fredag, januari 11, 2008

grönt te och whisky

Grönt te är ju enligt alla rapporter fulla av nyttigheter och antioxidanter och kan förebygga diverse sjukdomar från cancer till hjärt och kärl sjukdomar. Har också för mig att det kan bromsa åldrandet. Gott är det iallafall och jag dricker gärna och mycket grönt te.
Jag tycker också om whisky och dricker det gärna ibland men inte så ofta , definitivt inte så ofta som jag dricker te.

På en bar i Hong Kong stötte jag på en kombination av grönt te och whisky färdigblandat på flaska. Inte särskilt starkt , ungefär som öl. Skulle drickas kallt. Jag gillar både grönt te och whisky men att blanda det? Jag var till en början skeptisk men nyfikenheten tog över och jag provade. Det var faktiskt helt okey. Mycket godare än det låter. Fast jag skulle nog inte få för mig att blanda till det hemma och jag saknar det inte i Systembolagets sortiment. Tycker trots allt att grönt te smakar godare utan whisky i och att whisky med fördel dricks utan grönt te.En annan dryck som jag var en aning skeptisk till i början var cider och mjölk färdigblandat på flaska. Denna läckerhet går att köpa i Japan och heter Mitsuya. Den är alkoholfri skulle jag tro för man känner ingen alkoholsmak och min japanska kompis sa att det var nåt som barn gärna drack. Även den drinken var godare än jag trodde.Ytterligare en dryck som jag var tveksam till att pröva var den spanska blandningen av coca cola och rött vin som kallas calimocho. Fast när jag till slut vågade fick jag erkänna att även den var godare än vad jag trodde. Calimocho är förstås inget man blandar till av finare röd vin och det är väl i allmänhet mest yngre spanjorer som dricker det under så kallade botellonas dvs. ungdomar träffas ute på gatan , torget eller i parken och dricker och umgås. Oftast är det billigt vin på tetra som används. Vad jag vet så går det inte att köpa calimocho färdigblandad. Även om det inte är så illa som jag trodde innan jag smakade så föredrar jag nog att dricka rött vin för sig och coca cola för sig.I Spanien , och säkert i en del andra länder , är det inte ovanligt att man blandar whisky och coca cola. Även detta ställde jag mig skeptisk till men blev positivt överraskad även om jag fortfarande föredrar att dricka både whisky och coca cola oblandad.

Så även om vissa blandningar när de gäller mat eller dryck kan låta väldigt underliga ska man nog inte vara allt för skeptisk. Man kan bli positivt överraskad när man provar. Så är det ju också ganska spännande att prova nya saker när det gäller mat och dryck.

10 kommentarer:

Anonym sa...

En annan god blandning är coca-cola och fanta. Det lärde jag mig att dricka i Tyskland (eller var det Österrike) och där kallas det Spezi. Det fanns ju också nån läsk med den smaken här för 20(?) år sen, Black Orange.

Molly sa...

Jag gjorde fel i förra kommentaren, inte meningen att vara anonym!

Thérèse sa...

Molly - cola och fanta låter onekligen skumt men man kanske inte ska avfärda det innan man har provat.

Helt okey att vara anonym här , jag gillar alla kommentarer även anonyma.

Anna Malaga sa...

Hehe, jag blev smâtt illamâende av det här inlägget ;-)
Calimocho är ganska gott, men typiskt ungdomar, som du skriver. Jag gillar clara ocksâ, som är öl med casera (liknande sockerdricka)

Thérèse sa...

Anna - illamående , ha ha. Casera har man ju till tinto de verano också som jag är väldigt förtjust i. Känner till Clara har jag inte vågat prova. Tycker det låter märkligt. Jag är inte heller någon större öldrickare , föredrar vin även om jag kan tycka en öl kan vara gott då och då. Vet inte hur spritt Clara är i Sverige men mins att min farmor drack öl blandat sockerdricka ibland.

barajagjohanna sa...

Coca cola och fanta är faktiskt gott ihop. :)

Mjölk och cider låter så himla skumt...

Själv ska jag nu släcka törsten med hederlig rabarbersaft. :)

Thérèse sa...

Johanna - coca cola och fanta låter underligt men jag kanske inte ska vara så fördomsfull utan prova. Cider och mjölk var faktiskt helt okey. Jag blev förvånad för det låter himla skumt.

Rabarbersaft är inget dumt sätt att släcka törsten. För mig blir det nog vatten och te idag för jag har ingen saft

christel sa...

Hmm tycker också att kombinationerna du skriver om låter lite konstiga, men om jag skulle få tillfälle skulle jag nog prova. Den kombinationen jag känner till är den tyska spetzi - fanta och cola blandat som flera andra skrivit om förut.

Pumita sa...

En till som får kväljningar. Blääk! ;) Cider och mjölk låter riktigt äckligt! Då tar jag hellre en calimocho även om jag inte dricker whisky eller cola.

Torrt vitt vin och sprite eller sockerdricka är riktigt gott! :p

Thérèse sa...

Christel - håller med om att kombinationerna låter märkliga men det var helt okey när jag smakade så smaka om du får chansen.

Pumita - Torr sherry dvs. fino och seven up kallas rebujito och är ganska gott även om jag föredrar finon ren eller möjligen med en isbit. Har inte smakat vitt vin med sprite men däremot med mineralvatten och det är helt okey