måndag, januari 07, 2008

los reyes magicos

Idag är det trettondagen dvs. tretton dagar sen det var julafton. Tittar man i almanackan har tre personer namnsdag , Kasper , Melker och Baltsar. Det är enligt traditionen namnen på dom tre vise männen. Dom tre vise männen var enligt traditionen magiska kungar i Österlandet som såg Betlehemsstjärnan och förstod att Jesus fötts så dom började resa dit för att hylla honom med gåvor. Tretton dagar tog resan eller tolv då om Jesus föddes på juldagen. Dom hade med sig presenter i form av guld , rökelse och myrra.

I Sverige firar vi inte det här något särskilt men i Spanien är det den dag barnen får julklappar. På natten mot trettondagen kommer dom vise männen hem till sovande barn och lämnar presenter.

På dagen drar parader med dom tre vise männen -los reyes magicos - och deras följe som kan vara lite märkligt fram i alla spanska städer och byar. Befinner man sig i Spanien den här dagen ska man inte missa paraderna i synnerhet inte om man har barn med sig. Det jag såg i Madrid med barnen var en aning märkligt. Först gick flickor i uniform, veckade kjolar och taktpinnar á la amerikansk 4 juli-parad åtföljda av trumslagare. Efter dom kom en kille som klätt ut sig till ett träd. Sen kom kungarna åkande på varsin uppbyggd plattform på lastbilsflak. Dom hade varsin lastbil och på flaket nedanför plattformen var det fullt av barn som roade sig med att kasta konfetti och godis till oss åskådare. Kungarna bara vinkade och myste i sina stora skägg. Sen kom några troll och några clowner och en kille på styltor. Efter det rullade en uppblåsbar gigantisk cocacolaflaska förbi på ett lastbilsflak. Sen kom några folkdräkter som spelade folkmusik som påminde om svensk folkmusik i Siljanstrakten en sommarkväll.

Kungarna kastar ut godis till barnen och det är verkligen en barnen och det är verkligen en glad familjefest att gå ut och titta på paraderna.


Baltsar i paraden i den lilla staden El Puerto de Santa Maria i södra Spanien för några år sen.

Fler bilder på Los Reyes Magicos hittar ni hos Anna Malaga

Inga kommentarer: