måndag, januari 28, 2008

Hemma hos diktatorn

I Sverige är heminredning väldigt stort. Det finns tidningar , böcker och TV-program om heminredning som har mängder av läsare och tittare. Idag fick jag ett tips om en annorlunda heminredningsbok nämligen Peter Yorks bok Hemma hos diktatorn som kom på svenska för ungefär ett år sen.

Diktatorer har förutom att dom är narcissistiska , grymma och maktgalna ofta en riktigt usel inredningsmak. Ju vräkigare desto bättre. Boken är rikt illustrerad och är en orgie i leopardskinn , byster , enorma kristllkronor, guldkranar ,elfenben, freseker , enorma sängar och ett ogenerat självförhärligande. Ordet pampigt får en helt ny innebörd efter att ha kikat på denna orgie i smaklöshet.

Adolf Hitler, paret Ceausescu, Joseph Désiré Mobutu, Idi Amin, Josef Stalin, Saddam Hussein Slobodan Milosevic, paret Marcos och många fler får man kika in hemma hos. Från Mussolinis eldstad till Hitlers parkettgolv, från Saddam Husseins kitschfyrverkeri till general Noriegas julgran - ingen detalj undkommer Peter Yorks granskande öga.
Hemma hos diktatorn ger en häpnadsväckande inblick bakom kulisserna hos några av världens sjukaste hjärnor. Så här går det när måttlös rikedom och smaklöshet kombineras.

Lenin är den enda person som visar upp ett normalt hem i boken. Detta konstaterade även författaren för han har i efterhand sagt :"
Det är sant att Lenin skiljer sig från de andra och vid närmare eftertanke är det möjligt att han inte ens borde ha inkluderats i boken. Det är alltför smakfullt."


Hemma hos paret Marcos på Filipinerna , Saddam Hussien och Tito


Saddam Hussein verkar ha gillat märklig konst och örnar

En annan diktator som gillade örnar var Centralafrikanska republikens envåldshärskare Jean-Béndel Bokassa. 1976 lät han kröna sig till kejsare uppflugen på en 4 meter hög tron som såg ut som en örn. Kröningen var enormt påkostad och influerad av Napoleons kröning. Tre år senare störtades han i en militärkupp , flydde till Frankrike och bodde där på ett slott i 10 år innan han 1986 åkte tillbaka till hemlandet i tron på att tas emot som sin hjälte Napoleon när denne flydde från Elba. Istället greps han och dömdes för mord , tortyr och kannibalism.

3 kommentarer:

Sara sa...

Vilken inspirationskälla!;)
Man måste nog vara lite speciell om man ska kunna sova gott om nätterna med de där konstverken på väggarna.

Thérèse sa...

Sara - inspirationskälla om man vill ha ett vulgohem. Förstår inte heller hur man kan sova gott på nätterna med dessa märkliga konstverk men att Saddam överhuvudtaget kunde sova gott på nätterna är rätt obegripligt.

Bandini sa...

Mycket intressant post!! man skulle kunna säga att hemmet är själs espegel.

Imorgon måste jag städa lägenhten;-)