lite missvisande för spanjorer säger visst ¡caramba! då och då. Jag har tidigare läst delar av den och den är väl smårolig på några ställen men samtidigt får man känslan av att han har ganska dålig koll på Spanien.

Ett kåseri som jag fastnade för och tyckte lät oerhört märkligt var beskrivningen av hur spanska kronofogden arbetar. Precis som i Sverige skickar man först ut brev och påminnelser men går det sen till indrivning använder man en annan metod. Eftersom spanjorer är stolta och anser att deras "heder" är otroligt viktig används ett förnedrande knep för att få folk att betala. Man kommer med en bil med stora tydliga skyltar att här pågår indrivning så grannar , vänner och arbetskamrater till den skuldsatte kan se detta. Ur bilen kliver sen en ung tjej i Rosa Pantern kostym komplett med svans , huvud och rosa portfölj eller kanske clowner eller något annat löjeväckande. Att på det här sättet bli förlöjligad , dessutom av en ung tjej skadar den spanska stoltheten , "hedern" och machokänslan så till den grad att dom flesta gör allt dom kan för att hålla kronofogden från dörren.

Jag är säker på att majoriteten av alla spanjorer liksom dom flesta svenskar helst undviker kronofogden men resten känns mycket märkligt och inte likt det Spanien jag känner till. Jag tycker det här med snack om stolthet och "heder" känns som märkliga begrepp i sammanhanget. Men ännu mer märkligt känns det att spanska kronofogden skulle anställa unga tjejer för att klä ut sig till Rosa Pantern , clowner , riddare eller något annat.

Jag har inte kollat upp fakta i ämnet men tycke det låter helt bisarrt och uppdiktat. Boken är visserligen skriven i början av 90-talet men jag har svårt att tänka mig att spanska kronofogden jobbade så då. Ni är ju en del som läser här som känner till Spanien. Har någon hört talas om det här eller har någon en idé varifrån Herman Lindqvist kan ha fått det här. För i mina öron låter det för otroligt för att vara sant. Visst kanske det vore kul med kronofogdar som klädde ut sig till Rosa Pantern men jag tror tyvärr att dom spanska kronofogdarna är lika tråkiga/strikta/korrekta som sina svenska kollegor.



Uppdatering: Fick en förklaring av Anna i Malaga i en kommentar: "det är bâde fel och rätt. Det är inte kronofogden som arbetar sâ, men däremot privata indrivningsföretag. Mest kända är "El cobrador del frac", vars representanter gâr klÄdda i frack, eller âtminstone har en bil som det stâr EL COBRADOR DEL FRAC pâ, och det är ju smâtt pinsamt att ha en sâdan utanför sitt kontor...."

Okey för frack och att bilen syns ordentligt men Rosa Pantern? Jag är lite skeptisk fortfarande

3 kommentarer:

Nadia sa...

Ha,ha. Jag har ingen aning om hur den spanska kronofogden arbetar men det låter ju vansinnigt roligt.
Jag kan överhuvudtaget tycka att svenskars syn på "spanjorer och machokultur" känns lite förlegad. Så var det säkerligen ganska länge, men bland de spanska vänner jag har i min egen ålder tycker jag inte machokulturen är mer utpräglad än bland mina svenska vänner.

Thérèse sa...

Nadia - jag har inte heller någon aning om hur spanska kronofogden arbetar men det här låter väl otroligt och påhittat. Fast visst vore det kul om det vore sant...
Håller helt med dig att jag tycker att många svenskar har en syn på spanjorer och machokultur som känns förlegad.

Anna Malaga sa...

Hahaha, det är bâde fel och rätt. Det är inte kronofogden som arbetar sâ, men däremot privata indrivningsföretag. Mest kända är "El cobrador del frac", vars representanter gâr klÄdda i frack, eller âtminstone har en bil som det stâr EL COBRADOR DEL FRAC pâ, och det är ju smâtt pinsamt att ha en sâdan utanför sitt kontor....
Jag har själv jobbat pâ en sânt företag, fast med arkivet. Tror jag skrev om det nâgon gâng....